Времето е избрано точно – именно в този (кулминационен) момент, в който приключи прословутият седми сезон на „Игра на тронове”, се пуска трийзър на ВВС-поредицата „Gunpowder”, с участието на „горещата” звезда Джон Сноу… пардон, Кит Харингтън. Не отричаме – отиват му кожени одежди и бели ризи, като развее къдрици – и много почитател(к)и вероятно ще са готови да гледат още и още нещо с негово участие. На това разчита британската телевизионна мрежа, известна с прекрасни традиции в създаването на всякакви (не само исторически) филмови интерпретации – известността „повлича крак” и след „Игра на тронове” зрителите неусетно ще се върнат в началото на XVII век в Британия, за да се запознаят с подробности около прочутия „Барутен заговор”.

Вижте тийзър-трейлъра и после ще ви разкажем малко повече за крал Джеймс I, английските католици, Гай Фокс и Робърт Кейтсби.

Gunpowder” е създаден за ВВС от Ронан Бенет, Харингтън и Даниел Уест; сценарист на поредицата от три епизода е Бенет, режисьор е Джей Блейксън. Снимките текат в момента, като в актьорския екип участват още Марк Гатис, Лив Тайлър, Питър Мълън, Едуард Холкрофт, Шон Дули, Робърт Емс, Дейвид Бамбер, Кевин Елдън, Педро Казабланк, Том Кълън (в ролята на Гай Фокс) и Дерек Ридъл (в ролята на Джеймс I).

Прочутият „Барутен заговор” е всъщност проваленият опит на шепа британски благородници-католици да взривят Камарата на лордовете в английския парламент на 5 ноември 1605 година – деня, в който кралят трябва да открие Парламентарната сесия, да дадат начало на всенародно въстание и да сложат начело на държавата католически владетел. Движещата сила на тази завера, известна още и като „йезуитски заговор”, е 30-годишният благородник от Уоруикшир Робърт Кейтсби, в чиято роля ще видим Харингтън. Заговорът е разкрит на властите в анонимно писмо, изпратено десет дни преди уговорената дата. В нощта преди уречения ден Фокс е открит да пази в подземията на Камарата на лордовете 36 бурета барут и е арестуван. Част от заговорниците бягат от столицата, други влизат в битка с шерифа и неговите войници, Кейтсби се оказва един убитите. Няколко месеца по-късно оцелелите, сред които е и Гай Фокс, са изправени на съд – присъдата е да бъдат  „обесени, изкормени и разчекнати”. И така безславно завършва опита за събаряне от власт на Джеймс I – първият крал от династията на Стюартите, наследник на великите Хенри VIII и Елизабет I.

Както не веднъж сме споменавали – много си падаме по исторически сюжети, особено когато са изпипани в детайли и са дело на престижни продуцентски екипи. Вярваме безрезервно в ВВС (досега май няма случай, в който да сме останали разочаровани), а що се отнася до работата на Кит Харингтън – трябва ни малко повече от черни очи, които гледат тъжно, и размахване на меча на бойното поле, за да оценим актьорските заложби на юнака. Предлагаме на вниманието ви една „екстра” в тази посока – бъзиклийско прослушване с негово участие.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *