mlada-publika_fb_event-2-2017

Един път в годината се случва – и вече се превърна в традиция. Става дума за специалния „Филмов ден на младите зрители”, организиран от Европейската Филмова Академия. Всяка година се избират (само) три филма, които могат да се гледат в един-единствен ден (първата неделя от месец май), в различни градове на (почти) всички държави в Европа.

Особеното е, че филмите са предназначени за тийнейджъри и се гледат от млади хора – възрастовият диапазон на публиката варира между 11-12 до 13-14 годишни момчета и момичета. Важното в случая е тяхното мнение. Защото те гласуват за качествата на всеки от трите филма, гласовете им се изчисляват, а двама говорители от съответния град предават на „централата” в Ерфурт (Германия) резултата.

След като стане ясно как са гласували младежите във всички европейски държави, един от трите филма получава Наградата на младата публика на Европейската Филмова Академия – и това става ясно на живо, вечерта – в същата тази неделя. Този ден предстои – 7 май.

Eто и подробности за филмите, които могат да бъдат видени в Дома на киното! Вход – свободен (за тийнейджъри!)

32 държави гласуват за Наградата на младата публика
на Европейската филмова академия

СОФИЯ участва за поредна година!

 ФИЛМОВ ДЕН НА МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за пета година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 7 май – Филмовия ден на младите зрители – Домът на киното в София ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.

ОЧАКВАМЕ ВИ НА КИНО! Вход – СВОБОДЕН!

goodbay-berlin-young

СБОГОМ, БЕРЛИН * GOODBYE BERLIN / TSCHICK, филм на Фатих Акин (Германия, 2016, 93 мин)

13-годишният Маик се чувства невидим, защото емоционално дистанцираният му баща и майка му, която е алкохоличка, се интересуват само от собствените си проблеми и изобщо не му обръщат внимание. В училище ситуацията не е по-цветуща – най-красивото момиче го отбягва и Маик не знае защо. Чик е единственият му приятел – невъзпитано момче, което живее във висок блок в Хелерсдорф, пълен с руски имигранти. Един ден двамата открадват кола и поемат на пътешествие по знойните асфалтирани улици. Филмът е забавна комбинация от роуд мууви и филм за подрастващи. „Сбогом, Берлин” е адаптация на един от най-популярните детско-юношески романи в Германия, написан от Волфганг Херндорф.

madchen-2017

МОМИЧЕТО ОТ ЕЗЕРОТО АНЦИ * THE GIRL DOWN LOCH ÄNZI / DAS MÄDCHEN VOM ÄNZILOCH,

филм на Алис Шмид

(Швейцария, 2016, 87 мин)

Това лято е много важно за 12-годишната Лаура, която живее в красива, отдалечена зона в швейцарските планини. Като единствена дъщеря в семейство на земеделски производители, оставена да се грижи сама за себе си, тя е обсебена от легендите за дефилето, където никой не смее да отиде. Когато едно момче от града пристига, за да помогне във фермата, тя най-накрая си намира приятел, с който да сподели страховете и фантазиите си. След като той си тръгва, тя намира смелост да опознае тайнственото място…

zucchini-2017

ЖИВОТЪТ МИ КАТО ТИКВИЧКА * MY LIFE AS A ZUCCHINI / MA VIE DE COURGETTE,

филм на Клод Барас

(Швейцария-Франция, 2016, 70 мин)

„Тиквичка” няма нищо общо със зеленчук – това е едно смело момченце. То мисли, че е останало само на този свят, след като изгубва майка си. Но в дома за деца за него ще започне нов живот и му предстоят много срещи. Симон, Ахмед, Жюжюб, Алис и Беатрис: всички те имат свои истории – и тези истории са толкова тъжни, колкото са крехки те самите. Когато си на 10 години, има какво да откриеш и на какво да се научиш – да имаш тайфа приятели, да се влюбиш. А защо не дори и да бъдеш щастлив… Този анимационен филм, предназначен за широката публика, е създаден на основата на роман. Той се отличава от повечето творби за млада аудитория със своята оригинална естетическа концепция, но най-вече със своя тон, който дава възможност да се поставят много сериозни въпроси по един доста различен начин.

*  *  *

В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат  резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

На 7 май младежи на възраст 12-14 години ще гласуват в 32 държави в Европа: Австрия (Виена и Санкт Пьолтен), Белгия (Брюксел), Босна и Херцеговина (Сараево), България (София), Великобритания (Лондон), Германия (Берлин и Ерфурт), Гърция (Атина), Дания (Олбор), Естония (Талин), Израел (Тел Авив), Испания (Барселона), Италия (Флоренция, Рим и Торино), Косово (Призрен), Латвия (Рига), Литва (Вилнюс), Люксембург (Люксембург), Македония (Скопие), Малта (Валета), Полша (Лоц, Варшава и Вроцлав), Португалия (Лисабон), Румъния (Клуж-Напока), Словакия (Братислава), Словения (Изола), Сърбия (Белград), Турция (Истанбул), Украйна (Киев), Унгария (Будапеща), Холандия (Амстердам), Финландия (Хелзинки), Хърватия (Загреб), Черна гора (Подгорица), Чехия (Прага) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

Шестото връчване на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия се реализира през 2017 година с помощта на организациите-партньори: Арт Фест (България), Британски филмов институт, Детски КиноФест (Украйна), Филмотеката на Тел Авив (Израел), Бюрото на „Творческа Европа” и Културна дирекция на министерство на правосъдието, културата и местното управление (Малта), ДокуФест (Косово), EducaTIFF (Румъния), EYE филмов институт (Холандия), Филмовия център на Сърбия, Филмотеката на Каталуния (Испания), Фондация „Златно врабче” (Германия), Елинска Филмова Академия (Гърция), Унгарския национален филмов фонд, Македонска филмова агенция, Национален музей на киното и Филмовата комисия на Торино-Пиемонт (Италия), Националния филмов център на Латвия, Асоциацията „Нови хоризонти” (Полша), Института „Otok” за развитие на филмовата култура (Словения), Словашки аудиовизуален фонд, Университетски колеж Северен Ютланд, Център за образователни средства (Дания), Yapimlab & Edge (Турция)и Загребския филмов фестивал (Хърватия), Полша (Вроцлав, Нови Хоризонти), Португалия (Лисабон, Фадо Филмс & ICA.

Наградата на младите зрители се организира и връчва от Европейската филмова академия и EFA Productions с подкрепата на немския фонд Mitteldeutsche Medienförderung (MDM).

mdm-logo-300x168

Партньори за реализиране на Филмовия ден на младите зрители в София

foundation_art_fest_logo_0 SIFF-logo

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *