Изминаха почти три години от премиерата на „Любов” – последният филм на Гаспар Ное, който беше в конкурсната програма на независимата ЛГБТ секция от фестивала в Кан, „Queer Palm”. Ние имахме възможност да гледаме сексуалната одисея по-късно през годината в рамките на Киномания и съвсем откровено го харесахме.

Не крием пристрастията си към аржентинския сценарист-режисьор и с голяма радост научаваме, че той подготвя нов филм. Петият пълнометражен проект на Ное ще бъде озаглавен „Psyche” (душа / дух от гръцки), а първите детайли за него идват от белгийската държавна компания за финансиране, Tax Shelter Belgium.

Psyche” ще разказва за група младежи през 90-те, които биват мистериозно дрогирани по време на парти и „се гмуркат в ада”. Ето какво гласи официалният синопсис:

В средата на 90-те, 20 улични танцьори се събират за тридневна репетиция в затворен пансион, който се намира в сърцето на гората, за да споделят един последен танц. Следва парти около голяма купа за сангрия. Атмосферата бързо се нагнетява и странна лудост обзема присъстващите. Очевидно всички са дрогирани, но никой от тях не знае кой ги е дрогирал и защо. За тях става невъзможно да се съпротивляват на собствените си неврози и психози, вцепенени под хипнотичния ритъм на все по-наелектризиращата се музика. Докато някои се чувстват като в рая, повечето се гмуркат в ада.

Уау! Заглавието на филма беше достатъчно да възбуди интереса ни, но този синопсис ни кара да изтръпнем. „Psyche” звучи като филм, който Ное винаги си е мечтал да направи, и е напълно възможно това да е най-провокативният му проект. Няма да се изненадаме, ако в историята е замесена и ентеогенната отвара аяуаска, на която Ное е особен почитател (в сцена от „Любов”, Мърфи пие от напитката).

Мърфи пие Аяуаска
Мърфи пие Аяуаска

Psyche” ще бъде продуциран от компанията Arte France Cinema, които стоят зад филми като „Нелюбов”, „Квадратът”, „Личен купувач”, „Догвил”, а също така и документален филм за самия Гаспар Ное и Хармъни Корин през 2010 г., озаглавен „Into the Night“. Бюджетът на филма ще бъде 2,6 млн. евро, с което се равнява с този на „Любов”, но е значително по-малък от средствата за „Enter the Void” и „Irreversible” (съответно 12,4 млн. и 4,6 млн.).

Все още нямаме никаква информация относно премиерата и актьорския състав на филма, но знаем, че времетраенето ще бъде около 90 мин. и снимките трябва да приключат през пролетта на тази година. Много е вероятно „Psyche” да бъде заснет на лента и искрено се надяваме оператор да бъде редовният партньор на Ное Беноа Деби, който превръща всичките му ненормални идеи от „Необратимо” насам в опияняваща кинематографична реалност.

Завършваме с няколко тематични видеа и обещаваме да ви известяваме за всяка новост около „Psyche”.

Разговор между Никълъс Виндинг Рефн и Гаспар Ное в Датския филмов институт през 2014

Видеоклип за Nick Cave & The Bad Seed – We No Who U R, режисиран от Гаспар Ное

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments