Bpeмe е за адаптации!

Първо, извиняваме се за лошия звук. Второ, извиняваме се, че новият епизод на Inglourious Kunts, посветен на екранизациите по великия Стивън Кинг, не е минимум 3 часа дълъг. Трето, стига толкова извинения. В студиото ни този път са Благой Иванов като водещ и Георги „Книжен Жор“ Вълков, Десислава Желева и Димитър Дринов като гости. Мартин „Циничния Елф“ Ангелов пък е репортер, който реши да изтормози две книжни лица – Христо „Книголандия“ Блажев и Слави Ганев.

Обсъжданията варират – често се изсипва хранилка, понякога се ръсят и безсрамни хвалби, поне що се отнася до киното и телевизията. По отношение на литературата обаче всички са предимно позитивни, а ако случайно сте пропуснали някои от най-важните или култови филми по Кинг, вземете си лист и химикалка с готовност да си водите записки, тъй като са упоменати наистина ужасно много заглавия (къде слаби, къде сносни, че и тук-там велики).

Long live the King:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

31 Comments

 1. „Способният ученик“… Елф-арят даже забрави новелата в сборника… що тЕй бе хора? Толкова готина новела… като екранизация, също става на фона на десетките ужасни адаптации… Apt Pupil (1998)- имаш Брайън Сингър режисьор, ебати… имаш Иън Маккелън като нацист и Бранд Ренфро като детето…

 2. Споменавам „Apt Pupil“ и не неговото име забравям в сборника :} иначе… оф кадър обсъждахме, че има приятен каст и режисьор, ма не е влезнало в оригиналния кът.

  Пък и какво разочарование от твоя страна. Ще каже човек, че сме пропуснали най-знаменитите творби на Кинг…

 3. Джералд май се чака в края на октомври по Нетфликс, но не съм 100% сигурен.

 4. Някои прогнози му дават дори по-висок дебют. Иначе относно „Джералд“: вероятно ще дебютира в края на сл. месец, а не през октомври.

 5. Явно всички още са на море. Толкова слаб интерес откъм коментари, под която и да е публикация тук, направо ме кара да замина за Градина и да хвана члениса на Дримов! :}

  1. Tpyдна работа, но ще се опитаме следващия епизод да е пак (технически) адекватен, както са предишните.

 6. Наскоро четох сюжета на новата му предстояща книга (Sleeping Beauties) и беше зарибяващ 🙂

 7. „Rose Red“ ми се беше сторил доста watchable, но съм го запомнил като посредствен.

  1. Уочабъл е Роуз Ред и съвсем не е нещо уникално, но е изключителен гилти-плежър. Тая тема за къща, която издивява и трепе – някво старо имение и ала-бала подобни простотии – ми е адски тъпа. Единствено Роуз Ред ме е грабвал и заради това си мислех, че ще му обърнете внимание 🙂

   Все тая де, приличен епизод, за Кинг няма как да се направи подобен подкаст, който да обхване всичко. Преди години бях прочел някъде едно определение за броя книги на изрода – че страда от „литературна диария“. 😀 Еми няма как при толкова книги и толкова екранизации да се хване всичко, ясно е.

   За мен лично, без някой да ме пита: Гробище за домашни любимци и То като книги, абсолютно Сиянието като филм. Не мога да възприема последната като не-екранизация по Кинг, все пак си е такава. А като кино фен – това е един от най-безспорните шедьоври. Без да харесвам Кубрик безусловно – това е кино от А до Я и удоволствието, което изпитвам като го гледам може да се сравни само с неща като Блейд Рънър, Гражданинът Кейн, 12 Разгневени Мъже или Кръстникът. Любимите ми филми са други, но когато кино боговете говорят – и любимите ти филми мълчат.

  2. Така е, пък и „Rose Red“ не е екранизация, а ние основно върху адаптациите гледахме да наблегнем. Яд ме е, че споменах „Сейлъм’с Лот“ на Тоби Хупър – пак убих любима хорър легенда. 🙁

 8. Добре, де, как може да не се кажат няколко думи за колоса Maximum Overdrive. 🙂

 9. „Maximum Overdrive“ e обсъден повече от достатъчно в епизода, че и откъс сме пуснали 🙂

  1. Багу, явно съм го проспал. 🙂 Ми бед.

  2. Даже подбрах есхоу-сцената, в която се появява самият Кинг 🙂

 10. Гледайки трейлъра на „Мистър Мерцедес“, не мога да не се замисля относно наистина интересния въпрос, който повдигате – защо филмите по Кинг не струват. Обменали сме няколко мнения в годините с Дринов относно „Изкуплението Шоушенк“ – доколкото помня – за него нищо особено като филм, обикновен. Аз съм на съвсем друго мнение, но – честно казано – мисля, че тук е точно и единствено въпрос на мнение. Достойнствата на филма няма как да бъдат отречени, явно на Дринов му липсва нещото „екстра“, демек – с какво тоя филм заслужава да е нещо специално. Според него не заслужава, според мен не е така – фер инаф.
  Но в подкаста засягате интересна тема и специално Благой каза нещо, за мен – доста интересно. Грубо цитирам – Трябва да има някаква причина тия филми да съкват, някакъв, не точно патърн, но някаква тенденция. Та, гледайки трейлъра на „Мистър Мерцедес“, не мога да се отърва от усещането, че отговора на тоя въпрос се крие в това, което казва Дринов. А именно – нужен е наистина гений, за да екранизира гений. Защото тоя трейлър изглежда чудесно – прекрасните каст и игра, явно добрия сценарий, чудна кинематография. И пак – това не седи като Кинг.
  Ако Кинг имаше таланта да се екранизира сам – щеше да е една масивна душевна чекия за нас. Докато няма – ще трябва да се примиряваме и ние, и той – с компромисни варианти на книгите му. И с гениални кино творби като „Сиянието“, които Кинг – ненавижда. И в които – Кубрик цепи.

  1. Новото „То“ ще те отвее и ще се насираш поне една седмица на тъмно…

  2. Новият „То“ ще е качествен 🙂

 11. Заеби болния Кинг…Всяка седмица маратон на автори – тази е ред с всичко на Michael Mann – Велик!
  Къв Кинг, кви 5 лв. – болен мозък е …

 12. Не ви ли е ясно, че още не се е родил режисьорът, който да успее да филмира качествено която и да е творба на този болен мозък – Стивън Кинг…Това няма филмиране.
  То и Крайтън няма, ама някои като Спилбърг се опитаха, но уви почти безуспешно за мен.

  1. По-качество от Кубрик, надали. 🙂

  2. Както по Крайтън, така и по Кинг има добри екранизации. Не са много, но има.