Съвсем друго си е да откриеш Венеция!
Във филмовия смисъл – и в случая става дума буквално за Основния конкурс. С най-новия филм на Александър Пейн започна преди два дни официалната програма на 74-ото издание на най-стария фестивал в света, а в конкурса филмът на Пейн ще се конкурира с творбите на Гийермо дел Торо (за неговата любовна история „The Shape of Water” вече заваляха страхотни хвалебствия!), Дарън Аронофски, Джордж Клуни, Ай Уейуей, Хироказу Корееда, Абделатиф Кешиш, Паоло Вирдзи, Мартин Макдона… just to name a few.

Определян като „амбициозна и забавна социална сатира”, „Downsizing” вече е „под перото” на много киноспецове, акредитирани фестивално на Лидо, а за нас – простосмъртните зрители, остава да видим един първоначален тийзър, в който не се случват много неща, но пък виждаме щастливата физиономия на Валц. Оказва се, че той е един от новите „малки” приятели на героя на Мат Деймън, след като той решава да се подложи на ескперимента със смаляването. Вижте:

До края на декември има доста време, но все се надяваме, че след като му е минала официалната премиера, на Paramount ще им се откъснат от продуцентско-разпространителските сърца някой и друг трейлър (първият май се очаква около 12 септември). Искаме да си съставим мнение за присъствието на Мат Деймън във филма, макар че сме убедени как който и да се ангажира с роля във филм на Пейн, няма друга алтернатива, освен да се справи с актьорската си задача. За кой ли път ще кажем, че много харесваме предишните филми на режисьора и му сваляме шапка за упоритостта да реализира този свой проект – заченат във времена, когато спец-ефектите не са били на ниво, достатъчно да се съизмери с въображението му.

Untitled

„Leisureland” се нарича новото място, където норвежките учени, изобретили начин да смаляват хората до размер 13-ина сантиметра, запращат подложилите се на тази експериментална процедура, за да си живеят своя „голям” живот без да представляват такава сериозна заплаха за околната среда, каквато човечеството е в момента. Историята е в съавторство с Джим Тейлър, и най-удивителното в нея (според специалисти, видели вече филма) е начинът, по който се акцентира върху различни аспекти на модерния свят – промяната на климата, бежанците, расовите (в случая – може би и „височинните”?) предразсъдъци, егоизма, като въпреки всичко историята ни напомня, че „добротата и човечността са в основата на щастливото и здраво общество”. Пейн и Тейлър не могат да пропуснат да се избъзикат тънко с клишето за „Американската мечта” – голямата къща и перфектния живот, но… подробностите ще научим когато/ако филмът достигне и нашите географски ширини.

В „Downsizing” Мат Деймън и Кристен Уиг са в ролите на господин и госпожа Сафранек, които решават да експериментират със смаляване, само че в последния момент госпожата се отказва – и героят на Деймън се оказва доста… самотен (а може би и прецакан?). „Малките” се преместват да живеят в малки градове, защитени от големи мрежи (които ги пазят от буболечки), осребряват спестяванията си (1 „голям” долар се равнява на 500 „малки”) и се пенсионират в намаления си размер. „Малките” живеят с по-малко храна, на по-малка територия и произвеждат по-малко боклук. За големите светът се смалява, в очите на малките – става все по-голям, ала за всички той е все по-страшен…

Освен звездата Деймън и Кристен Уиг, във филма участват още Кристоф Валц, Лора Дърн, Алек Болдуин, Джейсън Судейкис, Удо Кир и Нийл Патрик Харис. След представянето на „Downsizing” във Венеция и Торонто (очакваме овации, а защо не и награди?), филмът ще тръгне на кино на 22 декември 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *