So Independent

Есен е, време за фестивали и за качествено кино. В края на октомври по традиция стартира посветеният на независимото кино So Independent – София Индипендънт Филм Фестивал. Осмото издание ще стартира на 26 октомври от 19.00 часа в кино Люмиер Лидл с прожекция на „Лъки” на Джон Каръл Линч, бележещ последния филм на починалия наскоро легендарен актьор Хари Дийн Стантън.

Сред акцентите в програмата са подуцираният от Мартин Скорсезе и носител на наградата за най-добър сценарий от тазгодишното издание на фестивала в Трайбека „Място има за всички” и документалният „Ад на земята: възходът на ИДИЛ”, който ще бъде представен лично от номинирания за „Оскар“ Себастиан Юнгер.

Повече подробности може да научите от официалното прессъобщение:

ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА НЕЗАВИСИМО КИНО  ЗАПОЧВА НА 26 ОКТОМВРИ

На 26 октомври от 19.00 часа в кино Люмиер Лидл, София Индипендънт Филм Фестивал ще открие своето осмо издание с филма „Лъки” на режисьора Джон Каръл Линч. Това е последният филм на култовия актьор Хари Дийн Стантън, който ни напусна на 15 септември тази година. В ролите ще видим още Дейвид Линч, Рон Ливингстън, Ед Бегли Младши, Том Скерит и др. Филмът отдава почит на изключителния човек и творец оставил незабравим спомен у всички любители на стойностното американско кино.

За осма поредна година София Индипенънт Филм Фестивал ще представи над 90 игрални, документални и късометражни филми в кината Люмиер Лидл,Одеон G8, Дом на киното и Евросинема от 26 октомври до 5 ноември 2017 г.

За първи път, фестивалът с независим дух се насочва към конкурсния характер в три категории – игрално, документално и късометражно кино. Те ще бъдат оценявани от 7-членно международно жури, чийто председател Лорън Хамъндс е един от програмния екип на престижния Трайбека Филм Фестивал, Ню Йорк. По време на София Индипендънт Филм Фест ще бъдат връчени следните награди: за най-добър игрален независим филм, документален независим филм и най-добър български късометражен филм.

Продуцираният от Мартин Скорсезе “Място има за всички” (носител на награда за най-добър сценарий от Трайбека 2017) с номинация за най-добра режисура от Ню Йоркските награди Готъм (Gotham Awards”) “Аляска в рокля”  и българският “И после светлина” са сред участниците в игралния конкурс сред 10 филма от цял свят.

В документалия конкурс ще се състезават седем забележителни филма получили признание на множество престижни конкурси за документално кино от цял свят. Номинираният за „Оскар“ Себастиан Юнгер  ще представи най – новия си филм “Ад на земята: възходът на ИДИЛ”.

За втора поредна година София Индипендънт  Филм  Фест и Ню Бояна Филм Студиос ще дадат възможност на игрални български проекти в развитие да участват в конкурса наградата на името на „Дани Лернер“, която е 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой при започване на снимки на проекта.

Фестивалът ще представи още и извън конкурсна програма кино за спорт в рамките на София Спорт филм фестивал и ниско бюджетно и експериметално кино от цял свят

Голяма част от филмите ще бъдат представени от своите режисьори и продуценти които ще пристигнат в София специално за фестивала и срещата си с неговата публика

Со Индипендънт Филм Фестивал  е продукция на United Production и е част от: Календара на културните събития на Столична община за 2017г. ;  София Европейска столица на спорта 2018;  Independent Filmmaker Project;

През 2017 година основни партньори са: Ню Бояна Филм, Овъргаз, НДК,  Боровец Ризорт, Samsung,  Тръстена Малиново вино,  Four Roses, Taxi Me.

Медийни партньори: БНТ, Нова Телевизия, Капитал, Дневник, Bulgaria On Air, Програмата, www.actualno.com, www.soialive.bg, Дарик радио, www.cinefish.bg www.chronicle.bg, www.operationkino.net, www.projekcia.com,  www.azcheta.bg, www.jenatadnes.com.

Цялата програма на Со Индипендънт Филм Фестивал 2017, можете да следите на сайта ни: http://soindependentfilmfest.com/films/

So Independent

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments