Само преди няколко дни е била премиерата на този дебютен пълнометражен филм в програмата „Spotlight on Documentary” на 55-ото издание на фестивала в Ню Йорк.  – заглавието му е прозаично, но звучи изключително поетично „Cielo”, а негов автор е Алисън Макалпайн, режисьор и на красивата късометражна документална история с духове от 2008 „Second Sight”.

Макар да сме почти сигурни, че надали бихме имали възможност да се потопим в безметежната дълбочина на уникалните кадри, съхранили образа на познатия ни и винаги непознат земен небосклон, се изкушаваме да представим трейлъра на филма.

Изключителните небесни картини са открити от авторката на филма над Андите и в пустинята Атакама, в северната част на Чили. В това специално пътуване зрителите са придружени от астнрономи, рибари, миньори, каубои – всякакви хора споделят възторга си и преклонението пред необозримия безкрай на небето. „Cielo” е своеобразен поклон и свидетелство за безмерната възхита, която човечеството винаги е изпитвало пред могъществото на небесния свод. Предложен под формата на диалог, филмът балансира силата на огромните галактики – онези, за чието съществуване сме узнали от специалистите по небесните карти, и неизброимите човешки микрокосмоси, които населяват Земята…

Подобни филми винаги са ни вдъхвали изключителен респект – най-малкото заради изключителните умения, които трябва да притежава режисьор, захванал се с интригуващата задача да пресъздаде документална картина на една конкретна среда. Да не говорим пък колко е трудно и предизвикателно да попаднеш на (почти) неуловимите образи, които рисуват нощем звездите – там, където „небето е по-изпълнено с интензивност и забързано, отколкото земята”.

Пожелаваме си среща с тези природни картини на голям екран, като сме сигурни, че филма на Алисън Макалпайн тепърва поема към своята световна фестивална обиколка.

Cielo

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *