Good-Omens

Всичко се случва според предсказанията – където нещо е започнало, то ще се довърши (не важи във всички случаи, свързани с Тери Гилиъм, но това е друга тема)! Нийл Геймън усилено работи по екранизацията на „Добри поличби” – обичаната от цял свят творба, създадена в съавторство с несравнимия Тери Пратчет, и в ролята на „шоурънър”, като се има предвид какво количество последователи го дебнат в социалните мрежи, беше време да „тийз”-не общественото мнение поне с нещо визуално от предстоящата поредица. И както преди месец съобщихме, че Майкъл Шийн и Дейвид Тенант ще влязат в ролите на Азирафел и Кроули, сега е време и да видим двамата талантливи актьори в съвсем новото за тях, предизвикателно-апокалиптично амплоа.

Снимката е от парка Сейнт Джеймс, Лондон (след седмица ще командироваме натам наш представител, дано снимачните дни да не са свършили, че да се порадваме на репортаж „от мястото на събитието”).

DJ_mL4DWsAExChI

Така, както е пуснат този „туит” в предиобеда на вчерашния ден, така до вечерта вече имаше над 4 милиона retweets. Очевидно е, че хората очакват с огромно нетърпение поредния проект на ВВС не само защото всички почитатели на фентъзи-жанра се прекланят пред сър Тери Пратчет, но и защото историята е вечно актуална и разказана със страхотно чувство за хумор (сякаш е нужно да го казваме!).

След излизането на книгата през 1990 година, съавторите Пратчет и Геймън имат голямо желание да работят заедно по възможна екранизация. След като тази идея не успява да се реализира, а Пратчет напусна света и остави след себе си милиони осиротели сърца през 2015 година, Геймън получава от своя съавтор писмо със „завещание”, в което му дава разрешение да адаптира „Добри поличби”, като го заклева да го стори собственоръчно. Сравнително скоро след това Amazon обявиха, че Геймън започва работа по поредица, а за всеобща радост – тя вече се снима.

Признаваме, че макар кастингът на Дейвид Тенант и Майкъл Шийн да изглежда на пръв поглед необичаен, и двамата страхотно пасват на образите, в които ще трябва да разкажат апокалиптичната история. Дяволитият Тенант напомня на млада версия на някой от бунтарско-рокерските образи, изиграни от Бил Най, а Шийн е толкова спретнато-рус в ангелското си одеяние, че очакваме от героя му всичко, но не и бунтарско неподчинение. Защото – както знаем – и на двете половини от дуета Ад-Рай супер-много им харесва живота на Земята, затова спешно трябва да спрат задаващия се Апокалипсис…

Очаква ни фентъзи-драма и хорър-комедия – надяваме се, в най-добрите традиции на британското творчество. Ето какво споделя самият Нийл Геймън за проекта:

Хората са влюбени в един ангел и един дявол от книгата, която написахме заедно с Тери Пратчет – и всички са развълнувани и обезпокоени от очакването как точно ще изглеждат любимите им образи на екрана. Вероятно аз бях най-притеснен и развълнуван от всички. Майкъл Шийн е най-добрият и фин ангел сред книжарите, Дейвид Тенант е най-готиният и прекрасен сред демоните. Заедно те са един дяволски добър дует – или може би имам предвид двойка, създадена в Рая?!

За втори път Геймън е „шоурънър” на телевизионна поредица – през 1996 година той създава „Neverwhere ” за ВВС. Авторът пише и за сериали като „Doctor Who” и „Babylon 5”, но за първи път работи върху адаптация на свой авторски текст. Режисьор и изпълнителен продуцент на проекта е носителят на награда „Еми“ Дъглас Маккинън, познат с работата си по „Sherlock” и „Outlander”. В „Добри поличби” участват още актьорите Джак Уайтхол, Майкъл МакКийн, Миранда Ричардсън, Адриа Архона, Нина Сосаня, Нед Денехи и Арион Бакари.

Снимките вече са започнали и ще продължат шест месеца на различни локации в Лондон, Оксфордшир и Южна Африка. Премиерата на поредицата се очаква през 2019 година… Ще се въоръжим с търпение…

good_omens_by_graphitedoll-d5g5cgb

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *