Този път подкастът ни е с възрожденски мотиви – спретнахме нова рубрика на Inglourious Kunts, която решихме да именуваме „Polterguest“. Поводът е, че най-сетне гледахме български филм, който не се срамуваме да похвалим. Става дума за екранизацията „Възвишение“ по едноименния роман на Милен Русков, а в студиото поканихме режисьора Виктор Божинов с идеята не само да ни разкаже зарибяващи детайли около продукцията, но и да обсъдим по-генерално какво не му е наред на родното кино производство. Лошото и доброто ченге са съответно Благой Иванов и Мартин Касабов, а въпросите са от всякакъв тип, включително и тук-там по-неудобни такива.

Даваме си сметка колко е странно точно ние да говорим хвалебствено за някое българско заглавие, сещаме се и колко трудно ни беше да спретнем навремето наш си топ 10 по темата, но в случая изключението е приятно и обнадеждаващо. Затова освен, че ви препоръчваме да изгледате този квази-патриотичен дискусионен час, ви агитираме и да видите екранната адаптация по Русков, тъй като тя (съвсем обективно) е сериозна крачка напред в правилната творческа посока.

От народа… за народа:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

21 Comments

 1. Много приятен и интересен разговор, който придобива още по-голяма стойност след гледането на филма. Един от най-добрите епизоди на Inglourious Kunts!

  Много харесах „Възвишение“ и наистина го считам за чудесно кино, по всички стандарти. Със солидна драматургична основа, която не е сдъвкана буквално и сложена в устите на актьорите, а е изградена по творчески, интуитивен и комплексен начин. Много добър ритъм, движение, тотална липса на патос и много истина. Художествена истина, която май в случая е много по-правдива и ценна от всяка документална или историческа такава. Препоръчвам филма горещо!

 2. Виктор Божинов още в „Под прикритие“, а и в други проекти, по които е работил, показва как трябва да изглежда крайният продукт на един съвременен български режисьор. А „Възвишение“ според мен доста време ще е непревземаемо възвишение в българското кино (всъщност, зависи какво ще „каже“ Божинов по въпроса). Великолепен филм и очаквам с нетърпение следващите произведения на този страхотен режисьор.

 3. Днес на обяд, пицата ми поръчана от “ Доминос“ пристигна със стикер рекламиращ Възвишение лепнат върху картонената кутия. Чувам, че и пуканки са пуснали, украсени с лицата на актьорите…Въпросът ми е ще има ли и дядо Коледовци, със извезани плакати на филма върху гърба на червените си кожуси? А вторият ми и последен въпрос е, оправдано ли е дори за качествен филм / този не съм го гледал още, така че нямам мнение / да има крайно пошла, затънала в евтин кич – рекламна кампания заради боксофис на всяка цена? Благодаря!

  1. Съвсем стандартно си е това според мен и се случва с много по-некачествено кино (българско, за американско да не говорим). Само на глупости като „Бензин“ ли им е позволено да имат по-широка и агресивна рекламна кампания?
   Важно е като се появи нещо толкова качествено, това да се натяква и да се разбере от колкото се може повече хора 🙂

  2. Предпочитам реклами на филми (с пицата), отколкото секви други кокакола булшитс, които могат да ми закичат от Доминос :} ще ги проверя тая вечер какви ги вършат, хехе

 4. Много силен епизод, поздравления. Въпросите и като цяло разсъжденията по различните теми бяха супер адекватни. Виктор Божинов е много симпатичен човек 🙂

 5. Добър епизод. Още не съм гледал филма, но си личи, че е вложено старание, което е добре. Успяхте ли да гледате “Вездесъщият“?

 6. Много добра идея беше заменянето на Дринов с Касабов. Така успяхме да чуем повече от Виктор Божинов.

  1. Тц, без турския Райън Гослинг просто не е същото…
   А колко яко щеше да е интервюиращо комбо Вагнер + Гослинг 🙂

 7. Супер е факта, че в разговор за „кулинария“ присъства и шеф готвач;)
  Иначе..младежа Касабов, не е зле да поработи върху дикцията си… все пак гледат много и всякакви хора;)

 8. Имаме идея поне за още две подобни предавания в същата рубрика, но ще са по-натам. Ще ги правим рядко, но ще гледаме да са все смислени. 🙂