Обещанието на „империята” Disney е спазено – и в края на тази година получаваме поредното парченце от гигантския франчайз, несъизмерим с друга величина във Вселената на киното – сагата Star Wars. Всички почитатели чакат с трепет, сравним с благоговение, особено след успешно оркестрираното завръщане към трилогиите, дело на Дж. Дж. Ейбрамс. Влизаш в салона, изпълнен с онова наелектризирано напрежение, което веднага след легендарното „A long time ago, in a galaxy far, far away…” отприщва сълзите на благодарност, че си съвременник на тази приказка и си имал шанса да видиш раждането на всеки епизод на голям екран. А след това започва… новото приключение. Не след дълго ти става ясно, че си допуснал грешката да отидеш на кино с прекомерно високи очаквания, може би обнадежден от „Силата се пробужда” и „Rogue One”, ала реалността се оказва съвсем различна. Да, обективно погледнато „Последните джедаи” е добър, даже много добър, но не е онзи „страхотен” филм, който очаквах да видя – и точно в това е моята (лична) трагедия.

star-wars-last-jedi-img019

(NB! текстът продължава със спойлъри, така че – четете на собствена отговорност!)

Сюжетно нишките на разказа продължават от там, където приключи „Силата се пробужда” – конфликтът между Първия ред и бунтовниците продължава, като силите на съпротивата са почти изчерпани. Истеричният генерал Хъкс на Донал Глийсън се опитва да унищожи флотата на противника, ала междувременно те успяват да взривят супер-гигантски имперски кораб, което дава повод за появата на Върховния лидер Сноук (първо в могъщото му холограмно изображение, а впоследствие и в доста по-изкорубения CGI-лайв вариант) и на прочутия с избухванията си Кайло Рен (те всички в Първия ред имат проблеми с нервите…). Битката между звездите продължава с ефективната намеса на Рен и след известно колебание (все пак не е ясно кой натиска спусъка), силите на мрака отвяват с мощен взрив част от кораба на генерал Органа, като – внимание, тук се появява най-нелепата сцена в целия филм! – любимата ни принцеса полита сред звездите. След някакво количество секунди, които са достатъчни да превърнат в ледено блокче всеки жив организъм в космоса, ръката й трепва и (очевидно – като истински властелин на силата) тя полита (!) обратно към неразрушената част на кораба в ръцете на грижовните съратници, за да се окаже, че… оживява!

люк и рей - Междузвездни войни: последните джедаи

Точно тук и по този нелеп начин Райън Джонсън пропилява прекрасната възможност да се сбогуваме подобаващо с Лея, като имаме предвид факта, че Кари Фишър си отиде от този свят, а с нея – и легендарната й героиня. Да не говорим, че впоследствие самата Лея няма сериозно участие в действието, ако не броим катарзисната й среща с Люк към финала. Не бих се учудила, ако Джонсън е решил да остави всички сцени, в които участва Кари Фишър, именно в нейна памет, още повече тя е негов доверен съветник-помощник в писането на сценария. Но колкото и дръзки детайли да има в него и при все, че новаторските, авторски елементи правят впечатление, общото впечатление от разказа е за липса на кохерентност, сериозна фрагментарност, променливи ритъм и тон. Улавях се да анализирам епизоди (особено няколкото досадни „facepalm” моменти!) докато действието в тях се случваше, което в представите ми е недопустимо за Star Wars-филм и е равнозначно на кощунство. И макар че не можем да сме сигурни до каква степен реално Disney са се намесвали директно в работата на сценариста-режисьор (да не забравяме, че Кенеди разрешава на Джонсън да захвърли скицираната история на Лорънс Каздан, и да започне отначало), моето лично усещане е за сериозно занаятчийство с „козируване” пред щаб-квартирата и леко оплитане в сюжетните нишки. Може това да е резултат от прекалено личното срастване с материала (като нямаш още един, по-непристрастен авторски поглед, рискуваш да не ти стигнат силите да огледаш и прецениш всичко) или от прекалено „фенско” преклонение, но публиката не се интересува от обяснения/оправдания – тя иска киноистория, в която да се потопи, а после да излезе от салона зашеметена от другия живот, в алтернативния свят на нечия фантазия. При мен това не се случи с „Последните джедаи” и за това съм склонна в най-голяма степен да обвинявам режисьора. Разбира се, моите лични терзания имат точно толкова нищожно значение, колкото е една мравка в сравнение с цялата флора и фауна на планетата Земя – този филм ще се превърне в едно от най-успешните събития на 2017 година и всички ще го гледат, защото е продължението на една легенда, ала… нещо в нас се пропука… Аз съм от честните фенове, които държат да кажат истината, че филмът има сериозни проблеми, без да го славословят излишно, но и без да го сриват със земята – не заслужава (чак) това. Спасяват го една поредица от епизоди и още два момента, които са наистина майсторски композирани и поднесени по изключително вълнуващ начин, като и трите са свързани с развитието и доизграждането на тримата най-важни персонажи във филма – владетелите на Силата.

фин - Междузвездни войни: последните джедаи

Люк и Рей. Отношенията между двамата са директен реверанс към източната традиция, в която съществуват спокойни дзен-майстори, на които им досаждат нетърпеливи ученици. Само че в случая учителят е сърдит на себе си и света, а младата душа не е открила още благодатта на правилните въпроси. След срещата им Люк се стряска от неопитомената сила, която бушува в Рей, но въпреки всичко се съгласява да й предаде най-важните постулати. Научила истината за предателството на учителя и покваряването на Бен Соло от могъщия (но без всякакъв бекграунд) Сноук, Рей решава да провери до каква степен самата тя има влияние над необуздания младеж – и потегля на среща.

кайло рен

Рей и Бен. Успели да докоснат съзнанията си чрез мощни телепатични способности, допълнително подкрепени от злата умисъл на Върховния лидер, двете млади и буйни натури сякаш се опитват да прозрат истината един за друг. Той се възхищава от потенциала й, тя се надява, че не всичко светло в него е помръкнало. Взаимното им привличане е очевидно, колкото и да е смъртоносно желанието и на двамата да го преодолеят. Отново Рей се оказва по-силната, защото без страх отива „в устата на лъва”, пред въплъщението на Тъмната страна. Не ми се иска да задълбавам в подробности за Сноук – само ще кажа, че след такава сериозна заявка от „Силата се пробужда”, при появата си в „Последните джедаи” той просто се пукна като прекомерно надут балон пред очите ми. Напомниха ми, че съм „пророкувала” неговата смърт в епизод VIII – той всъщност няма конкретна задача като образ, защото е абсолютно недостоен да се мери с Палпатин и е използван само като „стъпало” за израстване на Кайло Рен. Мъченията над Рей – в техния замисъл, цялостна хореография и изпълнение – са реализирани превъзходно и са достоен реверанс към идентичната сцена между Люк, Вейдър и Императора в „Завръщането на джедаите”. Малък недостатък е предвидимостта на този епизод, и още един детайл човърка досадно в мислите ми вече второ денонощие – като е толкова могъщ телепатичен урод този Сноук, как не успя да провиди посоката на рубиненото острие?! В душата на Бен Соло се сливат възхищение от силата и преклонение пред суровия чар на дивата девойка Рей, а нейната надежда, че ще може да спаси „блудния син”, омекотява озлоблението й към него и дори събужда в погледа й благосклонност. Синхронната им битка с червените пластмасови самураи на Сноук е атрактивна именно като апотеоз на моментното споделено чувство, а след разривния й край остава само пустота и гняв. Момчето продължава да е по-слабото – и хуква да гони (макар и с убийствени намерения) момичето, защото (очевидно вече) не може да живее без нея – тя е универсалното предизвикателство към способностите и чувствата му, без да изключваме омразата…

Star Wars: The Last Jedi..Praetorian Guards..Photo: Industrial Light & Magic/Lucasfilm..©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Бен и Люк. След толкова години в изгнание, изпълнени със самосъжаление и разкаяние, бившата „нова надежда” решава, че е време за среща с неговото проклятие – любимия племенник, който гори от желание за унищожи Съпротивата във всички кътчета на Вселената. Притиснати в стара, изоставена база на една минна планета, остатъците от бунтовническата армия не виждат път за бягство – пред вратата-щит на главния вход в мината са се строили отряд канонерки и са довлачили сериозно оръдие. Единственият опит за противодействие се оказва настъпление с раздрънкани старовремски спидери – и споменавам този детайл с възхита заради впечатляващите цветови решения на кадрите. Карминовият, кървав цвят на почвата под белотата на солния пласт на повърхността са супер художническо попадение! След като режисьорът не успява да убие един от главните герои на „Силата се пробужда” в устието на оръдието (а трябваше!) и то пробива сериозна дупка в последната преграда, оттам се появява самият Люк Скайуокър. Всички може да си представим озлоблението на племенника – следва нелепо-унищожителна оръдейна канонада, насочена само към бившия учител, от която той излиза абсолютно невредим. Идва ред на една класическа уестърн-сцена – дуел, в който Бен не успява да кръстоса меча си с противника. Но малко по-късно с безжалостните си удари осъзнава, че пред очите му е непобедим противник – и прозира своята слепота…

25467633_10155355505444538_470460759_o

Тази конфронтация между учител и ученик е образец за майсторско използване на различни изразни средства и условности на сюжета. Заедно с предхождащата я битка, срещата на Рей със Сноук и обучението на Рей от Люк, те формират своеобразен триъгълник, върху чиято основа се гради структурата на разказа. Битките в космоса (великолепно е да се врежеш със светлинна скорост в имперски кораб!), перченето на По Дамерон, новата героиня Роуз (вероятно сериозен дан към повсеместните social justice-тенденци, както и жените, пилотиращи Х-уинг изстребители!) и „разходката” й заедно с Фин до бляскавия, абсолютно алтернативен свят на богатите търговци (наподобяващ като стилистика трилогията епизоди I – III) – всички тези герои и събития постепенно избледняват в общата картина на „Последните джедаи”, за да се открои сериозната промяна в образите на Рей, Люк и особено на Бен Соло/Кайло Рен. Той израства пред очите ни. От фръцлявото, истерично момче постепенно започва да се формира многопластов персонаж, комуто няма да простим съдбоносния удар, с който погуби баща си, но когото започваме да разбираме – терзанията и стремежите му са провокирани от отношението на околните и от очакванията към него и са подклаждани от сериозния поток на Силата, който потапя в мрак неговата същност. Личните ми очаквания за епизод IX са именно Бен Соло да се окаже най-интересният герой, но за тази цел сценарният колектив ще трябва да измисли нещо толкова извънредно, шокиращо и неочаквано, че дори не искам да се опитвам да си представям какво може да бъде това… Все още вярвам в Дж. Дж. Ейбрамс…

Star Wars: The Last Jedi..Kylo Ren's TIE Silencer..Photo: Industrial Light & Magic/Lucasfilm..©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Надали някога ще преглътна проблема, който ме „преследваше” през цялото време на „Последните джедаи” – тоталният срам, който изпитвах от името на Райън Джонсън за действия, реплики на герои, а понякога и за цели епизоди. Вмъкването на плоски шегички с cheesy-реплики може и да се окаже подходящо за други филми, но в сагата Star Wars това изглежда жалко и пошло. Даже не искам да споменавам разните животинчета, сложени с цел симулиране на „гушкавост” по каноните на Disney – видях ги, дразнеха ме безкрайно много и искам да ги забравя час по-скоро. Но! Ако кажа, че няма да гледам епизода отново – ще излъжа. Напротив – ще го гледам поне още няколко пъти на кино, за да се опитам да затвърдя впечатленията си от важните за сагата моменти. И за да се уверя, отново и отново, че първоначалната ми реакция не е лъжовна – „Междузвездни войни: Последните джедаи” е добър филм, но има много (сериозни) проблеми. За моята фенска психика този факт е равносилен на удар на Звездата на смъртта…

* * *

Сигурна съм, че за всички фенове (пък и за останалите) ще бъде интересно да проследят разгорещената дискусия, която си спретнахме „операционно” в поредния епизод на „Inglourious Kunts” – e voila ТУК! А за финал ми се иска да оставя тук два въпроса: Бяхте ли честни в оценката, която дадохте на филма? Каква беше първата ви реакция, след като излязохте от киносалона?… Аз отивам да чакам епизод IX…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

170 Comments

 1. . „Вмъкването на плоски шегички с cheesy-реплики може и да се окаже подходящо за други филми, но в сагата Star Wars това изглежда жалко и пошло.“

  С изключение на 1-2 филма другите са бъкани до козирката с такива приоми.

 2. Да в общи линии както обикновено тенденцията е от по добре към по зле със всеки следващ филм….

 3. Напълно съм съгласен с ревюто. Имаше много кино в тоя филм, но и страшни тъпотии, да не говорим за решенията по линия на част от персонажите и на конфликтите им. На първо гледане ме остави по-скоро объркан и разочарован, но след второто оценката ми леко се качи и по-добре стояха нещата… ама не много по-добре. Все пак, обективно е за около 7-7.5/10.

  PS Роуз е ужасна, „онази“ сцена с Лея е урок по ретардия, но пък Бен Соло е супер.

 4. Здравейте.
  Едно несъгласие. Сноук не е Палпатин, но и няма идея да бъде. Нямаше много накъде да ходят с него. И това бе смело решение. Ново. А самия Сноук к
  Според мен щяха да развият Лея много в епизод 9 затова и се случи това в 8. Но знаем всички какво се случи с Кери Фишър.
  Мисля, че трябват няколко гледания за да го осмисля.

 5. The Last Jedi – Когато амбицията среща неумолимото желание да угодиш на възможно най-голяма аудитория. Едно е сигурно (за добро или лошо) това е най-амбициозният филм в сагата може би от Епизод I преди двадесетина години. Проблемът е, че тази амбиция се среща челно с незрелия хумор и излишни опити за пробуватване на мърч.

  ПС: Домнал Глийсън е готов да изиграе рисуван герой. Направо не знам как някой трябва да го приеме насериозно в тази роля след този филм.
  ПС2: Само мен ми ли ми наприви впечатление изключително грозния Yoda?!

 6. На мен пък си ми хареса откровено. А хем със Svetly бяхме на един и същи ред през 3 места 🙂
  Нооо, аз и не съм толкова профи като вас. Детето в мен плачеше и ликуваше и това беше най-важното. Наистина ситуацията с Лея в момента е малко weird, но всичко останало ми беше истинска радост, и за окото, и за душата. Определено стъпка нагоре от The Force Awakens.

  9/10

  1. Не е въпросът „профи или не“ – в случая говоря като фен, който е израснал със сагата 🙂
   И независимо от всички условности, винаги първо оценявам със сърце и душа – положението не е ужасяващо, но е отчайващо именно заради логично сериозните и супер-високи очаквания…
   „Силата се пробужда“ ще си остане съвършен носталгичен реверанс, който ще помня винаги, а за „Последните джедаи“… не съм сигурна, че ще вляза с познатата тръпка в киното утре… Което си е трагедия (за мен)…
   P.S. Хора, обаждайте се друг път, не е честно да не ви познавам(е) 😉

  2. Аз съм точно на обратното мнение, сравнявайки TFA и TLJ… Едното беше полиран rehash след rehash, и свиреше само на носталгичната струна, докато The Last Jedi показа смелостта и оригиналността, която Rogue One носеше в себе си.

   ps. и аз съм изсраснал със сагата 🙂

 7. Далеч по-добър от пълното разочарование, което беше предходния, но и оценките от типа, че е най-добрият в сагата изобщо са доста смели. Империята и Отмъщението, че и Войната на клонингите са доста напред.

 8. Благодаря искрено за вашата оценка ама нямаше нужда да разказвате филма в редовете по горе.Тези разсъждения трябваше да си ги запазите за себе и да изживеете вашата лична трагедия сама

 9. Алекс, имаше предупреждение за спойлери в написаното. Четенето на такъв текст си е ваше решение. Нито едно от мненията по-горе няма да ме разубеди да гледам серията или ще попречи да създам лично мнение.
  ПП единствено очаквам да се промени негативното ми към Кайло Рен.

 10. Аз съм със смесени чувства,някак много повече очаквах да разкрият историта.Кой е Смоук,как се е появил,явно ще си остане винаги загадка.Кайло Рен,определено ми е най-интересния персонаж от новата трилогия.Тези неща с хуморчетата нямат място в Star Wars и според мен.

 11. Абсолютно съм съгласен с ревюто.Даже бих казал че едва ли ще отида да гледам веднага 9 част когато излезе.Защо? Просто е – тези хора не могат да направят това кино което ни впечатляваше преди 30 години,а финалната сцена с смърта на Марк Хамил на мен лично постоянно ми навява асоциации с Сцени от Апокалипсис Сега .Някак си сякаш са буквално откраднати идеи и са насадени в този филм ,обаче резултата е …

  1. Точно тАзи сцена е най-силният момент за мен. За секунди се появиха двете слънца на Татуин… Той пак погледна към тях… изтръпнах! Почувствах се отново на седем…
   Гледам този филм не с разум а със сърце.
   И с надежда чакам следващия!

  2. Ha мен тая сцена ми беше: Wait, what?!, както и почти целия филм всъщност.

  1. Честно да кажа, ревюто е доста слабо. Фенска тирада и толкова, никаква обосновка. Мен би ме изкефило много повече едно ревю на Благой, би било доста интересно да се прочете неговото разсъждение.

 12. Давам си сметка, че това е един spoilerproof филм!
  Сериозно, какво неочаквано се случи? Какво се разкри?
  Сноук е… Никой! Бащата на Рей е… Никой!
  Големият спойлър е, че Лея НЕ умира.
  Иначе Disney продължават да дълбаят под дъното с надеждата да излязат от другата страна с Untitled Star Wars Trilogy: Episode I (announced).
  Както каза някой: It’s time for the old fans to die :-\

 13. Абсолютно съм съгласен с Александър. Това е първото ми разочарование досега от всички филми. Ама истинско! Липсваше въображение, фантазия, липсваше идейност, креативност, замисъл, както към декорите, така и към костюмите. Не разбрах защо посегнаха на дизайна на Канонерките АТ-АТ? Защо се подиграха с иначе страхотния дизайн на Имперския звезден разрушител? Дори са преправили в детайлите Хилядолетния сокол. Откъм персонажите: нищо не разбрахме за Сноук – кой е, какъв е, какво е било неговото минало и връзката му с Тъмната страна?! Имаха планове да развият в някаква степен
  и образа на капитан Фазма, но……уви. Поне Кайло Рен се прости с шлема си, та да не му се смеят хората и да се чудят за какво му е?! Единственото хубаво нещо бе играта на актьорите. Да, тя ми хареса, но не можа да спаси безсилието на сценария. Интересно ще ми бъде да прочета коментара на Джордж Лукас. За мен единственото достойно представяне от новите филми свързани с темата „Мeждузвездни войни“ е „Rogue One“!

 14. Драги КиноОператори, вие съвсем не сте се заблудили – дженеръл публиката направо е съсипала филма и в RT и в Metacritic, а и IMDB ще започне да пада стремглаво сигурно : https://www.google.bg/amp/comicbook.com/starwars/amp/2017/12/15/star-wars-last-jedi-rotten-tomatoes-audience-score-low/
  Често казано не очаквах подобно развитие, Дрисни съвсем явно са я подкарали през просото с доенето на златната крава, но явно тоя път няма да мине номера. Дебюта, разбира се ще е солиден, но очаквам зверски лош word-of-mouth и катастрофален drop следващите седмици.

  1. Gogoto, доооооста подценяваш Стар Уорс магията откъм боксофиса. Пак ще си изкара милиарда +. Никакви Джар Джар Бинксове, лош word-of-mouth. умрели Скайуокуъри, нелепи смешки и подобни не могат да му бутнат доходите на тоя френчайз. Дженеръл публиката съсипваща филма в RT и в Metacritic и IMDB отива да го гледа през ден, щото нали може нещо да сме се объркали и чакай да сме сигурни, на второто гледане малко по-добре, на третото още повече, абе дали да не си редактирам ревюто и тн.

  2. Oчаквам в САЩ да изкара над Rogue One, но под Jurassic World.

 15. Независимо дали харесвате или мразите филма, може ли да оценим ,че не беше просто повторение на „Империята Отвръща на Удара“ с различни герои? И че засегна някои теми и идеи,които никога не са били докосвани във франчайза? Като някой,който е фен (по-скоро почитател) на Star Wars от най-много година, филма според мен има доста гениалност вложена в него. Бих казал че ми е любимият след Империята. Надявам се,че трилогията на Джонсън ще бъде по-лична,и вникваща в идеите на този филм. Ама 9-ти епизод на Ейбрамс ще бъде стандартен добре-направен блокбъстър,който ще завърши предсказуемо.

 16. Не знам коя е Светли, но няма нищо общо с истината! Епизод осем е най -добрият филм от Междузвездни Войни! Това Ви го пише един Фен на филма, който е на 47 години и е гледал епизодите от 4-6 120 пьти само в кината. …!!!..още тогава по комунистическо време. Не ме кефи, хора които още скачат „От килима с парашут „да дават некомпетентни оценки ……!!??

 17. Г-н Гешев, радвам се, че намирате Епизод 8 за най-добрия филм от поредицата и това е вашето лично мнение по въпроса, но не виждам смисъл да нападате по този отявлено грозен начин авторката на материала, а това ваше меко казано грубо определение за скачането от килима, което предполагам се отнася за възрастта на авторката просто е толкова неадекватно, че аз лично съм потресен. Няма значение кой на колко години е в случая, има фенове на сагата по-възрастни от вас със сигурност и такива много по-млади, но всички тези хора са заедно с любимата си поредица в добро и лошо. Неуместни ми са вашите нападки към нейното мнение, филма определено си има проблеми (изгледайте и подкаста в канала на Operation Kino в Youtube, за повече мнения и проблематиките свързани със самия филм), но това не е причина за вашето цинично изказване. Ще ви бъда благодарен ако се аргументирате защо смятате Епизод 8 за най-добрия, ще ми бъде интересно.

  Поздрави и по-културно поведение ви пожелавам.

 18. Всъщност „гушкавите животинчета“ се оказаха най-свежият момент в този крайно посредствен филм с хаотичен сценарий. Е, имаше 2-3 силни сцени с някакво смислено послание, но сякаш те седят като някаква нелепа кръпка на общата картинка на безцелно пуцанье и неадекватни обрати в действието.
  За мен без съмнение това е най-слабият филм за всички времена по съотношение между очаквания/потенциал и действителен резултат. Вместо да доразвият идеята за борбата между Доброто и злото със средствата на съвременното кинематографично изкуство, те я закопаха съвсем. Непростимо покушение върху предишните епизоди, което се опитаха да маскират зад шарената обвивка на спец ефектите, ама това може да мине само пред пуканкорупащата публика. Оценка 3=/10.

 19. Ceга се сетих за още една убийствена тъпотия във филма – как пускаш бомби със свободно падане върху вражески кораб, докато се рееш из Космоса? Ебати абсурдите имаше…

  1. Като се сетиш и за убийствените тъпотии в еп.7 се обади.
   Изгледах Inglourious Kunts и мисля, че се полага и един кур за Дринов!

  2. А как има гравитация и кислород на всяка затънтена планета?

  3. Да, и как в Епизод 7, Звездата на смърта унищожи слънцето (изсмука го за да генерира смъртоносния си лъч), а на планетата на бунтовниците след това беше ден?

  4. Не бе, гайс, бомби ПАДАХА в открития Космос… заеби.

  5. Абе пичове, вие в ред ли сте? Действието се развива хиляди години след 21 век. Вие к’во искате? Това да не са бомби от първата и втората световни войни!? Стига с това ограничено съзнание, в 21в сме!!!

  6. @Соло

   Всъщност е преди много много години……

  7. Единственото обяснение е ако са антигравитацинни 🙂

  8. Ради имаш ли на представа какво значи антигравитационни?
   Прочети малко. Антигравитационни означава, че действат против гравитация. В нашия случай гравитация нямаме………..

   Соло пиеш ли си ги хапчетата редовно?

   По принцип никога не съм имал нещо против леко фантасмагорични елементи в който и да е било жанр филми, но от 10 години вече се прекалява по темата и става адски дразнещо.
   Пресни примери колкото искаш. Например поредицата Бързи и Яростни, в тези филми вече и Хилядолетния сокол не може да им стъпи на малкия пръст на автомобилите…..
   Или искаш да кажеш, че всичко си е наред и си е в реда на нещата автомобилите да леят като космически совалки?

  9. Същата гравитация, която действа на хората вътре в кораба, действа и на бомбите, когато са непосредствено над него.

 20. Целувам ръка на Катлийн Кенеди и се покланям пред Райън Джонсън. Още когато го видях за първи път, без да познавам добре творчеството му, ми вдъхна доверие и ми се изясни, че ще подходи не само отговорно и уважително към поредицата, но и ще внесе качество, позиционирайки персонажите на правилните места. Той направи повече. През цялото време си играеше с ума и сетивата ни. С ловкостта на опитен илюзионист и познавач на човешката психика, извежда първи план на ситуациите и в точния момент, когато първият план е наложен, ни зашеметява с втори план, контрапунктичен на първия, така че човек да се плесне по челото и да си каже – „Как не се досетих накъде отиват нещата?!“ С алхимична виртуозност преобразува недостатъците в характера на персонажите в предимство. Патосът ми се дължи и на факта, че си доставих удоволствие да гледам Епизод 8 на 4DX, понеже е заснет и монтиран в съответствие с тази технология, която дава възможност на човек да бъде по-активен участник в събитията. Иначе, когато човек е пасивен 3D наблюдател, филмът губи част от въздействието си. Това установих, когато гледах първо на 3D предишния епизод 7 и се разочаровах, но промених усещането си след като му дадох шанс на 4DX. Оркестровите теми на Джон Уилямс, отново се появиха, изваяни обилно в брилянтни и адекватни на действието вариации и разработки, с което придават завършеност и красота на това непреходно произведение на изкуството от най-висок философско-естетичен порядък.

  1. Тоя е AI. Дисни явно тестват ботове и у нас. Човек не може да напише толкова стерилен текст.

 21. Никой не спомена последната сцена.. момчето с метлата бях аз, така се почуствах.
  Бях на 8 когато всичко започна, мама ми оплете пуловер с надпис LUKE, от тогава съм бунтовник
  даже работя във фирма, която се нарича така 🙂
  Филма можеше да свърши поне 5 пъти, сцената с Лея в космоса ме шокира, мотивацията на героите беше слаба, сякаш само за да обслужи историята, пухчетата дразнеха, бях погнусен от закуската на Скайуокър.
  Но всичко това е без значение, защото след прожекцията си останах малкото момче с метлата, което мечтае да държи светлинен меч и да бори лошите.
  Перфектен образ на ДелТоро, за момент си помислих ето го новия Соло… ама не.
  Лора Дърн започна зле, превърна се в герой, китайката в бомбардировача загина героично, Фин за малко да се превърне в герой… добра работа на екипа, някой беше казал- „Войната не прави никого велик“.
  Ако някой е останал разочарован, какво е очаквал пак да е на осем… хехх.

  1. Ето това е най-точното мнение за мен. Всичко в този филм (най-вече в сценарно отношение) изглеждаше като излязло от въображението и „майсторското перо“ на осемгодишно момче с метла.

   Но всички останали няма как пак да сме на осем и келешът Кайло си ни посъветва да скъсаме с миналото. Ама инатът продължава 🙂

  1. Според мен го няма, защото не е за разни дребни категории като сериали или филми на годината. По му приляга явление на годината 🙂

 22. Като любител на поредицата а и вече наближаващ четиридесетте ми писна от полиране на стари lightsaber-и.
  Доволен съм от смелия ход на Дисни да зачиства ръждясалия скрап към пункта за рециклиране.
  Галактиката се променя! Новото поколение се развива по-бързо от нас.
  Давам висока оценка на филма и не виждам нищо обезпокояващо в представянето му.
  Явно за разлика от повечето фенове получих това, което исках.

  1. Напълно съгласен! Е това е приказка!

 23. Отговор на много въпроси кой е Палпатин, как е станал император, как е привлякъл Дарт Вейдър и Дж. Лукас не ни даде в първите 3 епизода… Svtely защо очаквате това да се случи в един епизод? Аз също съм любопитен кой е Сноук, как е създаден Първия Ред, как е привлякъл Бен Соло и т.н.
  Относно “ гушливите животинки“ още гениалният Дж. Лукас си послужи с тях, за да допълни цялостната картинка.
  Именно поради избухливостта си Бен е бил лесен за привличане, но дали само това е неговата слабост или ще надделее над себе си; дали пък не е влюбен до уши или просто завист го изяжда…
  The Last Jedi е многопластов и подсказва развитие на историята, предисторията и персонажите. Останах очарован и тръпна в очакване.

 24. Позволявам си да преведа едно от последните user reviews в IMDb, озаглавено „I have known you my entire life“.

  jebuconniii16 December 2017

  Скъпи Люк Скайуокър,
  Познавах те през целия си живот, а снощи не те познах. Отнеха ти всички достойнства и те превърнаха в сърдит старец. Ти унищожаваше звезди на смъртта, върна към светлината Дарт Вейдър и победи най-силния ситски лорд.
  Снощи те гледах да доиш морска крава и да захвърляш светлинния меч, който някога принадлежеше на баща ти. Този, прикрепен към ръката, която ти изгуби..
  „Последните джедаи“ унищожи невероятни сюжетни арки за които отделихме две години дебати и 30 г. мечти – Кой е Сноук… няма значение – Кои са родителите на Рей… няма значение – кои са рицарите на Рен… няма значение, капитан Фазма… няма значение.
  И най-важното, ще успее ли мастър джедай Люк Скайуокър да вземе светлинния меч и да ни покаже какво означава да бъдеш Джедай… познайте какво… няма значение.

  1. Хахахаха, но няма значение на какво се смея…

  2. Значи има един Satyr73(a) за еп.7 и друг Satyr73(b) за еп.8. Само двама ли сте или има и други?

 25. „…. от разказа е за липса на кохерентност, сериозна фрагментарност, променливи ритъм и тон.“…..?????. БИХТЕ ЛИ ПРЕВЕЛИ! Говорите много а нищо не казвате!!!?

  1. Филма прави резки подскоци от сцена на сцена. А тези сцени нямат никаква връзка една с друга. Все едно бяха омешали два различни филма в едно. Щеше да е по-малко скучен филма ако го нямаше онова „кратко“ приключение на Фин и Роуз до казиното. Дори и битките в космоса бяха мудни. Не знаех, че това е възможно! И последно, хем искат дадена сцена да е сериозна и задълбочена, хем я завършват или прекъсват с някакви нелепи шегички.

  2. Всъщност е съвсем точно казано.

  1. Голем смех! Това беше забавно човече 🙂

 26. Ревюто е много точно. На мен, като обикновен почитател на поредицата, епизодът много ми хареса.
  Никога не задълбавам в анализите на филми, но падащите бомби в космоса бяха наистина най-абсурдното нещо, което може да хрумне на някой. Бомбандировки, японки пилоти-камикадзета – явно пресъздаваха сцена от ВСВ, но поне да беше на планета.
  И тъпо е цял филм да ти внушават, че тия тия хипер разрушители са върха на машиностроенето и да разбереш, че една засилка (като джигит с дърто БМВ) и ги няма. И затова не се е сетил един бунтовник, преди да ги изтрeбят почти всички, дори и Поу Дамерон, който по принцип иска да взривява всичко.

 27. *Спойлери*
  За мен този филм е по-добър от римейка на „Нова надежда“, основно защото се осмелява да вкара оригиналност, нещо с което сагата беше известна и се гордееше. Все пак няколкото силни сцени и актьорската игра вадят филма. Но за смета на това…. откровената cringe сцена с Лея, неубедителната мотивация на героите, кухия сценарий, дебилните командири на the First order, плоските шеги ,политически коректния каст, мащаба на конфликта( говорим за няк’ва регионална свада, с по 30-50 човека от всяка страна ?!) . На мен ми липсва и опасността от врага. Не виждам как Първия ред би победил.Даже им съчуствам.Рей ще бие Кайло всеки път. Но пък plot twist-а със Сноук ми напълни душата и като цяло след бавната първа половина , се накефих на филма.

  П.С. Жалко е че представиха поколението на Люк като тотален провал. Хан, като провалил се родител, Лея, като провалил се лидер и Люк , като провалил се учител. Реално излиза че положението е също толкова лошо като преди победата им преди 30 години. Е аз не съм израстнал с оригиналната трилогия, и все пак ми е тъпо да видя тези герои пропаднали. Затова и не разбирам овчия възторг от епизод 7 .

 28. Срамен анализ! Къси тези, липса на подготовка, непознаване и невникване в историята. Ще спра дотук, защото авторът вероятно е дама.
  Джедедайската философия/идеология въобще не се обяснява само чрез дзен и/или източна традиция. Силата е почти идентчна с Волята на Артър Шопенхауер.
  Филмът е изумително кохерентен и синергийно дефрагментиран.
  Порг-четата са велики!!!

 29. Трябва да мине малко време да осмисля впечатленията си от филма и да ми мине хайпа, но ще споделя с няколко думи какво мисля.
  Най-всеобхватното чувство, което ме обземаше през целия филм и не ме напусна след излизането от залата, пък и се и засили до тоя момент – абсолютен поклон пред режисурата и сценария на филма. Този епизод не пое никъде (или поне на важните места) по лесния и обвиъс път. Страхотно развитие на героите – Кайло Рен не се превърна в брутална опустошителна сила, макар всичко да водеше логично натам. Напротив, запази образа си на една стихия, която не е в състояние да обуздае сам. Сцената с убийството на Сноук беше велика – последният на няколко пъти бе показан като брутален владетел на Силата и начинът, по който Кайло го свърши за секунди – беше просто душевна чикия. Последвалата битка няма да я коментирам – хореографията на всяка една битка в тоя филм беше съвършена. Пластмасовите самураи са наследници на Имперската Кралска Стража на Палпатин и критиката относно външен вид или начин на водене на борба е лишена от реална почва – тия са легендарни.

  Не мога да си събера мислите да анализирам всяка нишка и арка, трябват ми няколко дни. Ще кажа само едно – преди сцената с Дарт Вейдър в Роуг Уан реално нямаме бекграунд, заради който да разберем защо аджеба олд Скайуокър е толкова гаден и мразен и гаден в Епизод 4 – липсата на бекграунд на Сноук е търсене на под вола теле. Сиреч – нещата, които работят за филм от преди 40 години – сега не работят и това е критика – не ми се струва логично.

  Критиката към сцената с Лея… Говорим за филм, в който има космически битки с визуализирани взривове в космоса, съответния звук и тн. Лея Органа е известна като доста силна със Силата 🙂 и предвид наследството и произхода и и на фона на гореспоменатите неща – критика към факта, че се връща след подобен взрив реейки се в космоса – ми е комична. В кой момент за Стар Уорс е ок да е научно обоснован и в кой не е ок? Съвсем отделно – Кари Фишър е заснела доста сцени след това, което според теб, Светли, би дало супер удобен шанс за сагата и режисьора да се разделят с нея. Тя има сцени и в Епизод 9 и би било доста тъпо да се използва сценария по един лек и удобен начин предвид смъртта и за да се насере всичко друго, което е снимала до тоя момент.

  Чудесен епизод, хайпът е голям и като ми мине ще пиша пак, ще го гледам поне още два пъти, но… Много, много приятно изненадан съм. 8/10 е сигурен, почти съм убеден, че ще отида и на 8.5/10, но нека попреспя нещата.

  1. Съгласен съм, но просто сцената с Лея е МЕГА тъпа. Най лесния и елементарен метод, който можеха да направят (след като Лея има сцени по натам във филма и в Епизод 9) е просто да наемат актриса която прилича на на нея и да презаснемат тъпата сцена… 1 ден снимка са.
   И сега не започвай да философстваш на тема, че това струва пари, времеви графици и т.н..
   Всъщност е елементарно. Един ден, няколко часа, презаснемане на 30 секунди и 2 часа работа на екипа по спец ефекти…

 30. Мниението ми съвпада с това на Александър Спасов, SirStefancho, Stan Vader и Dredd, затова няма да се впускам в многословие, те са казали повечето неща.
  Бях силно разочарован от „Силата се пробужда“, но това, което там считах за недостатъци и недовършеност, тук получи своето естествено развитие. Нямах високи очаквания, може би затова видяното ме изпълни с положителни чувства и емоции, които ме държат вече трети ден. Това е „моята“ сага, това е „моята“ вселена, това са „моите“ хора. Не виждам нито един елемент в този епизод, който да е чужд и непривичен за вселената Star Wars.
  Голяма част от коментарите и на ревюистите, и на коментиращите ревюистите, са преднамерено негативни – повечето от „доводите“ са тотално изсмукани от пръстите. Това да не е някакъв тренд? Както преди време беше модерно всеки във Фейсбук да декларира, че не е гледал нито една серия на GoT, сега да не е модерно да критикуваме Star Wars? Ако е така, аз съм демоде.

 31. Аз се занимавам с кинематография като хоби, харесвам жанра научна фантастика в книги и филми , интелектуален тип съм и начетен с много и сложни науки. И ще кажа и моето мнение за новата серия И мнението си за вас които не одобрихте новият филм. Оценката ми е 10 от 10. От кинематографска гледна точка, актьорска игра,от хармония на композициите в и между сцените. В продукцията е вложена сума от над 220 милиона долара и от Четвъртък до Неделя от прожекции и маркетингови продажби на мърч стоки са направени 450 милиона долара. Искам да ви кажа че като бизнес проект е най-мащабният и успешен такъв и икономически изгоден що се отнася до вид от филмовата индустрия. Дисни миналата година купиха и 21st Century Fox..между другото …Всичко това нешо говори ли ви ??? Искам да споделя на всеки които плюе по Star Wars: The Last Jedi тук една новина. Специално за тези „фенове“ тук в смешната ,завистлива и ниско интелигентна аудитория които се имат за по велики от Райън Джонсън например. ВИЕ правили ли сте филм бе хора , а снимали ли сте филм, кадри монтиралили сте с бюджет от 100 лева сигурно сте може би. , а книга писали ли сте, а къде живеете и кога ??? Никой не желая да обиждам обаче сте много далеч от истината. За мен мнението ми е по обективно. Оценявам много високо продукцията. Ако има „неща“ които не ми харесват то е така защото ги има и в живота. Филма показва една реалност. Измислен свят но с реални събития и случки на хора,организации,импрерии.. Реалност която я има в нашето съвремие и модерен свят. На никого ли не му направи впечатление. Голяма работа че копирали всеки път част от сцена , сюжет или контекст от предишен епизод..В края на крайщата има равитие. Прекалено са ограничени човешките мозъци за да е по сложен филма. Измислен е за аудитория от 2г до абстрактна концепция ∞ възраст . Тук е пълно с неблагодарни хора които нищо не са направили стойностно през целият си жалък живот а само плюят професионалисти и хора на изкуството. Поставете се на мястото на този човек на който му е гласувано доверие от инвеститор мулти милиардер и направете по добър филм

  1. Само като ти гледам правописа, граматиката и нелинейната конструкция на изреченията и ми става ясно, колко си „интелектуален тип и начетен с много и сложни науки“. Райън Джонсън има 3 никому неизвестни филми в кариерата си на режисьор и Looper, който що-годе е най-близо до жанра фантастика. Като сценарист не коментираме постиженията му изобщо, имайки предвид абоминацията, която е сценария на TLJ. Донякъде това произтича и от наследството на Джар Джар Ейбрамс от предишния филм, но и той се е постарал да убие и малкото, което беше останало като дух от старите Star Wars. За ограничен мозък, като твоя, това верно е филм с достатъчна сложност. Иначе Дисни имат да избиват пари и разчитат на такива като теб да си напълнят касичката и ще доят кравата с талашитени филмчета, докато им минава номера. Купи си един порг и остави кинематотрафията. Дори и като хоби би била вредна за здравето на околните…

  2. Маста, дай да изгледаме някой твой любителски кинематографски опит. Даже съм готов да плащам. Ползвам пейпал, банков трансфер и ЕТН.

  3. „За мен мнението ми е по обективно.“

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 буахахахахаххахахаах
   Сила си, баце.

 32. Eто ви едно убийствено ревю на филма, с което съм съгласен на 99 %:

  30 обиди за интелекта в Star Wars: Последните джедаи >>> http://www.otizvora.com/2017/12/9380

  Специално wannabe кинематографите да си го прочетат два пъти 😉

  1. Ако бях филм и подобни креатури като този последовател на Щайнер и Дънов ми пишеха ревюта, щях много да се срамувам. Но като читател само силно се смях, и на сайта, и на списувателите му. Благодаря, че ме развеселихте, на по-голям тюрлю-гювеч не бях попадал (като не броим веганите-уфолози и майките-християнки срещу дрогата) 😀 😀 😀

  2. Забравяш за „майки вегани от манастирски ливади“. 🙂

 33. Това не е лесно братче, да седиш и да стискаш дупето 2 години почти за да насереш накрая каквото и да извадят Дисни и то боравейки с подобни безумни аргументи. Закопали сагата на фона на обещаващия Force Awakens. Ебати дебилите има, не е истина.

  Почти няма силен аргумент тоя специалист, който, както става видно от сайта – „пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми“.

 34. Много сте смели всички да се ежите и правите на всезанйковци зад компютърчето в къщи а. Ама на живо ако се видите ще си говорите ли така. Едните обиждат, а другите им връщат. И двата ви лагера тука на по 20 г. ,изобщо не сте наясно че изкуството е бизнес. Който разбрал , разбрал.
  И все пак такива продукции се правят години наред, с найстина много пари и с помощта на много продуктувни и креативни хора, блестящо организирани екипи и координация между тях , с много повече мисъл от вашата тук деца. далеч по мащабно мислене за да го проумеете. Вероятно някой ще обидят сега и мен. Но това е признака за културата ви, така че хайде покажете се

  1. Какво точно казваш, че зад тъпотията ти не прозира особена мисъл. Искаш да излеземе навън и да се разбереме ли, моме :D, не разбрах…?

  2. Айде да хванем по една филмова ролка и да правим въргала пред НАТФИЗ.

 35. Искре, душицо, на живо сме даже по-зловещи кретени – изгледай ни видео ревюто на „Последните джедаи“, което днес пуснахме в сайта, и ще видиш още повече цинични всезнайковщини и ежещи се всезнайковци 😀

 36. Абе, хора…. не ви ли е поне малко яд, как от Дисни го сложиха на любимите ви герои:
  В крайна сметка какво се оказа – Хан Соло – failed father, Леа – failed mother and commander, Люк – failed jedi master. Двама от тримата умряха безславно, третия персонаж….май по-добре да го бяха убили също тук, сега ще бъде убит или офскрийн или ще гледате cgi-булшит.
  Някак си тъпо е като се сетиш как свървшва оригиналната трилогия и после да погледнеш как Дисни наклецаха всичко.

 37. Пуснали са ви у замундата. Това за мен обяснява големите и начетени с много и сложни науки типчета дека почнаха да ви оплюват кви сте тАпанари. Само от там мое дойде тоя трафик на хора със заучените фрази без нищо за казване.

  1. замунда: Пичове, гледал съм StarWars както следва:

   Нова Надежда – 137 пъти, Империята – 192, Джедайте – 212, Невидимо заклаха – 22, Атаката на клоните – 18, Отвращението на преситите – 14, Присилата се събужда – 3. Въпреки че, Оби Уан (Иън Макгрегър), Куай Гон Джин и Мейс Уинду са пичове… Изчаквам да мине навалицата на зомбитата по кината и ще отида за 8 (Марк Хамил ме кефи повече като дърт), пък после може и да пиша…

   Сега как може да си гледал сагата там 900 пъти и да не знаеш как се пише джедай, джедаи? Аз може да не харесвам Стар Уорс като филми, но обожавам всичко свързано с нея като феномен и тъпота. 🙂

 38. Банда, на третата минута осъзнах, че какъвто и филм да направят Disney НЯМА как да ми хареса! Единственият шанс е още на входа да си кажеш: Тва е нещо ново, старите серии са минало и толкоз! Иначе няма как да стане просто! Весели празници на всички!!! Operation Kino – великани сте!!!

 39. Да се фокусираме вьрху Люк Скайуокьр. В Нова надежда той не беше джедай, а стана начален ученик, посветен от учителят Оби-Уан Кеноби в джедайското изкуство. Взривяването на пьрвата звезда на смьртта, както и оцеляването на Люк в космическата битка, се дьлжеше на учителят Оби-Уан, който, доброволно пожертвал физическото си тяло в дуел с Дарт Вейдьр, с астрално присьствие, напьтстваше и насочваше силата в неопитния ученик. В Империята отвръща на удара, както и в Завръщането на джедая, Люк беше по-напреднал, но все още ученик, който накрая на еп.6 си взе поправителен изпит. Не Люк, а учителите Оби-Уан и Йода, чрез него, си вьрнаха Анакин в лоното на светлата страна. *Спойлер!* Чак в еп.8 виждаме завьршеният учител-джедай Люк, в пьлния си блясък, най-вече с умението да проектира астралното си тяло за да отклони огьня на противника кьм себе си, давайки шанс на сьпротивата. И не се подльгвайте по хейтьрски коментари, битките в еп.8 сьвсем не са незначителни и камерни, а страховити и епични.

 40. Няма да хейтвам, както е написал коментатора над мен. И споделям много от нещата, които си написал, Александре. Да, Люк е повече или по-малко, самоук и незавършен в епизоди 4, 5 и 6. Дали обаче това е пълния му блясък? Или пълния му „блясък“? Това е само един от въпросите, но може би и не от най-важните въпроси. Изцяло въпрос на вкус и собствено мнение е дали ще прецени човек битките в eп.8 като страховити и епични или другояче. За мен централният проблем е сюжета като цяло и мисля, че авторката на статията по изключително умел начин е изтъкнала основното от онова, заради което този епизод ще търпи критика сега и занапред. Трябва да кажа, че още при излизането от залата, у мен назряваха именно въпросите: що за край на Сноук, що за произход на Рей, що за финал за Люк? И още много. Не го познавам този режисьор, не съм киноман и не се имам за разбирач. Но зная какво ми харесва и какво – не, а подхода на тоя /даже му забравих името/ като цяло изобщо не ми допадна. Като че ли с целия филм искаше да ни каже – „гледайте си работата, ха вижте какво мога“. Какво да те гледам, аланкоолу – как Люк хвърля потомствения меч сякаш е купен за един долар от китайския мол или пък как Йода се хили като напушен, докато запалва саморъчно сакралното за джедаите дърво?!?!?!? Несериозно е. И много други неща, които, както казах, авторката е изтъкнала много сполучливо. На мнение съм, че еп.7, независимо от критиките които би могъл да понесе, остави много приятни впечатления и сериозно „вдигна летвата“ – която явно е твърде висока за г-н Режисьора-не -му -запомних- името.

 41. До защитник

  Тук е пълно с неблагодарни хора които нищо не са направили стойностно през целият си жалък живот а само плюят професионалисти и хора на изкуството. Поставете се на мястото на този човек на който му е гласувано доверие от инвеститор мулти милиардер и направете по добър филм.

  Здравей, драги,

  Това под името ти е цитат от теб, писан по-горе. Същото е нищо. Има един български гражданин, самонарекъл се Скротум, който мрази Холивуд от дъното на душата си. Велик автор е на ревюта, но в същото време, ще отиде в Калифорния и ще унищожи Холивуд, ако има начин. Всичко холивудско, откакто съществува тази работилница за филми, ненавижда. Чета го години наред, както и всички ревюта по други блогове. Единственото, което е харесал, не знам дали е дело на Холивуд, е постер на „Пришълец, Завет“. А Ридли Скот за него е дядка, изкукуригал старец, дори му пожелаваше смъртта, само и само да не довърши филмите за произхода на Пришълеца.

  Колкото до този филм – аз всичко харесвам, което е Стар Уорс. Защо накрая се появи момчето с метлата? Според мен, като метафора това означава, че Дисни окончателно се разделя с Лукас – изчиства всичко, създадено от него и поредицата вече е изцяло негова (на Дисни).

 42. Йода, като мъдър учител, макар и разделил се твърде късно с физическото си тяло, се появи точно и на място за да изпълни библейска повеля – ако дървото не дава плодове или са гнили, изпепели го! Това е метафора, както и целият филм, продължаващ славната традиция на оригиналната трилогия, е изтъкан от метафори, хиперболи, алегории… Хареса ми израстването на Чубака от примитивен ръмжащ човекоядец, който недодялано пилотираше и поправяше Хилядолетния сокол. Той беше миловиден и комичен, а сега е и очовечен в характера си, благодарение на едни представители на фауната, с която Райън Джонсън обогати иначе пустеещата планета от еп.7. Вътрешноведомственият хумор, с който изобилстваше еп.7 тук също претърпя трансформация и чувах как хора се смеят от сърце на шегите, които други, вече вън от киносалона, намират за плоски. Не е лошо, че мненията са полярни, това съпътсваше сагата през годините. Няколко думи и за образа, изигран от Бенисио дел Торо. Още в епизод 7 ми липсваше Ландо Калрисиан. Сега Дел Торо запълни тази празнина, но Райън Джонсън, като ловък фокусник, не ни остави веднага да го разпознаем, че е натоварен с тази задача. Персонажът на Бенисио дел Торо е магнетичен и прагматичен. Вълшебната пръчка на Райън Джонсън ни загатна за потенция, сякаш в дълбините е заровен идеализъм и може да бъде спечелен за каузата на доброто, въпреки че го интересуват продажбите, независимо дали са за добрите или лошите. Предателството му се яви вариативна препратка към брилятно пресъздадения от Били Ди Уилямс образ. Това е художествено оправдано, щом внася свежест и качество. Странно как хейтърчетата още не изпържиха и дъщерята на (Бог да я прости!) Кари Фишър, забелязахте ли я изобщо? 😉

 43. Гледах филма снощи, още съм под влиянието му и дълго ще е така, разбира се. Но ето какво, попаднах на този сайт, защото търся повече информация, оказа се че много неща не са ми ясни и потърсих тук с надеждата да ги изясня поне малко.
  Съгласен съм с повечето мнения тук, да за нас поколението което беше деца, като излизаха първите серии всичко което се случи с нашите герои Люк, Лея, Хан дори злодеите, не ми харесва. Ние живеехме с тях, обичахме ги, страдахме с тях и ликувахме с техните победи. Да ги унижиш, унищожиш и представиш като провалени хора, за мен означава да потъпчеш всичко детско, което сме имали по онова време, а защо не и сега. Да разбирам, че идва ново време и герои, така и трябва, но както и в живота, нали децата надграждат, нали това е нашата мисия в живота, да ги направим по-добри от нас, да се поучат от грешките ни. Самата философия на живота, нали това е силата. Магията на филма е в силата и доброто с което е обвързана, това е което искаме да разберат следващите поколения, а те имат нужда от герои, с които да се отъждествяват, да играят игри, да искат да са като тях……Това ми липсва сега, няма я магията………..а и още нещо….Обичам те BB-8…..

 44. Въпреки всичките хейтове на някой от вас лично аз нямам търпение да гледам филма?
  Но все пак много се надявам да не е толкова зле, колкото го изкарвате?

 45. Споделям мненията за объркания и хаотичен сюжет. Опит за запълване на празнотата, в която се вкараха с епизод 7. Кому беше нужно преповтарянето на сюжетната линия на предишните серии, завъртането в един и същи кръг? Залагане на сигурно. Аз като фен на сагата очаквах развитие на историята. Джедаите не се ли възродиха с Люк и Лея – новата надежда?! Всичко е както преди, че и по-лошо. Защо този син, който очевидно не знае много за дядо си иска да прилича на него (ама на тъмната му част) и толкова мрази миналото си, че уби баща си и майка си (той реално унищожи кораба й). Иска власт, но не знае какво да прави с нея. Няма идея за бъдещето, но зачерква миналото.
  Има нужда от Рей за да запълни тази празнота, не от силата й. Лея оживя само за да върне блудния си син преди да умре може би. Странен Люк отказал се от силата, предсавяте ли си! непрочел нищо от джедайските книги през всичките години и така не погледнал по-надалече. Ах силата – какво ще кажете за нея – ин и ян пътят на дао, бог, голямата сила създала вселената и т.н., нищо оригинално. За какво им трябваше?! Нека сами си решим какво е тя. Хареса ми Йода (героя, не рисунката) като че ли се присмиваше на всичко. Като че ли всички искат да скъсат с миналото-старите серии, но не могат. Разбира се има си силни и оригинални моменти. Битката между учител и ученик. Лея силна и непоколебима, не провал. Все още лидер и обединител. Изгубила по пътя сина си,но не и себе си. Въплащение на много реални жени. Особено Фин -различен. Придава оригиналност на филма. Красиви картини и визуални ефекти. За гравитация и издържливост на лъчение няма да говоря. И все пак филма ме накара да се замисля за разлика от епивод 7. Най вече какво се опитват да направят. Филма е една красива приказка за вечната борба между доброто и злото и такава може би трябва да остане.

 46. Филмът е брилянтен, не се подвеждайте по чужди коментари. Събудете детето в себе си и се потопете във фантазията на „Star Wars“ Гледах го 3 пъти, ще го гледам отново. Няма да коментирам сцени. Сълзите, бучката в гърлото и разтуптянато сърце на 45 годишен фен са най-истинската рецензия за филма. Благодаря!

 47. И ти ще го гледаш за пореден път, нали? Има шанс нещо да проумееш. 🙂

  1. Аз ще го гледам, но лекарите ми казват, че няма шанс… – бил съм психически здрав.
   🙂

 48. Лично мен епизод 8 ме разочарова..не мога да си обясня някои неща все още.Защо не разкриха кой всъщност е сноук и от къде е дошъл и каква е връзката му с историята наистина.Изглеждаше ми доста могъщ и владеещ силата когато размяташе рей като парцал а умря толкова нелепо..Наистина и сцената с хакера не ми допадна,сцените с люк не искам и да ги коментирам,с такъв бюджет и такива възможности дори повечето от нас феновете биха измислили по-хубави филми от епизод 7 и 8.Мнението ми остава че Rouge One е топа от новите поредици за сега.Надявам се следващия филм да е нещо по-добро и да не ме разочарова все пак епизод 3 остава най-добрия за мен.Весели празници! 🙂

 49. До „Иво Христов“: вслушвай се в лекарите, понякога са прави. За протокола, тук коментираме Последният джедай, а не непремерено изказване на депутат, за което той се извини.

 50. Каква е историята на Дарт Сидиъс, на Палпатин, на граф Дуку? Откъде и защо се появи Дарт Мол? Каква е историята на Йода? Кои са родителите на Оби Уан, как е станал джедай? Какво знаем за миналото на Хан Соло, освен че е престъпник и контрабандист? Толкова много сюжетни линии и образи БЕЗ минало има, откъде сега този внезапно бликнал интерес точно към Сноук?
  Родителите на Рей били клошари. Голям проблем. Робиня-земеделка е много по-високо в социалната стълбица, мдаа.
  Забавлявам се много с това, от кои части на тялото хората си смучат доводи, за да критикуват тази серия.
  Спрете се вече, смешно е. Ще рече човек, че не страдате за идолите си и за техните провали, а за своите. Голямо идентифициране, големи проекции, голямо чудо… Ми провалено поколение сме. Приемете го.

  1. Реално едва ли има по-точно изказано мнение.

  2. Палпатин е благородник от Набу. Неговия учител е дарт Плейгъс, който е убит именно от Палпатин. Граф Дуку е бивш джедай, който става ученик на Палпатин( дарт Сидиъс). Дарт Мол също е ученик на Сидиъс, преди Дуку. Не знам от къде е , но се появява за да подсигури окупацията на Набу, кяото предизвиква политически скандал, чрез който Палптин се катери по стълбицата на властта. И за всеки герой който си написал има по-нещичко, но вярвам че имаш интернет и можеш сам да провериш. Проблема със Сноук е че стои неестествено толкова могъщ персонаж , с толкова много потенциал, просто да умре, без да разберем нещо от миналото у. Имал ли е общо с Републиката и Империята ? Сит ли е ? Как е поел управлението на Първия ред? Как е вербувал Кайло и кога ? За вселена като на МВ, където митологията изградена от Лукас винаги е била важна част, е неестествено да се появи важен герой, и да умре без да се знае нищо за него. Не е случайно че имаше милион клипове и форуми които нищеха миналото на Сноук и произхода на Рей. Феновете се интересуват от това.

 51. Жалко!!! Отиде си един мой детски спомен, една легенда, с която съм израснал…. Почивай в мир!
  П.П. Единственото попадение на филма беше “Антонио Бандерас“…

 52. Честито Рождество! Нищо не си е отишло, докато не си отиде. Легендата е по-жива от всякога. Епизод 8 е адекватен на времето, в което живеем и контекста на големите продукции, които излезнаха преди него. Може да видите летящ Титаник, да попаднете в Матрицата, да се почувствате сред флората и фауната на Аватар, да се пренесете в легендарни времена от Властелинът, да преживеете семейна сага, военен филм, вълшебна приказка, библейски сюжети, гарнирани с кубойски и гангстерски привкус. Междузвездни войни е събирателен образ, холограма от стойностни образци на изкуството, извисени в галактически мащаб и въпреки калейдоскопичното преминаване на множество препратки, сързани с продукцията и произведения извън нея, запазва оригиналността си и ще продължава да бъде еталон за едно от най-големите достижения на човечеството, което дава основание да бъдем запазени като цивилизация, въпреки други дивотии, които понякога вършим.

  1. И в нашата кьопава родина ли има шилчета на Дисни, бре :D. Ако не друго коментарите ти поне могат, да се разгледат като тежка самоирония. Само дето се съмнявам че това им е целта.

  2. Може би, детето в мен си е отишло…. Е, то пък крайно време беше, все пак съм на 48! А, бе определено не е вече моят филм… Вероятно, това е сигурен признак, че остарявам. А, филмът сигурно е хубав, просто на мен не ми хареса… Дано съм единствен, макар че не ми се вярва!

 53. Стига с тоя сарказъм, аман от хейтъри! Летящ Титаник над флората на Аватар – много смешно! Имаше си и малко от Star Wars, айде сега!

 54. За съжаление може да се опише с една дума – гавра. Ярък пример за това как някой в опитите си да направи нещо оригинално и различно сътворява буламач. Има великолепни идеи за трилогия в книгите, в игрите и записките на Лукас, но Дисни сътвориха някаква глупост, без никаква мащабност и креативност. Кухи безсмислени сцени,реплики и диалози. Абсурдни и кухи сюжети , взети на заем. Това че остави жива само баба Кари Фишер, която на практика е мъртва едно на ръка. Всичко това обезсмисля гледането на №9.Мислех,че по зле от №7 няма как да стане , но съм грешал.

 55. И аз съм от поколението 40 плюс, което е гледало Star Wars в детска възраст и разбира се, останах разочарована от епизоди 7 и 8. Това обаче не е детски филм, а притежава простата изчистеност на мита, въздейства на различни поколения. Още първият опит за съживяване на франчайза беше проблемен, а сега… е най-обикновена машина за пари. Стар уорс без Лукас е абсурд, само той има способността да подходи отговорно към този мит. Новите епизоди никога няма да станат тази мания, която бяха предишните. Но иначе комерсиалната идея за възраждане на поредицата е проста и гениална, точно както оригиналната история. Всякакви анализи, мотивации на персонажите и изтъкване на абсурди са безсмислени. Магията я няма. Цялата тази странна смесица от сапунка, мъпет шоу, дуели с лазерни мечове и космически битки, която преди работеше, сега не работи. Измъчена работа.

 56. Уникалността на Междузвездни войни е в това, че множество тенденции и направления в изкуствата се пресичат в една поредица и то във формата на хармонично единство, хомогенна смес, която привидно на някои може да се струва фрагментирала. Гледната точка на наблюдателя е важна в оценката за едно субективно творение, каквото е всеки филм от поредицата, но формирането й е в резултат на двупосочен процес. Ако преценяваме някои моменти като недостатъци, нека не забравяме. че в това творение, което коментираме тук, е заложена екипна работа на много качествени специалисти с различни гледни точки и специфична опитност в индустрията и това е върхов момент в кариерата им, сбъдната мечта на живота им. В днешно време, какъвто и епизод на Междузвездни войни да се появи, не може да бъде интересен нито с технологични иновации, понеже те са навсякъде около нас, нито с оригинални сюжетни хрумвания в играта с времепространството, те също са експлоатирани в не един или два филма, нито със сантиментални мелодрами, с каквито изобилстват теленовелите. Не само филмовото изкуство, но и другите изкуства, според мен, нямат по-верен път за развитие от този – да се стремят да бъдат адекватни на времето и заобикалящата ни действителност, бидейки в контрапунктична комуникация с прозаичното ежедневие, да напомнят за извечни идеали, почерпени от Библията и източната философия. Смятам, че Епизод 8 се справя с тази задача и се нарежда достойно до другите епизоди от поредицата.

 57. Няма я магията на добре разказана приказка. Няма запомнящи се герои. Силата я няма…Всичко е пластмасово…свалиш ли очилата и забравяш филма! Старите серии създаваха герои и джедаи, днешните само натоварват очите!

 58. Това е то – всяка година ще го гледаме и слушаме този цирк – Дизни ще прави каквото може да ни ‘развлича’ и после ‘феновете’ ще ми надуват главата до второ пришествие, като дискутират до смърт едно и също…I don’t want to hear about it, but you can’t escape this shit …И по CNN ме информират колко били unhappy …Really ?!?

  Сериозно с’я не разбирам три неща:

  1) Да си повтаряш цял живот, че тези измъчени продължения са толкова важни…Kак може човек да си запуши очите и ушите за всички други хубави, прекрасни и разбиващи филми, които се създават ВСЯКА година ? Как и защо нормален човек би избрал да има специално отношение и, така да се каже, ‘специална страст’, към една единствена книга, една единствена изложба, едно единствено представление, една единсствена картина, или една единствена симфония, или един единствен концерт, или един единствен албум на една единствена група, или един единствен задник, или един единстеен певец, или една единствена песен или едно единствено цвете, или един единствен залез, или едно единствено вино ???….

  2) Да си милиш, че някой (в Дизни или там някъде) ти дължи нещо специално…..Защо ‘феновете’; си мислят, че някой ИМ ДЪЛЖИ същото изживяване от преди трийсет и незнам колко години ? Това е наистина въпрос за психолози и лекари специалисти – – -Защо ? Само в продължението на този филми ли може човек да изпита въпросното нещо ? Все едно аз да искам синът на Скот Фитцеджералд да ми създаде същото изжвяване, което съм изпитал като съм прочел … Tender is the Night. После – да имам очакването неговите внуци да са ми задължени да сформират компания, която е длъжна всяка година да ми причинява по една такава книга…или като продадат правата, разбираш ли – някакви от някаква бизнес компания (като Дизни) да произвеждат по поне един брой Tender is the NIght на година !?!…Ами тоя келеш Селинджър – един единствен роман написа – и после се потули – никакъв го НЕМА вече шейсет и кусур години …Даже взе и се помина без да организира серийното производство на същото нещо …..Той знае ли АЗ какво съм изживял ….

  3) Дизни колкото повече купува и продава, толкова повече може да ме цунка по гъза …Обаче гъзът ми е много ценен и няма да им дам да ми го цункат. Първо, защото не съм идиот. Второ, защото не смятам, че са ми задължени за каквото и да било. И трето, защото емоциите ми в киното не зависят от тях, тъй като светът на киното е поне три билиона милиарда пъти по-широк и по-голям и по-дълбок и по-неочакван и изненадващ от иначе замечателната Дизни и образите които е създала през годините и развлечвнието, което е причинила на ‘нам колко си милиона деца и върастни.

  На всеки, който би казал – пич, не знаеш за какво говориш, бих отговорил – пич, ти не знаеш за какво говориш, защото не знаеш това, което не знаеш и само си дълбаеш на същото място, защото само това си знаеш….

  1. Оф, като гледам колко сме дружни… Да не говорим, че те ще направят боксофис от всичко, което е дружно. По-добре, както казва Том Круз в един филм – Respect the cock!

 59. Следващия път тези поргчета трябва да са с QR-код на коремчето, за по-лесно.

  Имаше един филм с Мат Деймън и нещо като китайската стена, на който мога да сложа 100% за неуважение към публиката. Последният джедай ми е някъде 95% по тази скала, не е чак толкова зле. Но само дебил може да каже, че харесва този филм и даже този дебил ще ви излъже.

 60. Вчера вечерта гледах филма (3де). Без никакви очаквания. И исках да видя какви са отзивите. Евала за мненията – ревюто и всички мнения – всички и за и против! Star Wars стана на 4 десетилетия и това само по себе си е достойно за коментар. Всеки има неговите си любими моменти и епизоди, но на мен ми е супер интересно дали този за последните джедаи е направил впечатление на най-младите зрители – от примерно 5 до 15 години и какво са видели те. Сигурен съм, че не им пука много за бомби в Космоса (ми те и красивите взривове не стават точно така, но не е толкова важно, пък и такъв масивен обект в космоса като този кораб има собствена гравитация, така, че бомбите ще се привличат към него) и тия поргчета – идеални плюшени животинки за децата, да купуват родителите :-))
  Та първия път когато аз гледах Star Wars беше на кино в комунистическа България, може би 86-та не знам. Не можех да чета, обаче го помня много добре. Майка ми ме заведе. Разбира се Star Wars беше феномен. И така оттогава и аз гледам всички епизоди, без да съм „върл фен“ (мисля, че ми бяха купили светлинен меч с батерии, но определено предпочитах пластмасов пистолет или пушка ;-))). Преживяхме и митичната 2012-та когато Дисни купиха Лукасфилм и продажбите се пробудиха…те си имат стратегия и тя е успешна и важното тук е, че основна част от новата (а и старата) публика за компанията са Децата. А децата порастват със сагата, водят своите деца и така 40 години. Само, че децата от 70те, 80те са различни от децата на 90те, 00те and counting…Времената са различни и киното. Един пример – за по-младите епизод IV – „A New Hope“ е много муден, а и дори „подобрен“ не задоволява изискванията на новите „дигитални“ поколения и това са ми го казвали и много мой приятели фенове на историята и да ОК разбирам. Аз пък бях разочарован от епизод VII – The Force Awakens“, по причини като тези описани в ревюто на Светли и негативните коментари. Този епизод е откровенно пришпорен да спази срокове и фенщината там ми дойде малко в повече, но пък много фенове го харесаха. За мен пък беше Rogue One и така всички доволни :-). Та по темата смятам, че с Последните джедаи разбрах новата концепция и в крайна сметка не съм разочарован, даже напротив. Филмът и въобще сикуъла си имат концепция и тя освен да се правят пари (да това е капитализъм ;-)) също е да се адаптира историята за новите поколения. И то с уважение към „класиката“. А дали е успешно – ако хваща тенденциите на времето – да и ако сегашните деца след 20 години говорят за Star Wars – да! А смелото решение тук е всичко старо да си ходи с метлата…и определено има много идеи, които и вие споменахте, само да добавя – баланса в силата, детето на известни родители и детето с без/не-известни родители, новите момче и момиче – милениълс и телепатичната им връзка, дали се харесват, дали се мразят, важното е че се разбират. И за мен особено силна тема с Кайло и Люк – двете гледни точки. И двамата усещат, но абсолютно не се разбират. И за четенето на джедайските книги от по хиляди страници. Добре, но кой ти има време да чете в днешно време ;-). Милениълс искат екшън ;-). Може да говорим още много, но да не ви отегчавам. Всичко най… през новата година!

 61. На скоро гледах този „предназначен за деца“ филм и ми направи впечатление, че с годините техниката за заснемане и миксиране на филми (с 3 „д-та“) расте но с нея си служат все повече бездарници. В по-ранните серии нямаше такива грешки, като бомбандирувачи в бестегловността или холограми от медитации. Разбирам, че сюжета няма големи промени от преди 40 години. Красотата на филма също се опорочи не заради не намаляващия чар на възрастните главни артисти но заради безвкусието на подбраните сцени и налагането на една „посредствена красота“ от новите. Основната реплика, както в почти всички американски филми, бе „Ще те унищожа!“. Ако филма има претенции, че е детски, защо има толкова сцени на насилие и убийства или наистина трябва да е забранен за деца.

  1. …а, бе то, като гледам какво са сътворили, трябва и за възрастни да бъде забранен! Или, ако трябва да бъдем по-милостиви, поне за възрастни фенове… Нека ме прощават тези, които харесват филма!

 62. Позаинтригувах се, интересно и интелигентно ревю от едно азиатско момче от Тайланд видях: https://www.youtube.com/watch?v=NX67kANWsXI

  Любопитно е как се възприема филмът от човек извън нашата култура. Еми не струва.

 63. Независимо кой какво разбрал и почувствал, как се изразява, радостно е, че интересьт към Междузвездни войни не стихва. Вчера 4dx-залата на Синема Сити Парадайс отново беше пьлна. 😉 Весело посрещане на Новата година! Бьдете здрави и верни фенове на сагата! Силата е с нас!

 64. Да интересът не стихва и прочетох наистина много интересни мнения. За всички които харесват детайлите попаднах на пореден артикул – The Last Jedi – The Visual Dictionary. Не знам колко струва, но дава разни интересни обяснения за феновете. За Сноук като нов персонаж е интересно кой е, от къде е и т.н. може да погледнете страницата – https://m.imgur.com/bF7NdW5 (трябва да зуумнете, но текста се чете). И който се интересува също препоръчвам да види коментари на актьора Анди Съркис – Andy Serkis (има на английски и български), да не го преразказваме, доста информация около идеята за Сноук и какво може да се очаква. И да ама разбира се – всичко това е машина за пари – ооууу яяя, много, много пари. И за това пък които се интересува има изобилие от информация, как се прави такъв успешен бизнес модел, но за мен важното е да има баланс. Баланс на Силата! Няма нищо лошо да се прави стойностен продукт и да носи ползи, но ако са само парите единствения стимул и причина нали виждаме резултатите почти навсякъде. Весело посрещане на новата година и нека Силата бъде с Вас!

 65. Нещо пипсва в този епизод, не знам какво, е но липсва; Не знам това въобще ли е епизод от тази сагата или някоя друга. Как да е, чакам епизод IX

 66. „Последните Джедаи“ е пълен с неочаквани обрати, свежи идеи, и различна режисьорска визия. Това, което липсва е битка със светлинни мечове. Като цяло – епизод 8 е много добър филм.Предлагам всички разочаровани от последните филми дружно да престанат да гледат следващите такива, за да си спестят бъдещите хейтове и разочарования. Ясно е, че няма да сте доволни от нищо от това, което предстои! Не сте на 12 от доста време, и явно не желаете или и да се напъвате не можете да събудите детето в себе си дори за 2 часа и половина. Оставете нас – истинските фенове да се наслаждаваме на това, което „Дисни“ и „Лукасфилм“ ще сътворят в своята фабрика за мечти!
  Епизод 9, Историите за Старата Република, Хан Соло, Оби-Уан и всичко, което предстои е сбъдната мечта за всички, които са приели джедайската религия за своя собствена.
  Честита Нова Година, и нека Силата бъде с нас!!!!

  1. Миролюбиво казано, да бъда неистински фен ме устройва. 🙂

   За много години!

  2. В едно друго миниревю на филма ме поправиха: защо не питам, че филма е без възрастово ограничение в показа в БГ, защото в САЩ, Star Wars: The Last Jedi е бил с рейтинг PG-13 (не се препоръчва за лица под 13 години). Иначе в повечето държави филма е бил с рейтинг 12+ и нагоре. Т.е. не бих казал, че претендира да е „детски“. Въпреки от представянето му за такъв на премиерата.

 67. Все пак за 12лв получавам истински кеф от вселената, която е все пак продължена, а не замряла от дъртия Лукас. Всичко ново е ценно. Това е обективния факт. Насладете му се за 12 лв.

  1. Абе то и Дачиите се продават нови от магазина, но не пречи да са боклуци…
   Принципно можеше да продължат SW и без да принизяват Скайуокър фамилията до слабоумни дърти изпърдели галфони само и само изкуствено да си компенсират за сценарната си немощ в лицето на младата и безлична политкоректна шайка, която би трябвало да носи на изнежените си рамене сагата…

 68. Най-слабия филм от всички Звездни войни,и това негрото ми е много в повече,не му е мястото тук,по-добре да снима някой филм за алабама и робите

 69. Много тъпи сцени..Люк защо си лови риба с оня колец,а не използва силата питам аз?

  1. Ако някой лови риба със силата, не е джедай, а бракониер. ? ?

 70. Star Wars вселената се разви откъм комикси, книги, видеоигри и филмчета дотолкова, че вече първоначалната идея на Лукас едва ли вече много хора я помнят. Реално оригиналната трилогия не е носела никакво по – специално послание и не са били по – малко детски филми от всеки друг според „официалния канон“.
  Но The Last Jedi е най – слабият който съм гледал досега. В него имаше добри моменти, но те не натежаха толкова, колкото прекалено дразнещите пропадания в този сюжетен вакуум. Диалозите бяха най – дразнещото. Не зная защо някои определят SW за sci-fi, което няма нищо общо, за мен това е едно фентъзи пренесено в космоса, но с малоумни диалози и хлапашки хумор като видяното и чутото, това не успях да го понеса. Още с първата сцена – директен нокаут.
  Определено във филма имаше психологически шамар към много закоравели фенове, идеята е добра, но не е реализирана до краен предел. Въобще не ме бърка никаква либерална политкоректност, каквато мнозина заклеймяват. Люк си беше това, което очаквах и дори приключи така както исках най – много, защото той остана непобеден. Но и той стана жертва на малоумно изградените диалози. Съжалявам изключително за Сноуг, който беше безцеремонно приключен и недообяснен на публиката, а съм сигурен, че стана симпатичен на много хора.
  Този който проблясна във филма безспорно е Бенисио Дел Торо, не само като гениална игра. В него се изразяваше един от тънките психологически шамари, когато им задаваше въпроса: Абе за какво се биете бе? Там за няколко планети коя страна на силата ще ги владее ли? Аз си правя каквото си искам. – уви и този момент не беше доразвит достатъчно, като за „пораснали фенове“. Очаквах много повече от обучението на Рей. Кайло Рен ми беше симпатичен, също противно на много други мнения в VIII, но образът му по никакъв начин не се разви тук. Интересни са ми колебливите персонажи, в които вътре тече битка. Другите два тънки момента които ми допаднаха, беше критиката на Сноуг към Кайло – Абе махни тая смешна маска бе, идиот. Аман от комиксови филми. И когато Люк захвърли меча. Силата няма нищо общо с мечове и дрънкулки. Но всичко останало рухна надолу. Просто хубавите подсказки траеха секунди.
  Не съм човек, който търси зрелища в един филм, за да ми хареса непременно. Но гледах преди премиерата някои интервюта и сериозните обещания за зрелични битки въобще не се изпълниха. Колко дни тренирали, не знам си какво.
  Наистина парадоксално е как се създадоха толкова уникални сюжети във вселената на SW, особено в игри като Knights of the Old Republic, където философията се разви до големи висоти и обрати. Толкова ли не можаха сценаристите от филмите да скалъпят нещо качествено? Някои хора са уловили противопоставянето между Тъмната и Светлата страна, но не се случи с мен тук. За мен Rogue беше правилния подход и много свежа глътка въздух, за разлика от това тук. В Rogue нямаше добри и лоши – всеки се бореше как да оцелее в тая хранителна верига. Иначе The Last Jedi визуално изглежда добре, въпреки че на арена запад не виждах чисто през 3д очилата, предполагам на IMAX-а щях да се насладя по – добре на картината. Изгубих надежда за тази поредица. Може да се възвърне чак евентуално когато дойде третия Rogue с Боба Фет, ама без да се надяваме излишно.

 71. Все си мисля ,че колкото повече филми излизат от този франчайз,толкова по-зле за киното като цяло.
  Всяка шитня ще прехвърля милярд и така всяка година.
  Червената лампа светна – FOX…Колко още да чакаме?

 72. Ако на някои в главата им е хаос, сюжета ще им изглежда хаотичен. Щом самите те са проблемни и безнадеждни, ше са чувствителни и ще откликват на тези нотки. Хейтьрските напьни ме радват. Работят в правилната посока. Колкото повече затягате примката, толкова повече ще ви се изпльзва.:)

 73. Последните няколко заглавия от ревюта на сайта IMDb:

  „The Last Jedi is a Disgrace to Every Star Wars Film That Came Before It“
  kingjon-08903 22 December 2017

  ‘Total Disaster: Not worth the paper the ticket was printed on’
  jonmit-88269 20 December 2017

  „What the hell was this?“
  Marcus James 17 December 2017

  „A Disney-approved Sci-Fi Comedy“
  mdyansufiyan 16 December 2017

  „A Complete Disgrace“
  tuanskie 17 December 2017

  „Dumbest plot in a long, long time“
  nadblaster 21 December 2017

  „Why would I watch the third one? There is nothing left I want to know…“
  prev-455-773646 16 December 2017

  „Rian Johnson should feel ashamed“
  outlaw-28563 16 December 2017

 74. Покрай риболова, млякото, монахините, птичките, хазарта и недостига на гориво, се случват доста интересни и фундаментални неща. 😉 Дори кратките пасторални сцени са заснети майсторски в духа на импресионизма и сюрреализма, сякаш излезли изпод четката на Салвадор Дали. Иначе, всеки детайл, когато е изваден от композиционната цялост или вкаран в друг контекст, може да бьде представен така, че да изглежда нелепо.

 75. Не ми хареса, защото:
  1. Дали притежаваш сила или не, когато те изхвърлят в Космоса на -270 гр., не се оцелява (от удара Лея изпада и в безсъзнание, което логически, би трябвало да изключи силите й);
  2. Взимаме средностатистически „буклукджия“, който разбира от самолети (да речем бивш самолетен техник) и изведнъж – без никаква тренировка, той започва да се бие като карате майстор последен дан, а и отгоре на всичко, нищо че е техник, подкарва самолет тип ТУ-144, примерно. Визирам Рей.
  3. При неизпълнение на военна заповед обикновено има военен съд и карцер, а не – „не чува, ама много ми допада“ – волно припомняне на репликата на Леа.
  4. Сънуваш кошмар за Кайло и веднага търчиш да го убиваш, като висиш над главата му 5 минути и разсъждаваш „да бъде ли главата му или не“
  И още, и още….
  Така че, най-слабия филм за мен, досега.

 76. Нито Люк е средностатистически фермер, нито Рей – такава клошарка. Временно персонажите са ситуирани в една среда, но героизмьт ги издига в друга – там, кьдето е призванието им – в центьра на Междузвездни войни. Люк, вече като учител-джедай, ясно вижда не само това, което има да се случи, но и каузалните парадигми, залегнали в основата на случващото се. Колебанието при него е привидно. Вьв филма са показани различни гледни точки: на учителя (Люк); на по-лабилния ученик (Бен Соло); на по-силната и готина (Рей) и на мьдреца (Йода). Що се отнася до сьпротивата, това е относително доброволно формирование, наследник на бунтовническия сьюз, което сьчетава в себе си казармен принцип, но и човешко присьствие, изведено на преден план в критични ситуации, а когато станат сьвсем критични, на помощ идва и божественото, под формата на сврьхсила или „дéус екс мáхина“. Коментираме фантастичен филм, а не научнопопулярен. 😉

  1. Ясно е, че не е научнополулярен. А и доста далече от научната фантастика. Уж сме в космоса, а гледаме глупости. Утре децата, отгледани с новите Междузведни войни ще ни питат, защо старите хора са смятали за смешно, че Земята е плоска. А ние ще се чешем, там дето не ни сърби, а на ум ще се успокояваме, че поне ефектите бяха яки.

 77. На 2D земята е крьгла, на 3D – кьлбо, а на 4DX- кубизьм, най-вече в майсторско изпьлнение, в стил Райьн Джонсьн.

 78. SPOILER ALERT ⚠️
  Според мен Star Wars искат да излязат от дупката в която са.. Тоест Междузвездни войни уби всички.. Йода, Оби-Уан, Анакин Скайлокър, Хан Соло 🙁 , Целия съвет на джедаите, Падме, Палпатин, Люк Скайлокър и т.н. Просто след това не разбирам изобщо защо продължиха филма след „Завръщането на джедаите“

 79. По-тъпа серия не бях гледал,жалко за изгубеното врвме.Пъревите 3 епизода които пуснаха,тези които гледах още като малко дете ,са суоер.От там на татък всичко е тотална боза …

 80. Здравейте. На мен филма страшно много ми хареса. Вече е един от любимите ми.

  Относно това, че Люк е ужасен стар мрънкащ дъртофелник- важното е, че накрая се поправи.

  Относно това, че принцеса Лея не умря-когато са заснемали филма, хората не са знаели, че Кари Фишър ще умре. Но наистина и на мен ми е странно как може да я изхвърлят в космоса на изключително ниска температура и без кислород и тя да оцелее. Все пак тази малка подробност няма как да ми попречи да харесам такъв уникален филм.

  Относно това, че Люк, Лея, Хан и тн. умират-време е. Време е за нови герои, за които съм сигурна, че ще са не по-малко готини. И всички се оплаквате, че ви е бил убит детския спомен- време е за нещо ново!

  Относно Лея, която харесваше Пол- нали все пак Пол го наказаха и го понижиха, а Лея дори го зашемети.

  Относно това, че не знаем кой е Сноук – сигурна съм, че в епизод 9 ще обяснят.

  Това, че Кайло е гол до кръста- можело е да е и по-зле.

  Относно това, че Люк лови някаква риба с конец и не използва силата-какво от това????!!!!! Сериозно хара… Такава малка подробност няма как да попречи на такъв невероятен филм.

  Така че нека всички започнем да гледаме недостатъците на филма от добрата страна. Според мен той беше невероятен. Но все пак… Не ви задължавам да сте на моето мнение. Всеки има право на собствено мнение… Но все пак се надявам да съм ви променила мнението за филма поне малко.

  1. Ами хайде сега да изредиш някои хубави страни на филмът, който толкова много си харесала. След като с такава лекота пренебрегваш//“оборваш“ „недостатъците“ му, вероятно няма да е трудно да драснеш един коментар с – горе-долу – същият размер за един от (вече) любимите ти филми. Виж Александър как вещо и умело се справя с тази задача :).

 81. Личи си, че този епизод не е на Джордж Лукас. Епизодите от преди 30 години са нещо уникално. Но може би така ни се струва тъй като в онези години нямаше толкова много филми и сагата Междузвездни войни бе най най. Сега когато сме заляти с какви ли не филми в какви ли не жанрове този епизод не е кой знае какво. След като родителите на Рей са никои, някакви си бедняци, които са я продали откъде тогава тя носи Силата в себе си? Нали тези, които притежават Силата са хора са едни определени неща в кръвта си както казаха за малкия Анакин Скайуокър, че ги притежава в повече и затова става да бъде обучен за джедай. Мъчно ми е че убиха Хан Соло в предния епизод и че сега Люк умря. Ако Кайло Рен не се би с истинския Люк а само с неговия умствен преобраз от какво тогава умря Люк. Много ми е мъчно за Бен Соло. Мислех, че след като уби Сноук ще мине на страната на Доброто, но уви явно той ще е следващият водач на Тъмната страна. Надявам се да има и девети епизод. Ще го гледам с удоволствие. Може би старите епизоди ни допадат повече, защото има и носталгична нотка по хубавите неща от онова време.

 82. И тогава, преди 40 г., когато киноиндустрията бълваше и баласт, и сега, гледайки трейлърите преди да тръгне поредния епизод от най-добрия филм за всички времена, Междузвездни войни се отличава от общия поток. За да бъде установено това е достатъчно човек да използва сетивата, разсъдъка и сърцето си по предназначение. А къде е Джордж Лукас в собствения си филм? Мисля, че е редно да уважим неговото решение. Той избра да преотстъпи поредицата на Дисни и с това свое действие гласува доверие на тази компания и на практика анулира първоначалните си записки. Знаем, че в процес на работа той е сменял нееднократно концепции, преаранжирайки цели сцени, дори в напреднала младост си позволи да даде благословия за спорни решения откъм кастинг, вследствие на което бяха променяни актьори в култови сцени от оригиналната трилогия при поредното преработване, но това са минали работи. Днес Райън Джонсън намери верния тон и насочи поредицата в правилна посока, така че за еп. 9 остава да блесне с триумфален завършек, който, както знаем, ще е предвестник на ново начало и така до безкрай. „Безкрайността е безразлична, безразличието е безкрайно…“

 83. Александре жив ли си бе :).

  https://www.youtube.com/watch?v=1oAi0hoJ_28

  Без връзка гледах Луупър за първи път. Още там се забелязват скромните възможности на Райън, като стане дума за писане на сценарий :D. Някои сцени са комични просто… таймингът му за драма е убйиствено жалък. Има проблем и с връзката време-пространство (нищо чудно, че Войните са такъв хаус, пълен с (малоумни) вербални експозиции в опит да се съгради някаква логическа свръзка). Честно казано преди епизод осем бях склонен да приема Дисни за основни виновници (те са си, де) в посоката която са избрали да върви филмчето, но изглежда, че пред Джонсън също се е открила възможност да се празни мощно, докато Кенеди е въртяла пръстчета по изнеженото му анусче. Тъжна работа, че трябваше да му поемем семенната/ течност/зеленото млекце в лицето :(.

 84. Специално за почитателите на еякулацията е направен друг филм, на който премиерата е тези дни. 🙂

 85. Саше :), как си, бре :). Скива ли ютуб линкчетата по-горе :D? Какво мислиш – след като мина малко време – узрява ли епизод 8 като добро винце, или започна да ти накиселява :D?

 86. Навремето и аз „без връзка“ гледах Американски графити. 🙂 Съмнявам се, че някой, ако предварително не е наясно, би разпознал Лукас. По-лесно е, когато си наясно, да намираш сходства в режисьорските решения. Отдавна трябваше да сме оставили часовниците да изтекат, като символ на клиширан учебникарски подход, а не да използваме тайминг, темпоритъм и други глупости като аргумент защо нещо не ни е харесало или напротив. Това е все едно да търсиш паралелни кварти, квинти и октави, анализирайки партитурата на оркестрво произведение, във време, когато дехармонизацията е вече инкрустирана в музикалната тъкан.

 87. Без връзка, защото единствената връзка в коментара ми и Star Wars беше Джонсън. Ако искаш връзка ето ти – Райън споменава, че Looper (частично) е бил вдъхновен от Akira, който аз си припомних наскоро. Та, рекох си, добра възможност да видя най-накрая що за филмче е сътворил (не пречеше и това, че знаех че е бил добре приет от критика и публика). Ето на, излишно и без връзка, обстоятелствено се постарах да ти дам такава, а ти наивно ми хвърлящ коментарче от рода на „като си запознат с работата на някого е много по-лесно да откриеш общи черти (верно ли, записвам си)“, водещо до никъде като изложение. Очевидно пропускаш иначе кратката ми и простовата гледна точка по-въпроса (и връзката), и се опитваш метафорично да извиниш дришните на „майсторът на деконструкцията“ с пример от теория на музиката. И след като така завоалирано ми казваш, видиш ли, трябва да приемаме произведение, което е ужасно само по себе си, и което съвсем вероятно е трагично построено (било то според правила или не), и в което „група“ специални индивиди откриват някаква имагинерна гениалност насред хаоса от дисхармония, това означава че те са прави, и на всичкото отгоре са преоткрили невидимата нишка на съвършенството (нали все още си говорим за Star Wars Episode 8?).

  Мили ми Александре, времената може да са други и вероятно ти и „твоята компания от чичаци, които наистина разбират и познават Звездните Войни“ – истинските фенове нали – може измъчено да хвърляте прах в очите на хора като мен и да лепвате безцеремонно етикетчета – „живеете в миналото“, „милеете с носталгия“ (ама много рядко работите с някакви свестни аргументи и добре формулирана теза, бре…). Едва ли не се бунтуваме срещу новото, само защото е „ново“ и различно. Вие, всичките тези „уникати“, сте се наврели в мехурчестото убежище на сигурността, всъщност ако ми позволиш цинично да перифразирам – буквално сте си наврели главите в задниците. По-добре излезте оттам и погледнете на нещата критично и реално, защото ако стандартите ви за качествено/добро кино е това нещо, имам много лоши новини (за теб чудесни, знам). Очаквах повече от теб :(.

 88. Ако някои имат пропуски в обучението и възпитанието, това не е мой проблем. Когато нещо не ми допада, не се занимавам с него. Не очаквам другите да постъпват така, нито съм си поставил задача да променям мнението на някого. Посещавам това място, защото се чувствам част от голямата и разнородна таргет аудитория на този филм, който, независимо от различните мнения, успя да се представи повече от добре по гледаемост в световен мащаб, както и у нас.

 89. Неочаквания край на Сноук, битката на Кайло с нетленния образ на Люк, стъписаният Кайло, почувствал се почти прострелян при първата си телепатична среща с Рей, трагичната атака на бомбандировачите, решението на генерал Холдо за свръхсветлинен таран, разколебаването на Бен Соло да убие майка си… Това са новите класически моменти в сагата, които убеден съм – вече са любими на истинските фенове на поредицата. Райън Джонсън се справи повече от добре! (С някои малки дразнещи детайли)
  С нетърпение очакваме еп.IX.
  J.J. Abrams – ти си на ход! И да си знаеш- каквото и да сътвориш- ще бъдеш много мразен и много обичан. Надявам се да не ти пука!

 90. „Какво мислиш – след като мина малко време – узрява ли епизод 8 като добро винце, или започна да ти накиселява :D?“
  Това не беше адресирано към мен, но като човек, живеещ в паралелната вселена на „Star Wars“ и подкрепящ Александър Спасов във всеки един пост, ще споделя:
  – Преди няколко месеца сбъднах детската си мечта да имам собстен киносалон 60м3 със 75′ Sony HDR 4K и могъща Onkyo Atmos 7.2.4 звукова система подаваща звук към тонколони „Sonos Faber“ и „Dali“. Доближава се до усещането, което дава IMAX залата. Смятам, че добрите филми трябва да се гледат и слушат по този начин, за да изпъкнат и най-малките детайли, които режисьорът е вложил в творбата си.
  – Преди няколко дни пък пристигна първият ми UHD 4K Blu-ray -Star Wars еп.VIII- „The Last Jedi“. С Dolby Atmos звук.
  Не като старо винце, а като 40-годишно уиски. Така го усетих половин година по-късно.
  Сигурно за „експертите“ съм човек с елементарно и повърхностно мислене, но за мен това няма значение. Знам, че семейството и приятелите ми, с които споделих това усещане останаха предоволни. А това е най-важното, нали?

  1. Поздравления, но киното технически е рефлекция/отражение на светлина, а не взиране в диоди. Все пак ако комбинираш с конзоли и TV,PC streaming т.н. e много по-рентабилно с Display 🙂
   Препоръка за start up 4K домашно кино: Fixed Frame екран с платно HD Progressive 0.6 на Projecta и проектор Sony 4К VPL-VW260ES

 91. Благодаря за съвета, Dredd! Това е следващото, за което събирам парички. Телевизорът е временно решение и мястото му е в дневната, то е ясно!

 92. Ей, ама големи сте тролчета начи :D. Видях те, че му пригласяш като глашатай, не се притеснявай. Сашето поне се пукна и показа някаква същност отвъд фалшът и „аристократичното“, високомерно лицемерие на Дисни шилче (добре изиграна роля). Откровено имах очаквания за него, не се лигавех. Ти просто имитираш лош вкус. Няма лошо, след като ти харесва помията, така да е.

  А какво очакваш да кажа за важната подробност, че семейството и приятелите ти са го харесали? Ми, много хубаво, не съм чудовище, сигурно ако ти бях в компанията и аз щях да бъда снизходителен… Може пък някой ден да си отгледаш и някакви критерии за качество и достойнство (кой знае), а между другото продължавайте да посещавате и коментирате :).

 93. Виждам, че някои неща продьлжават да са загадка за някои хора. Има чар в това. Напр. едно твьрдение може да се приеме и аксиоматично. На всяка теза може да бьде противопоставена контратеза с убедителни аргументи и двете тези могат да сьжителстват заедно, без да се опровергават. Убедих се, че нехаресващите еп.8, не са фенове на поредицата, въпреки че някои от тях се представят за такива. SkyT’Hunter, благодаря! Ти, и другите разбрали филма, сте на мястото си по темата.