Крис Корнел
Крис Корнел

Сезонът на наградите приближава, а с това съвсем логично започват да се засилват и спекулациите относно евентуалните претенденти за най-ценните отличия през годината. Издание като The Hollywood Reporter още в края на септември си позволи да прогнозира вероятните отличници за сезона, което ни се струва напълно излишно упражнение в сферата на вероятностите, предвид факта, че така или иначе премиерите на най-силните заглавия по традиция биват позиционирани от студията в рамките на незастъпилото последно тримесечие на годината. Далеч сме от мисълтта да обръщаме особено внимание и да предоставяме кредит на доверие на подобен род новини, но трябва да признаем, че в един точно определен аспект прогнозите на медиите не са лишени от логика.

В конкретен повод за нашият интерес се превърна все по-набиращият сила слух за възможността с посмъртен „Оскар“ в категорията „Най-добра оригинална песен“ да бъде почетен непрежалимия ни Крис Корнел за последният си сингъл „The Promise“, включен на челно място в саундтрака на едноименния филм на сценариста Тери Джордж („In the Name of the Father“). Самата история около заснемането на филма с участието на Крисчън Бейл и Оскар Айзък е повече от добра основа за нов холивудски сценарий, предвид всичките перипетии с които се сблъскват създателите на филма.

Базиран и посветен на трагичните събития около арменският геноцид в периода около 1915 и 1916 г., филмът представлявал отколешната мечта на милиардера от арменски произход Кирк Киркориян, смятан за един от основателите на Лас Вегас, който в определен етап от своя живот дори споделял елитната компания в топ 10 на Forbes. Точно 100 години след масовите кланета и насилствената депортация на над 1 000 000 арменци от Османската империя, милиардерът дарява близо 100 млн. долара за заснемането на филма, който за съжаление така и не успява да види реализиран на голям екран, предвид кончината си през 2015-та.

Крис Корнел и Крисчън Бейл позират с продуцента на „The Promise“ Ерик Есралиян
Крис Корнел и Крисчън Бейл позират с продуцента на „The Promise“ Ерик Есралиян

The Promise“ стартира по екраните на Щатите през април тази година и се превръща в грандиозен бокс офис провал, връщайки едва 10 милиона от 100 милионният си бюджет. Тук обаче трябва да бъде отчетено, че в огромна степен вина за финансовият провал на филма има и безпрецедентната интернет кампанията против „The Promise“ от страна на Турция, която изкуствено занижи рейтинга на филма в IMDB още преди премиерата му и го направи силно непривлекателен за масовата непредубедена аудитория. Разбира се, организираната мощна антикампания съвсем логично предизвиква и противоположната реакция от страна на арменската диаспора, но в крайна сметка вредата вече е нанесена, а отражението във финансов план е повече от катастрофално.

В действителност филмът „The Promise“ страда от наистина много проблеми и смятаме, че и без намесата на троловете би било наивно да се мисли, че филмът би успял да възвърне вложените в него средства, но със сигурност щеше да позволи на създателите си да разпределят далеч повече средства от приходите си за благотворителност (каквото е било условието на Кирк Киркориян) и да поставят в по-широк мащаб деликатният въпрос около признаването на геноцида от страна на Турция.

Връщайки се обаче отново към повода за тази новина, действително смятаме, че не липсват основания да се смята, че песента на Крис Корнел към „The Promise“ може да бъде отличена най-малкото с номинация. Деликатната тема с която борави филмът на Тери Джордж, социалният ангажимент на песента (официалният клип на The Promise излиза по желание на Крис на 20 юни 2017 г – световният ден на бежанците), внезапната смърт на легендарния солист на Soundgarden и Audioslave и не на последно място – наследството, което Корнел завеща на киноиндустрията (визуализирано в нашия Chris Cornell: In Memoriam), ни кара да смятаме, че песента на Крис наистина има доста сериозен потенциал да пребори своите конкуренти. Дали това ще се случи или не, тепърва ще предстои да видим, но лично ние бихме били доволни да чуем (макар и с огромна доза горчилка) името на Крис за първи и последен път на церемония в Кодак Арина.

За финал чуйте отново великолепната песен на Крис в нейната theatrical версия…

… както и във версията посветена на Световният ден на бежанците. Видеоклип, който беше пуснат месец и два дни след края на живота на Крис …

Chris Cornell
20.07.1964 – ∞

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *