Представям си, че за незапознатите с „Туин Пийкс“ новият сезон е непонятен и досаден за гледане, докато за феновете представлява труден за разопаковане подарък за рождения ден. Дотук изглежда, че сериалът не работи по установените модели, като структура не зачита нито един от жанровете, от които е повлиян и общо взето търси собственото си звучене – различно от предните два сезона, но и осезаемо близко до тях.

След като имахме възможност да гледаме първите 4 епизода вкупом, “Showtime” ни оставиха 2 седмици, в които да медитираме над състоянието на нещата в любимото си градче. И въпреки че 2 седмици не са малко време, повечето от нас все още се нагласят към нестройния джазов ритъм на новите серии. В епизод 5 станахме свидетели на куп нови сцени, много от които на пръв поглед са абсолютно непонятни, затова нека задълбаем във видяното.

"You're still with me"
„You’re still with me“

Подсказките от Дейвид Линч, че филмът „Огън, следвай ме“ ще е ключ за разбулването на мистериите в новия сезон, продължават да са пътеводна светлина. В епизод 4 научихме повече за изчезването на агент Филип Джефрис в Буенос Айрес преди повече от две десетилетия и отчасти се изясни връзката му с Черния Купър. Епизод 5 започна и завърши с черна кутия в столицата на Аржентина. Първо видяхме двамата „бъдещи похитители“ на Дъги, чиито ръце са вързани от обстоятелствата и тяхната напрегната работодателка, която опита да се свърже с въпросния предмет, а в края станахме свидетели на поредната стряскаща сцена с Черния Купър, който се двоумеше дали да звънне на „Мистър Ягодко“. Този път злият двойник използва някаква част от неизяснените си способности, превръщайки за кратко затвора в лудница, осигурявайки си личното пространство, нужно му да издиктува в телефонната слушалка думите:

„The cow jumped over the moon”

Тези думи са част от английска детска песничка, чието авторство е приписвано на Mother Goose (Майка Гъсок), чиято идентичност е неизвестна. Целият текст гласи:

Hey, diddle, diddle,

The cat and the fiddle,

The cow jumped over the moon;

The little dog laughed

To see such sport,

And the dish ran away with the spoon.

През вековете, откакто пословицата съществува, са правени различни опити за дешифрирането на нейния смисъл, но липсата на конкретни факти отвеждат всички изследователи до един и същ извод, вследствие на който тя е приета за небивалица. Само по себе си това е достатъчно красноречиво. Получихме още подробности, относно машинациите на Черния Купър, видяхме с очите си, че Боб все още контролира двойника, но нямаме представа за плановете му и единственият ни избор е да попием подробностите, надявайки се, че нататък ще се пришият към историята.

Untitled3
Доктор Джакоби вижда света в по-особени краски.

Подобно на златните лопати, чието купуване на едро и внимателно боядисване от доктор Лорънс Джакоби имахме възможност да наблюдаваме по-рано. Оказа се, че ексцентричният доктор си има собствено радиопредаване за конспиративни теории с антикапиталистически характер. Започва точно в 19.00 часа и представлява алюзия за всичко сбъркано с Американската мечта през XXI век. Изобличителният монолог на доктор Амп иронично се оказа просто част от маркетинговата му стратегия, а наблюдавайки реакциите на добрата стара кукувица Нейдин и тревомана Джери Хорн, по всичко личи, че доктор Джакоби се е сдобил с публика за влога си и собствен онлайн бизнес. Ако в епизод 4 положението беше „Синя роза“, тук клони към „Shovel your way out of the shit”.

Последното е нещо като слоган на младежите в Туин Пийкс още от старите епизоди. Днес Лора Палмър може и да липсва, погубена в измеренията на Червената стая, но на нейно място встъпва следващото подрастващо поколение. Очарователното дуо от закусвалнята „Двойно Р“, Норма и Шели, се завръщат на екран, сякаш никога не са отсъствали. Откриваме, че дъщерята на Шели е тръгнала по окаяния младежки път на майка си, замесвайки се с лоши момчета и наркотици. Имената са различни, но темата за покварата не се е променила и това ясно си проличава, когато камерата остава почти минута фокусирана върху екзалтираното от кокаин лице на Беки, която щастливо оглежда и примигва пред красотата на заобикалящия я свят. Несъмнено една от най-специалните сцени в сезона дотук, с нея Дейвид Линч едновременно ни напомня да се отпуснем и просто да се возим с него, като същевременно ни представя новата проекция на Лора Палмър.

Лора Палмър reloaded
Лора Палмър reloaded

Много от сцените в епизода бяха кратки и елиптични, като отново задълбочиха въпросите, поставени по-рано, вместо да ни отведат към заключения. Агент Тами Престън сравнява отпечатъците на истинския агент Купър и на мрачния му двойник, повдигйки отново въпроса за дуалистичната човешка природа.

Върнахме се обратно в Бъкхорн, където по тялото на обезглавената библиотекарка (от първи епизод) бяха открити отпечатъците на липсващия майор Гарланд Бригс, а стомахът съхраняваше годежната халка на Дъги Джоунс (очевидна препратка към чипа за покер, открит в стомаха на Лора Палмър). Въпреки графичното представяне на уликите, сцената не пропусна да залитне и в забавната страна на „Туин Пийкс“.

Колко от същността на агент Купър е все още в тялото му, което се наглася към живота на споминалия се Дъги? Предстои да видим, но апатичната завеса, завила съзнанието на Купър, дотук беше повдигана единствено при вида на малкия Джим, от вкусването на кофеиновия еликсир („damn fine cup of joe”) и от изпълнението на „пиш-пиш“ танца, който видяхме за пореден път. Статуята на каубоя/полицай вероятно е извикала в ума му отдавна загубен спомен за стария приятел, шериф Хари Труман и въпреки че финалната сцена беше затрогваща, се съмнявам любимият ни агент да събере разбитите парченца на ума си, без помощта на някое познато лице. Дотогава ни очакват още безподобни моменти, изпълнени с объркване, неподправен хумор и задълбаващи в дихотомията на Купър, а Кайл Маклоклън ще продължава да изпълва екрана с актьорско присъствие. В тази връзка огънят, който не спира да му сигнализира разни (случайни?) неща, тук като че прие формата на статуетка „Еми“, ако ме разбирате.

Освен това шареният пламък ни напомни, че преди 25 години агент Купър беше ходещ детектор на лъжата
Освен това шареният пламък ни напомни, че преди 25 години агент Купър беше ходещ детектор на лъжата

Всички предходни епизоди завършваха в “The Bang Bang Bar”, за който знаем, че има дългогодишна политика, свързана с незаконна търговия на забранени субстанции, наркодилъри и експлоатация на непълнолетни момичета.

Подготовката за встъпването в заведението този път започна още отвън, с хипнотичната музика, бегло напомняща на емблематичната „The Pink Room” от филма „Огън, следвай ме“. Ако искате да си припомните сцената, една от най-въздействащите във филм на Линч, можете да го направите тук:

https://vimeo.com/90322995

Тук обаче разходката в бара беше осъвременена с неочакваната поява на нов антигерой. Ако случайно сте прескочили надписите в края на епизода, то със сигурност сте пропуснали едно от най-интересните разкрития – името Ричард Хорн. Хорн, като Одри Хорн, която „получава каквото поиска“. Последната винаги е била сред най-невинните, магнетични и вълнуващи в своето развитие образи, а тук беше загатнато, че синът ѝ се е развил в диаметрална противоположност. Тази поява повдига редица въпроси, като например възможно ли е Одри да е мистериозния билионер от първи епизод, който седи зад стъклената кутия? Кога ли ще се появи? И дали чуждо присъствие не контролира сина ѝ?

Бунтарският нрав е основна черта на семейство Хорн
Бунтарският нрав е основна черта на семейство Хорн

Пети епизод беше феноменален до последния си детайл, но ми се ще да завърша този текст с малко тривиа. Когато Норма видя, че Беки влиза в закусвалнята, се усмихна и повика редовния клиент Тоуд да вземе пресния хляб от момичето. Но вместо възпълния и добре познат от старите серии Тоуд (Кевин Йънг), видяхме готвача (изигран от Марв Росанд), който присъства единствено в „Twin Peaks: The Missing Pieces”. Тази непоследователност ме отново ме навежда на мисълта за паралелни реалности, която ми беше хрумнала още след прочита на „Тайната история на Туин Пийкс“, където не липсваха подобни „случайни“ неточности, но засега свидетелствата изглеждат като вяло подхвърлени от сценария и действат единствено в услуга на сгъстяващата се мистерия.

Гледайте новите епизоди на „Туин Пийкс“ всеки понеделник от 23.00 часа по НВО.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

36 Comments

 1. Но на финала имаше и In memory of Marv Rosand :{ Така че не знам колко навързано е с паралелните вселени or anything else. Жалко, че и Ферер вече го няма, също така и генерала (Дон Дейвис).

  Определено беше чук епизодът! Сериалът (до момента) е много различен от първоизточника си, но въпреки това ме кефи страшно много (на някакви други нива). Определено има мощно Линч, и то от онзи по-трудно смилаемият, от който може да ти се доповръща.

  Похвала и за саундтрака до момента. Има страхотни парчета! И все пак, искам (ориджинъл) Дейл Купър да се освести, че вече много ми лази по нервите тоя Дъги :}

  Кур за сина на Майк (така поне си мисля), както и за гаджето му – Аманда Сейфрид (въобще не е новата Лора Палмър) 😀

  1. Тя си е новата, просто не те кефи, понеже вместо 90-арски вайб има милениъл лигни 😀
   Саундтракът не го споменавам достатъчно, май, но то има толкова много неща, в които искам да задълбая, че тия 2-3 страници доникъде не стигат, а не ми се вярва някой, следящ текстовете, да не оценява Бадаламенти 🙂
   Мисля че това беше любимият ми епизод до момента.

  2. Аз говоря за парчетата, остави го култовия Бадаламенти 🙂
   Който има спотифай – да намери плейлистата „Twin Peaks The Return“ и за момента там са… повечето, да не кажа всички песнички от новите епизоди 🙂

 2. Забравих да похваля могъщата реклама на д-р Джакоби 😀
  Тоя лунатик е фокин’ джиниъс… а и подкаста му си го биваше, хахахаха!

 3. Явно тук сте се събрали такива хардкор фенове на сериала, че каквото и да ви пуснат, все ще сте доволни. Аз лично пък съм с твърде смесени чувства, да не кажа – дори по – скоро, разочарован. Вярно е, че очаквах много. Може би ТВЪРДЕ много. Но въпреки това, съвсем не съм убеден, че чакането си заслужаваше. Дори в момента съм си пуснал по НВО Go старите епизоди и просто – нищо общо. Ако да не беше наистина страхотната игра на Кайл Маклаклан, просто Линч, според мен /и дано никой не се засегне/ може да си хване третия сезон и да ходи да се снима с някоя голяма бяла мечка, молейки се да не го превърне тази същата мечка, в обяд. Пет епизода! Почти една трета от сезона и какво имаме насреща – една разхвърляна история, множество протяжни сцени без всякакъв сюжетен смисъл /от рода на „ох, зайчето, изядох го, ама защото имах газове“, „а дали няма нещо общо зайчето“, „не мисля. ама пък дали наистина няма?!“/ и почти нищо и почти никой – от добрия стар, обичан Туин Пийкс. Бога ми – що за сюжет – Южна Дакота, Ню Йорк, вече и Буенос Айрес и кой знае още къде – и какво, какво остана от оригиналната атмосфера? Зайчето? Разговори от рода на – дай пари, ще ти ги върна по – късно – или продаващия лопати д-р Джакоби?! Не, не. това със сигурност не е моят Туин Пийкс. Мога да говоря още много, но какъв е смисъла. Написах всичко това, просто защото наистина ми е болно за това къде отиде този прекрасен сериал. Може би – точно в Черната ложа, само дето, за разлика от добрия стар Дейл, за сериала няма да има излизане оттам.

  1. Ако можеше да забравиш първите 5 епизода от първи сезон, след което да си ги пуснеш отново, гарантирам, че щеше да се чувстваш по същия начин 🙂 Жалко, че не ти харесва, но е странно, че очевидно си фен, който харесва „този прекрасен сериал“, а е очаквал той да бъде абсолютно същия като преди 25 години. Най-малкото нямаше да е релевантен днес и щеше да изглежда и звучи, сякаш пародира себе си. Драстичната промяна е едно от любимите ми неща в този сезон, но със сигурност не е за всеки.
   И да, хардкор фенове сме, ама със сигурност няма да сме доволни на „каквото и да ни пуснат“. Само почети малко сайта и ще ти стане ясно 😀

  2. Диалозите на Анди и Люси ВИИИНАГИ са били дебилни и тегави :} нищо ново под слънцето. Но да, в момента този Туин Пийкс е много по куку-Линч, отколкото деветдесетарските. Липсва лековатият криминален сюжет или нишка от тогава, когато всичко е лесно смилаемо и проследимо. Минали са почти 1/3 от епизодите, но точно в следващите (а и до самия край) предстои (сигурен съм) glue-ване на всеки един детайл. Тъпото е, че се разсейваме по време на протяжните сцени и в един момент сигурно се пропускат важни неща, които в един момент ще ни трябват. Бавно строящ се пъзел и аз се изнервям, но като цяло чувството е положително и то доста кефещо.

 4. Определено не ми беше идеята да проявя незачитане към аудиторията или към теб, Жор. Нямах предвид, че сте безкритични, просто ми се струва, че ентусиазмът е на високо ниво и това сякаш не дава възможност да се видят недостатъците на новия сезон, за които само намекнах. Би ми отнело твърде много време и усилия да се опитам по достатъчно ясен за себе си – и околните – начин, да представя накратко всичките неща, с които не съм съгласен и които не ми харесват в новия сезон. Но пък и не ми е идеята да „съдя“ по някакъв начин тези, които като цяло го приемат положително. Уважавам чуждия вкус и дори се радвам, че има и хора, които са в състояние да приемат този сезон по – скоро положително.
  Впрочем, съгласен съм с теб, че нямаше как да бъде всичко „по старому“, не и напълно. Обаче, от друга страна – трябваше ли пък да е толкова, бих казал, откъснато от „доброто старо“? Мисля, че при голяма част от хората, които са гледали сериала в миналото, носталгията е напълно понятна. Аз съм го гледал например, още при първото излизане – 91 или 92 година, вече и аз не помня. Не ми казвай, че не ти липсват Дъгласките ели, зелената и мрачновата атмосфера на горите, обкръжаващи Туин Пийкс, странните и все пак – симпатични по своему негови обитатели, с техните радости и грижи, в контекста на една завладяваща история, лекият хумор дори в напрегнати моменти и много, много други неща от старите сезони. Или пък наистина не ти липсват? Определено е въпрос на вкус, а аз просто споделих – отново ще го кажа – болката си, може би по – точно – разочарованието си, от новия сезон.
  С уважение, към този сайт и твоята работа – защото наистина ги оценявам, ти пожелавам хубав ден!

  1. Според мен просто е нужно малко търпение, нямам капка съмнение, че тепърва ще се връщаме все по-често към Туин Пийкс и всичко, което обичаме там 🙂

 5. Екстра си е revival-ът. Все пак освен на сериала, става дума за възраждане на цялата митологична рамка от книги и филм (даже филми, защото The Missing Pieces си е отделен филм, представящ от друг ъгъл събитията във Fire Walk With Me и сериала ( в “шапката“ на новия сезон, впрочем, ми се струва много готина хрумка да се покажат образи от оригиналната “шапка“, примерно водопада, но от друг ъгъл, както и завесите и пода – “другия ъгъл“, по мое мнение, на гората, реката, на нашия свят. Огледална работа 🙂 )

  По-конкретно за епизода – дебелите спекулации на тоталните маниаци, сред които аз лично не съм, виждат в статуята Дейвид Боуи, че и се аргументират с цитати от биографията на Дейл Купър (която не съм чел) 🙂 Както и да е, аз съм съгласен, че по-скоро става дума за постепенното и бавно “завръщане“ на добре познатия ни агент – трепването при споменаването на думата “агент“, папките със случаите, статуята на човека на закона… всичко това – ехо от един друг живот.

  А що се отнася до Джефрис – той е, струва ми се, нейде из електрическата мрежа и комуникира чрез нея 🙂 Нещо подобно на Хари Труман, който отново се появи, този път като нечутия глас в телефонната слушалка до ухото на Робърт Форстър 🙂

 6. Уфффф, писна ми да чета и слушам коментари относно това какъв голям провал е сериала! Днес и по БТв-то имаше „компетентни“ изказвания от рода, че си бил изгубил смисъла и подобни глупости.
  За феновете на красивите муцунки в Туин Пийкс, смисъла явно е изгубен. За феновете на Линч ( режисьора, музиканта, художника – артиста) няма изненади и разочарования.
  За всички, които успеят да почувстват атмосферата, а да не редят пъзели и разгадават загадки сериала и истинско удоволствие.

 7. Към автора:
  Спри се малко, спри да четеш редит и фен теории, да ги превеждаш на български и да добавяш малко сол и пипер от себе си. Спри да търсиш под вола теле. Наслади се на сериала и не пиши такива дълги и безмислени „ревюта“. Цялата тази бълвоч дето си я оставил е пълна с всякакви грешки и глупости. Жал ми е за хора, които не могат просто да се насладят на сериала, а искат да го вкарат в рамка и да правят разбивка тип 7ми клас „какво е искал да каже автора“.

  Не ме разбирай погрешно, можеш да се хвалиш наляво-надясно, че си „публикуван кино критик“, че „пишеш за една независима медия“, че си арт и кул, обаче не си, тъп си на гъз, нищо лично.

  1. Тъпанар! Айде остави човека да си пише и да водим дискусии, защото тези, които чакаме ревютата, са много. Гледай си сериала и се наслаждавай, окей. Но защо типично по български трябва веднага да се намери някой да си избива комплексите, ей така, между другото. Не ти се чете ревю, еми просто не го чети, защо трябва да обиждаш, нападаш и даваш акъли!Аман от такива дебили като теб в тая държава!
   Новите епизоди къртят и аз лично чакам с интерес всяко ревю! Успех на автора и сайта!

 8. Колеги – фенове 🙂 Аз се примем за хардкор на хардкор-а фен на Twin Peaks! Първо искам да започна – гледал съм сериала (извън детството) около 5-6 пъти – всичките серии от двата сезона. Fire Walk With Me съм го гледал някъде между 12 и 15 пъти. The Missing Peaces го гледах около 5-6 пъти, откакто излезе през 2014-та година. Чета какво сте написали като коментари, чета какво е написал и авторът на текста и си казвам само едно – има много неща, които по всяка вероятност не сте видели, не сте разбрали – както за старите кадри, така и за новите кадри (поне от това, което чета).
  Относно текста, по който пиша коментар: текстът, както и предишните текстове, ще са много по-интересно, ако не просто разказвате какво се е случило и заливате нета със спойлери – феновете, кандидат-феновете се нуждаят от гъдел по темата, а не от преразказ на епизода (лично мнение). Съгласен съм с повечето от написаните неща (това за Статуята и аналогът с Хари Труман определено е в 10-ката), не сте разбрали момента с отпечатъците и Тами Престън – погледнете пак сцената, за да не подсказвам, там има нещо наобратно, което ако не сте видели – Сори 🙂 Що се отнася до коментарите, които са разочаровани от новия Twin Peaks, аз също частично съм един от тях. Защо? Бавните, мудни и безсмислени сцени винаги са ме дразнели в творчеството на Линч, дразнеха ме особено и в сезон 2 на сериала. Тук има много такива, обаче когато ги гледате 2-ри или 3-ти път (аз гледам всяка серия от 5-те до тук поне по три пъти), откривате, че има чар в такива сцени, но бих се радвал принципно да ги няма. Извън това, което описах – всичко друго е на огромно и високо ниво и няма с какво да се сравни. Нищо все още не сме видели – тепърва се градят основите, върху които се и ще се развива сюжетът. Тепърва ще се приближаваме и влизаме все повече в Twin Peaks като градче, което до сега само ни беше загатвано, виждате че тук, в 5-ти епизод, сцените в града са доста повече от преди.

  Сега ще ви кажа няколко неща, върху които да помислите:
  Добрият Купър всъщност в момента е в 2003-та година (машините и жетоните в казината отдавна не се използват с това им предназначение, още по-малко във Вегас) сцената с китайката – на ел, табло пишеше 15 (от 2015-та година) – тя не го пусна да го засмуче таблото. Качиха се на покрива, дръпна шалтера и като се върна на таблото пишеше 3 или „03“ (от 2003-та година) – помислете върху това – подробностите и фактите ще започнат да се появяват ако изгледате сериите наново.

  Дали лошият Дейл не е с душата на Уиндом Ърл? Защо? Уиндом Ърл имаше същото куфарче
  Милионерът с експеримента в кутията, дали не е лошият Дейл/Уиндом Ърл – имаше „Бонзай“ на масичката в помощението, характерно за Ърл.
  Гледахте ли видеоло в youtube за кутията с извънземното, в което пускат кадри от епизод 1 и епизод 3 и ги синхронизират – ооо, ако не сте – има какво да видите (видеото е около 8 минути изгледайте го сериозно, бавно и до края)

  Дъги? – Спасението на лошият Купър, за да избегне връщането му в Черната Дупка (моля – не използвайте „Ложа“ – абсурдно е… това трябва да се превежда извън понятието за „ложа“. Майк каза на Дъги „ти си бил създаден с цел, която вече е изпълнена“

  Някои разковничета се крият именно в „нулевата серия“ – „Fire Walk With Me“, който филм много МАЛКО хора всъщност разбраха правилно.
  Ако искате да си говорим за сериала, филма и всичко по темата, свържете се с мен, оставил съм мейл във формата за коментар
  И колкото и дълбоко в себе си да си мислите, че Линч се проваля ако не изцяло, то поне частично, помнече, че сериалът има още 13 серии по 54 минути. Това е все едно НЕО от Матрицата все още да не е разбрал за какво иде реч и да не са му заболи контакта в задната част на главата 🙂

  1. Роби Уилямсе, малко си ги гледал. Истинския фен ги гледа по повече. Минимум по 100 пъти на парче.

   https://youtu.be/GmS1oiqz4a4
   Виж ко правят истинските фенове 😉

 9. Мими, не виждам смисъл от твоя сарказъм 🙂 Гледал съм ги достатъчно, за да мога да се нерека както пожелая и да мога изказвам мнение и да не ме е срам, от което 🙂

 10. Аз мисля , че този епизод доста навърза нещата и дори и лаиците могат да разберат поне горе-долу за какво става въпрос. Като цяло имахме нужда от такъв епизод след като последните два бяха доста сюрреалистични. До тук новия сезон е 9/10 за мен

  Нормално е да не се харесва масово. Все пак Линч е рискувал и си прави това, което му харесва – изкуство. Това, че е непонятно и трудно смилаемо за много хора е съвсем нормално. Но аз мисля, че е взел правилното решение. Връщане към стария формат на Туин Пийкс щеше да е болезнена грешка

 11. Хах,

  аз се възхищавам на страстта, с която обгръщате тези петдесетина минути boredom of a lynch. Казвам го с ръка на сърцето, туптящо за Линч и очи, потопени през последните три дни само в Туин Пийкс (отпуска, айляк, у, а):

  Твърде много линии далеч от Туин Пийкс и твърде много Дъги. Искам си Купърчето. Дoбре, че е черното Купърче да опакова привидно неокосената ливада в атрактивен ретро ню-ейдж оазис.

 12. Аре, бе, понеже е много омотано е изкуство. По-полека! То безброй идиоти с тотално изгъзени произведения се борят да се нарекат артисти. Това че си се издрискал на цената на няколко милиона и си написал веднъж 15, веднъж 3, не те прави оригинален, гениален и т.н. Та така и Линч, с цялото ми уважение към него. Че е тотално изтрещял е ясно, цели 5 епизода да не можеш да си формулираш ясно посланието, да имаш пасажи като ония 20 начални минути в епизод 3! Господи, защо? В името на какво му беше нужно цели 20 минути в оная черна стая! Заради каква свръх сюжетна необоходимост ни подлага пак и пак на сцени, които са тотално мъчение? Киното отдавна направи своите крачки в абстрактното и сюреализма, Но говорим за КИНО. Колкото и да те въртят на шиш, знаеш, че след 2-3 часа мъката ще приключи. Та това за филм може да работи, но за сериал – НЕ! Цели 18 епизода „БУУУУУУ“. НЕ МЕРСИ. А вие си плетете смешните теории, чиито обяснения просто липсват. Разликата с първи сезон е огромна. Там реалността наистина се преплиташе със свръхестественото. Тук творческия напън се преплита с творческата немощ. Все пак сме 2017та!

 13. Когато човек не харесва или не разбира нещо, като че ли е по-мотивиран да плюе и омаловажава от колкото в обратния случай. Изглежда омразата е по-мощната движеща сила.
  Няма как да вменя на някой, че сериала е страааашен. Няма как да обогатя някой с чувствителност. Това е по рождение, не се възпитава, не се обучава.
  Има достатъчно сериали и филми из торентите и по кината, изберете по вкуса, чивствителността и нивото си съответното „забавление“. Не липсва и разнороден материал за коментиране. Не се измъчвайте ненужно с нещо , което ви отегчава. Пазете ги тея нерви! Пийс!

 14. Странна безкритичност към нещо толкова мъчително за гледане и с толкова нелеп монтаж. Най-малкото любимият ни герой е превърнат в маймуна, а хуморът почти напълно липсва.

 15. Абе вие много критичните , колко филма на Дейвид Линч сте гледали ? Едва ли са много, а може би е само Туин Пийкс. Ако някога сте гледали Inland Empire или Eraserhead едва ли щяхте да пишете такива тъпни тук. Всичко, което се показва в този сезон е съвсем в марката Дейвид Линч, даже е софт порно, сравнено с предишното му творчество

  1. Inland Empire е тотален провал за Линч според мен. Дори бих стигнал по-далеч – с този филм Линч леко се е поддиграл с феновете си 🙂 Много далеч от шедьоврите му като Изгубената магистрала и Мълхоланд драйв 🙂

 16. Хех, ми то…и Туин Пийкс беше спрян заради липса на рейтинг и слаб интерес навремето. Набеден беше за скучновата арт боза. Не намирам и Inland Empire за чак такъв грандиозен провал. Подигравка пък, аре стига!?
  До колкото следя цялостното му творчество ( включвам и музикалното такова) подигравката и надменността са мооооооооооого далеч, даааалеч, дааааааа…….ч…от Линч и бретона му.
  Elephant man, Eraserhead, Blue velvet, Dune, Wild at Heart, Fire Walk With Me не са ли шедьоври?
  Какво искаш да кажеш, че провала е тенденция?!? Ц-ц-ц…

  1. Естествено, че са шедьоври и не, не искам да кажа, че провала е тенденция. Визирах само Inland Empire, който за мен е тотална безмислица и не съм сигурен ,че дори Линч е имал идея за какво става въпрос, още повече ,че е писал сценария му в движение.
   Дори и „Животът на Стрейт“ ми харесва, колкото и да е нетипичен за творчеството му 🙂

  2. „Животът на Стрейт“ е върховно преживяване 🙂

  3. специално Inland Empire е екпериментален арт филм, в който и актьорите не знат за какво става въпрос. Евентуално Линч може да има някаква идея , но и това е съмнително. Разбира се има някакви фен теории, което едва ли не обясняват всичко, но са повече от смешни .

  4. „Инланд Емпайър“ е „Алиса в страната на чудесата“, съотнесена към холивудския начин на живот. В него е невъзможно всичко да се обясни еднозначно, но понякога обичам да се ровя в „прочита“ на други хора 🙂

  5. Въпреки, че при мен работи все още на ниво носталгия, ама само да вметна в бързината, че Dune е много, ама много по-близо до провал, отколкото до шедьовър 🙂

  6. „Дюн“ е голяма касапница, за съжаление 🙁 И все пак, като най-лош филм на Линч, пак работи окей на моменти, например доста campy появата на Шай-Хулуд:
   https://www.youtube.com/watch?v=ld2DMsyy0go

 17. Всичко това, което сте написали отгоре вероятно е така но..за съжаление при мен не се получи с последния му.
  Жор, същото относно Алиса и холивуския ….итн…съвсем спокойно можеш да го отнесеш и към Мълхоланд драйв 🙂
  Иначе по темата – новия Туийн Пикс ми харесва 🙂

 18. Хора, забравяте нещо много важно! Линч казва, това не са 18 епизода, това са 18 части на един филм! Затова може би трябва да сме по-снизходителни по темата, за 5-те епизода, които не казват нищо, както и за дългите сцени, които дразнят, провлачени са и т.н.

 19. Определено има доста скучни сцени. Сякаш да запълнят тайм слота.
  Атмосферата няма нищо общо с предните два сезона. Което може би е добре, а може би не съвсем.
  Twin Peaks 2k17 не е това, което е. ?
  Да вземе Линч да връща Куп бек ту риалити, защото вече не е смешно, а тягостно.