Може би си спомняте, че в началото на изминалата година ви приканихме да станете режисьор в Холивуд с последното издание на световния конкурс Jameson First Shot, който дава възможност на победителите да отидат в Холивуд и да заснемат идеята си с подкрепата на известен продуцент и актьор, които тази година бяха Дейна Брунети („Социалната мрежа”, „Капитан Филипс”) и актьора Доминик Уест („The Wire”, „300”). Е, време е да разберем как точно са се развили нещата в конкурса – кои са били големите победители и как са се представили нашите родни кандидати. Всичко това ще научите от официалното прессъобщение.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ БЕ ГОСТ НА СВЕТОВНАТА ПРЕМИЕРА НА JAMESON FIRST SHOT 2017 В ЛОС АНДЖЕЛИС

ДОМИНИК УЕСТ И ДЕЙНА БРУНЕТИ ПРЕДСТАВИХА ПРЕД СВЕТА

ТРИМА НОВИ БЕЗСТРАШНИ КИНАДЖИИ

Los Angeles|December 2017 г.

Jameson с гордост представи последните филми, победители в конкурса за сценарий Jameson First Shot, пред някои от най-значимите представители на филмовата общност в Paramount Studios в Холивуд. Специален пратеник на събитието, със звезден статут от България бе писателят и ментор в надпреварата Захари Карабашлиев, а разказът му от пътуването е наистина впечатляващ. Той присъства на официалните премиери на филмите победители и се срещна с изключително талантливи и доказани имена от холивудската кино индустрия в три дни, изпълнени с приключения и незабравими мигове.

Тази година Дейна и Доминик избраха сценариите на Оли Улф от Лондон, на Алис Гоугън от Сидни, Австралия и на Джейсън Манела от Онтарио, Канада. В своето едва второ участие България излъчи цели двама финалисти, попаднали в престижния топ 20 на надпреварата – Добромир Байчев и Мария Малукина. Успехът им е изключителен на фона на впечатляващите 2161 сценария подадени от САЩ, Англия, Ирландия, Австралия, Канада, Южна Африка, Израел и България.

Jameson First Shot е създаден, за да открие вълнуващи нови таланти и да им предостави уникалната възможност да покажат уменията си пред света. Най-добрият продуцентски екип в бизнеса винаги е от полза, но прочутият главен герой може да направи всичко различно. Тази година победителите получиха награда – британският актьор и режисьор Доминик Уест да бъде изцяло на тяхно разположение.

От 2012 г. насам многократно награждаваният продуцент Дейна Брунети е начело на Jameson First Shot. Той осъзнава, че е трудно да се пробие във филмовата индустрия и затова е решен да помогне на прохождащите талантливи режисьори, чиято заявка пред света на киното все още предстои. Освен това Дейна държи Jameson First Shot да продължава да бъде платформата, която празнува и споделя историите, които иначе не биха могли да се разкажат.

Всеки от трите скрипта, които взеха почетните места в надпреварата, е много различен от другите и е пълен с оригиналност, креативност и хумор.

Сценарият на Алис Кугън е със заглавие „The Finish Line“. Историята разказва за двама души с увреждания, които гледат на живота и бъдещето си съвсем различно. Като художествен директор в рекламна агенция в Сидни, Алис работи с много директори, които я насърчават да преследва интереса си към филма и я вдъхновяват да създаде нещо, което предлага на зрителя нова перспектива за живота.

Докато Доминик и Дейна обикнаха топлината на връзката между двамата главни герои, Доминик бе особено привлечен от силният край: „Както всички добри сценарий, веднага успях да си представя как може да се изиграе героят ми, което е невероятно за един актьор и е свидетелство за способността на Алис като писател“.

Сценарият, подаден от Оли Улф – писател, живеещ в Лондон, се нарича „Five Star Fouad“. Това, което най-много впечатли Дейна и Доминик, е брилянтната смесица между ежедневни и предизвикателни събития. Става дума за банков обир и всекидневното пътуване на задната седалка в такси.

Доминик коментира: „Five Star Fouad“ незабавно грабна вниманието ни, но колкото повече препрочитахме сценария, толкова повече ни печелеше и топлината и интимността на историята.

Третият победител в конкурса Jameson First Shot е Джейсън Манела, студент в Програмата за цифрова кинематография в Канадския колеж. Сценарият му „А funny thing happened to Кelly and Тed“ е лека комедия с тъмен неочакван обрат, който служи като предупреждение, че ако непрекъснато слушаме гласовете в главата си, ще се побъркаме.

Джейсън е сравнително неопитен режисьор, който обаче се е придържал като истински експерт към желанието на Доминик да чуе интелигентни, забавни истории, които ще изненадат публиката накрая. Доминик бе особено развълнуван от странния подход, който Джейсън приложи: „Сценарият на Джейсън имаше формат и концепция, които никога преди не съм виждал или чувал. Целият диалог бе представен с един глас, но на два персонажа. И ако това не е достатъчно оригинално, то целият диалог беше в рими!“

За да гледате всички печеливши филми от Jameson First Shot 2017 кликнете ТУК.

Доминик Уест за JAMESON FIRST SHOT:

Print FinishLinePrint

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *