Холивуд отдавна се точи на киберпънк класиката „Невромантик” на Уилям Гибсън, който е един от най-важните и иновативни (а в известна степен и пророчески) романи във фантастиката, но по ред причини екранизацията така и не успя да излезе от прокълнатите дебри на така наречения „development hell”, където обитават адски (pun intended) много любопитни проекти.

Последните ни надежди да видим „Невромантик” на голям екран бяха свързани с Винченцо Натали, който замени Крис Кънингам (фаворит на самия Гибсън), когото харесваме много, но в крайна сметка, след седем години ходене по мъките, и той също се предаде. Холивуд обаче не се отказва – както многократно сме се убеждавали, те забавят, но не забравят, и сега проектът възкръсва отново.

The Hollywood Reporter съобщават, че 20th Century Fox ще направят нов опит да изведат проекта до успешен завършек и дори са наели режисьор в лицето на Тим Милър, който след изключително успешния си дебют с „Дедпул” е едно от най-търсените имена в момента – той е начело и на подготвяния от Джеймс Камерън (евентуален) рибут на „Терминатор”. Лично ние нямаме кой знае какви впечатления от работата на Милър като режисьор, но предвид естеството на „Дедпул”, смятаме, че биха могли да се получат нещата.

Продуцент на „Невромантик” ще бъде Саймън Кинбърг („Марсианецът“), който вече е работил с Милър по „Дедпул“, но засега няма данни дали той ще пише и сценария. Лично ние се надяваме, че не – въпреки че във филмографията си на сценарист има един-два прилични филма като „Мистър и мисис Смит“ и „Шерлок Холмс“, Кинбърг се е подписвал и под сериозни разочарования като „Х-мен: Апокалипсис“, „Шпионски свалки“ и новия „Фантастичната четворка“.

„Невромантик” - концептуална рисунка от проекта на Винченцо Натали
„Невромантик” – концептуална рисунка от проекта на Винченцо Натали

Ще следим развитието на проекта и барем този път се случат нещата. Стискаме палци за успех, който освен екранизирането на следващите две книги от серията на Гибсън, „Нулев брояч“ и „Мона Лиза оувърдрайв“, може да задвижи и далеч по-интересната за насадаптация по „Снежен крах” на Нийл Стивънсън.

За финал ви предлагаме превод на официалния синопсис на романа, който излезе на български преди сто години от издателство „Камея“.

Хенри Дорсет Кейс е сред най-хитрите и кадърни крадци на данни, докато отмъстителни бивши работодатели не осакатяват нервната му система. Но сега нов и много мистериозен агент го вербува за един последен набег, който да го върне в играта. Целта: немислимо могъщ изкуствен интелект, обикалящ в орбита около Земята, в служба на престъпния бизнес клан Тесие-Ашпул. Заедно с група колоритни хакери, Кейс поема на приключение, което вдига летвата на цял един жанр.

01_Neuromancer

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

    1. Споко има хора ,които и не знаят ,че има такава книга 🙂

    2. Крайно време е за преиздание на български език 🙂

  1. Това ще е скандално. Дано се случи! С добър сценарий, мисля че Милър ще се справи повече от добре.
    Постерът ГАЗИ!
    Търся да прочета книгата 🙂

  2. Приятел, работещ в книжния бранш, ми подшушна, че се очаква ново издание на книгата около март 2018-а. 😉