Имението „Хауърдс Енд

Още през май месец писахме, че BBC подготвят нова адаптация по романа на Едуард Морган Форстър „Имението „Хауърдс Енд”. За който е забравил, припомняме, че по романа от 1910 г. вече има филм, осъществен от дуото Джеймс Айвъри и Исмаил Мърчант. Култов представител на костюмната драма, който през 1992 г. бива отличен с три награди „Оскар“ – за главна женска роля, адаптиран сценарий и дизайн на продукцията.

Предстои да видим четири едночасови епизода, които ще разкажат историята на три прослойки семейства, чиито животи се преплитат в началото на XX век сред красотата на английската провинция. Визията е сравнявана с тази на сериала „Даунтън Аби”, чиято липса, според много критици и зрители, е време да бъде запълнена от нещо ново. Най-силната заявка за това прави именно „Имението „Хауърдс Енд”.

Любоптното преди всичко за нас при тази продукция е творческият екип. Сценарият е поверен на любимеца ни Кенет Лонергън („Манчестър край морето”, „Бандите на Ню Йорк”, „You Can Count on Me”). За книгата на Форстър Лонергън казва, че е впечатляващо колко богат и нюансиран е вътрешният свят на централните персонажи сестрите Шлегел (изиграни от Хейли Атуел и Филипа Коултард). Предизвикателство е, казва, Лонергън, защото отначало всеки герой изглежда като точната хартиена репрезентация на собствената си класа, но с развитието на историята и задълбочаването на проблемите, други личностни характеристики излизат на преден план.

Ценното при тези две жени е, че те са напълно наясно със собствените си недостатъци – и се опитват да ги преодолеят,-  а не са просто надменни интелектуалки, които гледат отвисоко проблемите на другите хора. Това е рядкост за подобен тип персонаж.

От трейлъра първите ни впечатления са положителни: провокативни диалози (След като няма равенство между мъжете, как може изобщо да има равенство между мъжа и жената?”), впечатляващи гледки на зеления разкош на английската провинция, емоционално богатство на персонажите. Обещанието е за качествено написана драма, която засяга ключови конфликтни политически и социални точки за времето си (първото десетилетие на XX век, т. нар. епоха на крал Едуард).

Може би се питате какво е актуалното в новата интерпретация на романа и кому е нужно изобщо съществуването му? Най-очевидният отговор е засиления интерес към женски персонажи и техния стремеж да бъдат важни и полезни в социален дух, в който това не е просто даденост, а ежедневна битка (погледнете впечатляващия успех на „История на прислужницата). 

Песента, която озвучава трейлъра няма нищо общо с  по-класическо-спокойния подбор от миналия век за музикални теми за такъв тип костюмна драма. В текста става дума за не просто „ролята“ не жената, а мисията на жената да бъде достоен човек. Очакваме сериалът да постави и развие подобни теми.

Режисьор на „Имението „Хауърдс Енд” („Howards End”) е носителката на БАФТА Хети Макдоналд. В ролите ще видим Хейли Атуел, Филипа Коултард, Maтю Макфейдън, Джо Банистър, Джоузеф Куин, Беси Картър, Трейси Улман.

Премиерната дата беше 12 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *