Удовлетворени сме от ентусиазма, с който и критици, и зрители  (а и режисьори) приемат „Призови ме с твоето име“. Той присъства в множество класации за най-добри филми на 2017 г. и несъмнено няма да му избяга и Оскаровото внимание. Лука Гуаданино сигурно е на седмото небе, защото за първи път негов филм е от най-вероятните основни претенденти за наградите на Академията (макар че „Аз съм любов“ е номиниран за „Оскар“ през 2011, номинацията е в категорията за дизайн на костюми, което, без да сме снизходителни, не броим за толкова важно постижение).

Още през октомври Гуаданино се заиграва с идеята да направи продължение на филма. Съвсем наскоро обаче, в разговор с The Guardian, става ясно, че намеренията му са дори по-мащабни. Продължението вероятно няма да е едно, а няколко.

Персонажите (на Елио и Оливър) са прекрасни и аз бих искал да видя повече от това, което се случва с тях. Последните 40 страници на книгата представят 20 години от живота на двамата. Аз започнах да си фантазирам, сетих се за документалната поредица на Майкъл Аптед „“, както и за цикъла от филми на Трюфо, където главен герой е Антоан Доане. И така ми хрумна, че може би не трябва да мисля за продължение на филма, а за много продължения, за своеобразна хроника. Представям си как тези персонажи узряват в собствените си тела и ние проследяваме как това се случва и с актьорите. Би било наистина вълнуващо.

В романа на Андре Асиман Елио и Оливър се срещат отново, дори няколко пъти, двадесет години по-късно. За да не разваляме никакъв зрителски ентусиазъм, ще спрем дотук с разкритията. Само ще кажем, че ако продълженията на „Призови ме с твоето име“ работят така, както „Before” трилогията на Ричард Линклейтър, то тогава очакваме с нетърпение да чуем и видим Елио и Оливър отново. Разбира се, съществува рискът от разваляне на магията, но такава възможност винаги съществува, така че страхът от това е безсмислен.

Напомняме също така, че римейкът на невероятния „Суспирия“ на Дарио Ардженто е вече във фаза пост-продукция. Лука Гуаданино споделя, че гледал оригинала, когато е бил на 14 и филмът го е разтърсил дотолкова, че оттогава си мечтае да направи своя версия по него. Късмет, Лука, и нагоре!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *