С развитието на света, устремил се сериозно към „високотехнологичното” си бъдеще, стават все повече предметите, които преди години са представлявали усъвършенстван подход към някакво човешко действие, а в съвремието ни представляват „винтидж”-детайл от миналото. Сред тези предмети е и пишещата машина, а сценаристът-режисьор Дъг Никъл е решил да създаде документален филм-ода за част от миналите времена, под отчетливия звън на познатите механични клавиши.

Героите в този филм, както се вижда, съвсем не са случайни – хора-колекционери, уважаващи традициите и възползващи се от комфорта, който осигуряват лентата и металните чукчета за всеки творец, който борави внимателно с думите. Съчетани са интервюта на Том Ханкс, Джон Мейър и Сам Шепърд с детайли от магазина за поправка на пишещи машини „California Typewriter”, който дава и заглавието на филма. Ето какво гласи официалният синопсис:

„California Typewriter” е документален портрет на артисти, писатели и колекционери, които остават безрезервно верни на пишещата машина като пособие и вдъхновяваща муза; сред героите на филма са Том Ханкс, Джон Мейър, Дейвид Маккълоу, Сам Шепърд и др. В историята е преплетено и описанието на един от последните останали в Америка магазини, в който се поправят пишещи машини и който е посветил съществуването си на запазването на специалния механичен звън. Филмът предлага разсъждения върху променящите се взаимоотношения между хората и машините и провокира размисъл върху старите и новите технологии, от които ставаме все по-зависими. В дигиталната ера много неща се променят – дотам, че започваме да си задаваме въпроси кой на кого всъщност служи, машините на хората или зависимостта започва да се преобръща?…

Като почитатели на подобен тип интригуващи документални разкази, заявяваме интерес към този филм, още повече в трейлъра са представени хора, чиито занимания изглеждат супер-интересни – особено впечатление ни направи майсторът на скулптори от части на пишещи машини!

California Typewriter

California Typewriter@@._V1_SY1000_CR0,0,675,1000_AL_

Разпространението на „California Typewriter” започва в Америка на 18 август 2017, защото има територии в света на кинопоказа, където документалното кино може да бъде видяно на голям екран и в извънфестивална среда.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Щом няма пътуване, много искам да го гледам! Случайно да сте го мяркали някъде по торентите вече? 🙂