Снежен крах
Fanart на Хиро Протагонист 

Покрай новината, че Тим Милър ще режисира „Невромантик”, си пожелахме развитие по доста по-интересния за нас дългогодишен проект по екранизирането на признатия за един от най-добрите фантастични романи на всички времена – „Снежен крах” („Snow Crash”) на Нийл Стивънсън. Е, може да се каже, че то вече е факт.

Deadline съобщават, че подготвяният (в последния вариант на проекта) от Джо Корниш и продуцента Франк Маршъл филм по „Снежен крах” се префасонира в сериал, който ще е част от програмата с нови оригинални продукции на Amazon, които подготвят и още две високопрофилни поредици, една от които е фантастичната класика „Пръстенов свят” („Ringworld”) на Лари Нивън (за нея обаче ще си говорим друг път).

Можем да кажем, че това „развитие” на нещата е в положителна посока. Първо, Amazon бачкат доста сериозно и веднъж обявен, „Снежен крах” бързо ще влезе в продукция, а няма да се мотае с години както досега и дори и в най-лошия случай, ще видим заснет пилотен епизод. И второ, което е по-важното, винаги сме смятали, че сериализираната форма ще е далеч по-добра за романа на Стивънсън, отколкото филм, където огромна част от героите, темите и идеите щяха да се загубят.

Не сме в състояние адекватно да разкажем в няколко изречения за какво се разказва в „Снежен крах” (по-долу може да видите, краткия и не даващ никаква представа за богатството на романа официален бг синопис), затова ще кажем това, което и всеки път: „Снежен крах” е наистина забележителна книга, разглеждаща огромно количество теми и идеи (лингвистика, религия, антропология, философия – това са само малка част от тях) и ще допадне дори на тези, които по принцип се отнасят скептично към фантастиката.

Ето и споменатия синопсис:

В реалния живот Хиро Протагонист е просто хакер на свободна практика. Дели смрадливата си квартира със своите два самурайски меча и един откачен украински гръндж-китарист. Но на Улицата, в киберкосмоса на Метавселената, той е един от богоизбраните. Елитът, който опреледеля параметрите и създава правилата.

Единственият, който може да се справи със Снежния крах.

Нямаме търпение да видим как ще се развият нещата около тази екранизация. Дали  Джо Корниш, който наскоро заяви, че има планове за продължение на хита му „Attack The Block” ще се ангажира с режисирането на всички епизоди, или само с пилота, а останалите ще преминат в ръцете на негои колеги и кои актьори ще влезнат в главните роли. Ще следим събитията отблизо.

7532.max

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments