Много обичаме, когато някой кадърен режисьор започне да издава по едно заглавие на година, но разбира се, много малко хора работят с такава скорост – Уди Алън е очевидното изключение, но все пак трябва да се има предвид и типа филми, които той снима. За щастие, напоследък Ричард Линклейтър, един от любимите ни режисьори, работещи в момента („Before“ трилогията, „Dazed and Confused“), се възползва максимално от успеха на „Юношество“ (напълно заслужен според нас) и през последните няколко години ни зарадва с отличния „Everybody Wants Some!!“ (2016) и „Last Flag Flying“ (2017), който признаваме, че още не сме гледали. Тази година се очаква и вече завършеният „Where’d You Go, Bernadette“ с Кейт Бланшет, а сега научаваме и за нов, още по-интересно звучащ проект, който се очаква през 2019-та.

Става дума за „coming-of-age“ история, чието действие се развива през 1969 г., по време на кацането на Луната, и ще представи събитията от гледната точка на младо момче. Самият Линклейтър споделя, че работата по „Юношество“ му е напомнила за вълнението, което е изпитвал през 69-та, малко преди да започне трети клас, и особено в седмиците преди да види как човек се разхожда на Луната.

Толкова много неща се случваха в Хюстън по едно и също време: НАСА, Медицинският център, Astrodome… Имаше колективна атмосфера. Имаше много деца, чиито родители работеха в НАСА с обща цел.

Роденият в Хюстън, Тексас Линклейтър иска филмът да е максимално автентичен и явно няма да разчита на собствените си детски спомени, защото продукцията е помолила всички жители на Хюстън да споделят домашните си филми или архивни кадри, които биха могли да станат част от все още неозаглавения проект. Ето съобщението на Houston Film Commission, които подкрепят начинанието:

Режисьорът Ричард Линкейтър има нужда от вашите снимки и видеа от Хюстън през 60-те години. Имате домашно филмче от Astroworld или Astrodome, или пък запис на малкия ви брат с Kitirik? Може би ваш познат е записал телевизионните кадри с кацането на Луната? Ние искаме да ги видим, както и всичко друго, което представя тази епоха. Няма неподходящ материал, стига да е от Хюстън през 60-те години на миналия век.

Специалността на Линклейтър винаги е била младежката култура през различни периоди и този проект ни звучи просто прекрасно. Ще ви държим в течение с развитието му, а както вече споменахме, премиерата се очаква през 2019-та, когато е 50-годишнината от „Аполо 11“ и кацането на Луната.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *