Едва приключила участието си в женския вариант на „Бандата на Оушън” – „Ocean’s 8”, носителката на „Оскар” и звезда от „Скорост”, „Сляпата страна” и „ГравитацияСандра Бълок се спира на следващия си актьорски ангажимент (между другото Сандра Бълок и „Оксар” в едно изречение все още ни звучи странно). The Hollywood Reporter съобщават, че Бълок ще участва в подготвяната от Netflix екранизация на постапокалиптичния роман на Джош МалерманКутия за птици” („Bird Box”), която ще бъде режисирана от датчанката със завидна кариера зад камерата Сузане Биер („Братя”, „След сватбата”, „The Night Manager”). Сценарист е авторът на страхотния „Първи контактЕрик Хайзърър.

В случай, че не сте запознати, действието на „Кутия за птици” се развива в близко бъдеще, в което Земята е поразенa от ужасяваща, неизвестна и безплътна сила, която кара човечеството да затвори очи – всеки, които погледне навън дори за един-единствен миг, умът му моментално бива поразен и той изпада в самоубийствена и неконтролируема ярост. В този свят, в който един поглед може да коства живота ти, една майка трябва да осигури оцеляването на двете си деца, като ги отведе на опасно пътешествие в неизвестното…

Въпреки че не намираме „Кутия за птици” за някакъв изключителен шедьовър, какъвто е романът „Пътят” на Кормак Маккарти, с който доста често (съвсем обяснимо и резонно) се правят паралели, доста харесваме книгата и ще се радваме да я видим реализирана на голям екран, особено във вариант със Сузане Биер и Ерик Хайзърър начело. Що се касае Сандра Бълок, не изпитваме някакви силни чувства нито в едната, нито в другата посока, но тя е голямо име и ще може да привлече финансирането, което ще е необходимо за качествена екранизация, така че сме окей.

Филмът „Кутия за птици” ще бъде продуциран от Дилан Кларк, Крис Морган и Клейтън Таунсенд, а снимките се очаква да започнат през август. Ние ще следим развитието на проекта отблизо, а междувременно по-долу може да прочетете официалния синопсис на българското издание на „Кутия за птици” (дело на чудесното издателство „Deja Book”), а подробни ревюта на романа ще откриете в блога на нашия „Изумен” автор Мартин Касабов, както и при много добрите ни приятели от „Книголандия” и „Аз чета”.

Случи се изведнъж. Никой не беше подготвен. Внезапно дори един поглед навън обричаше човек на жестока смърт. Там имаше нещо непонятно, нещо безплътно – то моментално поразява ума и провокира самоубийствена ярост. Хората трябваше да затворят очи, за да оцелеят. Ала преди това да се случи, загинаха милиарди… И настана тишина, нарушавана само от птичите песни.

Малори е сред оцелелите. Живее в укрепена къща с Момчето и Момичето. Учи ги да живеят без зрение. Подготвя ги за деня, когато ще напуснат убежището си. Тя излиза навън само за да налива вода от кладенеца в двора. Винаги е със завързани очи, винаги се спъва в неравната почва около него. Наблизо тече река. Там чака лодката – последната надежда. Дошло е времето да тръгнат. Със завързани очи. Престои им опасно пътешествие в свят, в който един поглед може да ти коства живота…“

Кутия за птици” е сензационният дебют на Джош Малерман, който вече покорява читателите по света. Книгата е сравнявана с „Пътят” на Кормак Маккарти с умелото изследване на човешката психика сред апокалиптични събития, тя дълбае из човешките умове и души, на които е отказан достъп до основното ни сетиво – очите.

Вижте и страхотната българска корица, дело на друг наш добър приятел, Живко Петров.

193503_b

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *