Жан-Пиер Жьоне

Дори въпреки последния му филм „С куршум в главата” („Micmacs”), който за нас беше огромно разочарование (и то не само, защото очаквахме нещо по-така – просто филмът си беше тотално клише), Жан-Пиер Жьоне е един от режисьорите, които следим със сериозен интерес.

Това, което ни вълнува най-силно, винаги когато стане дума за Жьоне, е защо му трябваше да работи сам, след като с Марк Каро направиха повече от страхотните „Деликатесен” и „Градът на изгубените деца”. Вярно е, че „Невероятната съдба на Амели Пулен” е прекрасен, но лично според нас, отстъпва на общите му проекти с Каро. Да не говорим, че последваха „Най-дългият годеж” и накрая гореспоменатия „С куршум в главата” и за всички е видно, че посоката на движение е твърдо надолу.

Въпреки това, ние продължаваме да харесваме Жьоне и силно се надяваме, че с обявените му нови проекти, той ще се завърне към по-мрачничката си форма, която толкова обичаме. За съжаление никъде в тези проекти не се споменава Марк Каро, но има препратка към друг момент от далечното минало на Жьоне. Изглежда, че след като през 1997 за малко не съсипа кариерата си (и франчайза) с „Пришълецът: Завръщането” (ние подозираме, че продуцентите са му стъпили на врата и не са му дали шанс да направи филма, който иска, но това може да е просто извинение, заради „Градът на изгубените деца”) има шанс Жьоне отново да се пробва с англоезичен филм.

Според Variety той планира екранизация по романа на Рейф Ларсън „The Selected Works of T.S. Spivet”. В момента Жьоне и съ-сценаристът му от “Амели” Гийом Лоран работят по сценария на екранизацията, “приключение на 12-годишен картограф, който трябва да прекоси Америка, от щата Монтана до музея “Smithsonian”; проектът се вписва в творчеството на Жьоне, защото изследва детското въображение, смесвайки реализъм и фантазия”.

Вторият проект също е екранизация. Жьоне притежава правата на “Red Leaves” на Томас Х. Кук, значително по-мрачна история за разпадащия се живот на бащата на 15-годишно момче обвинено в отвличането на 8-годишно дете. За съжаление не е ясно на какъв етап е работата по него и дали въобще филмът ще стигне до екран, което е жалко, защото звучи доста интересно – семеен, психологически трилър, но през погледа на Жьоне. То и „Децата на изгубения град” е семейна история…

За финал, както се казва, ще се ослушваме за повече подробности.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments