They’ve done it – again!

Всяка новина за Aardman заслужава да започва с това изречение. Официалният трейлър на най-новата им авантюра вече се завъртя в мрежата, а ние отдавна очакваме да ги видим какво са замислили този път. Ник Парк е абсолютно шантав, защото приключенията на Уолъс и Громит са се превърнали в легенда, а „Бягството на пилето” и „Овцата Шон” са толкова добри приказки от „новото време”, че най-искрено се възхищаваме на неизтощимото въображение и лудата амбиция – да продължават да се правят стоп-моушън анимации в най-добрите традиции. За „Early Man” знаем отдавна, но все се чудехме какво пък толкова може да се измисли по „първобитната тема”, което да не е скучновато и/или прекалено детинско. И след като вече се запознахме с Дъг, личния му глиган (разбирай – най-добър приятел/куче) Хогноб и племето, време е за среща… с последния писък на модата! Настъпва Бронзовата епоха!

Трейлърът си е построен по всички закони за представяне на сюжета – дотам, че може да забравим анимационното му изпълнение. Има си завръзка, добри и лоши герои, спортен акцент, сърдечна тръпка, слапстик гегове и въобще – всичко, от което може да се нуждае един наистина добър разказ за зората на времето, когато светът е във владение на страховити праисторически същества. За да спасят своя дом, храбрият пещерен човек Дъг (Еди Редмейн) и неговият верен другар, глигана Хогноб, трябва да обединят племето си срещу могъщия лорд Нуут (Том Хидълстън) и неговия модерен град – и да ги бият… на футбол. Както става ясно от трейлъра – ако не успеят, ще прекарат живота си в мините, каквото и да значи това…

Сценарият е дело на Марк Бъртън, Джеймс Хигинсън и Джон О’Фарел. Освен Еди Редмейн и Том Хидълстън, сред актьорите, дали гласовете си на режисьора, носител на четири награди „Оскар”, са Ричард Айоади (гиганта Трийбор), Селена Грифитс (прагматичната му майка), Марк Уилиамс (Бари), Тимъти Спол като (Вожд Бобнар, лидер на племето от нетърпими идиоти). Предполагаме, че Мейси Уилямс от „Игра на тронове” е в ролята на градското момиче, което може и да открадне сърцето на Дъг…

Earlymanbignewposterimagesv59902

Обожаваме Aardman, детинските приключенски истории, сериозността и тънкия британски хумор, инжектирани в анимациите, които носят добре познатия почерк. Прекланяме се пред стоп-моушън упоритостта, с която последните мохикани на това изкуство продължават да влагат душата си в нещо, сътворено от пластилин и човешки ръце, не нарисувано с компютър… Чакаме с нетърпение края на януари – за първите сериозни отзиви и може би ориентир дали да го чакаме на голям екран у нас (макар да осъзнаваме колко е ограничена публиката за подобни „провокации” към монопола на Disney  и Pixar…).

Британската премиерата на „Early Man” е на 26 януари 2018 година, StudioCanal ще разпространява филма в Европа, а в Щатите се очаква да се появи на екран на 16 февруари 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *