Наред със „Завръщането на първия отмъстител“, „Пазители на галактиката“ често е посочван за най-добрия филм на Marvel. Студиото доказа, че може да предложи висококачествено забавление чрез почти анонимни герои: и най-големите комиксови фенове не бяха наясно със Звездния повелител, Дракс, Грут, Гамора и Ракетата преди 2014 г. В резултат на този успех, Marvel дадоха и на други, по-непознати герои шанс на големия екран: Ант Мен, Доктор Стрейндж, скоро и Черната пантера и Капитан Марвел. Въпреки че в MCU (Marvel Cinematic Universe) донякъде е абсурдно да се говори за рискове, „Пазители на галактиката“ беше най-голямата стъпка в тази посока: напълно самостоятелна история, изолирана от Отмъстителите, вдъхновен саундтрак, запомнящи се персонажи и много душа.

gotg-vol-review-img10-20170505

Режисьорът Джеймс Гън признава, че много повече се интересува от аспекта „космическа опера“ в „Пазители на галактиката“, отколкото от супергеройското, и това в някаква степен обуславя уникалността на „Пазителите” в MCU. Научната фантастика позволява да се зададат най-големите въпроси и от това се възползва „Пазители на галактиката Vol.2”, в чийто център освен очевидно темата за семейството, се намират и въпросите за съзиданието, призванието, дори разновидностите на любовта, благодарение на Его, Живата планета – героя на Кърт Ръсел, който е нещо като интергалактически Зевс. Докато „Пазители на галактиката“ беше филм предимно за Питър Куил/Звездния повелител, то Vol. 2 съвсем целенасочено дава на всеки герой (а и злодей) своя арка, свои запомнящи се моменти и развръзка. Гън знае, че понякога повече герои, отколкото историята има нужда, е един от най-големите проблеми на филмите по комикси и „Пазители на галактиката Vol.2” умело съумява да избегне този капан. В „Пазителите Vol.2” изненадващо няма нищо ново за Infinity Stones, Колекционера на Бенисио дел Торо не се появява, няма никаква нова информация за Танос, а петте сцени след надписите не поставят основите на „Отмъстителите: Infinity War”, нито се свързват с „Тор: Рагнарок“.  Всичко това е така, защото Джеймс Гън е искал да направи продължение, което обаче да функционира като самостоятелна история, а това е предимство, което следва да се цени високо, особено в съвременното комиксово кино.

gotg-vol-review-img12-20170505

Подобно на първия „Пазители на галактиката“, и тук саундтракът е внедрен във филма, зазидан в неговата основа, а не разсейващ аксесоар. Технически филмът впечатлява още с откриващите сцени и по-точно, с най-дългия one-shot, който сме виждали във филм на Marvel: въпросната бойна сцена се отличава с изключителна операторска работа и перфекционизъм, като гледната точка на Грут е страхотно творческо решение. Бебето Грут е сред най-свежите елементи от филма, неговата запомняща се идентичност може отчасти да бъде сравнена с друга харизматична CGI персона – роботът на Алън Тюдик К-2SO в „Rogue One”. Вин Дизел, който по-рано тази година предаде другото си семейство, всъщност пък имал точно един работен ден, в който дошъл и записал стотици разновидности на репликата „I am Groot”. Още по-любопитно е, че Вин Дизел и Джеймс Гън имали отделна версия на сценария, в която всички „I am Groot” реплики са заменени с пълноценни фрази.

Крис Прат продължава да е роден за ролята на Звездния повелител, подобно на RDJ за Железния човек, като един поглед върху актьорския състав показва, че почти всички актьори имат досег с научната фантастика: Зоуи Салдана в „Аватар“ и „Стар трек“, Вин Дизел в „Хрониките на Ридик“, Брадли Купър в момента адаптира „Хиперион“ на Дан Симънс за SyFy, а разбира се, Кърт Ръсел е Снейк Плискин в „Escape from New York”, послужил за вдъхновение за Snake в “Metal Gear Solid” (и Хос Делгадо в “The Grim Adventures of Billy & Mandy”). Според Ръсел, ако Снейк Плискин можеше да се срещне с Пазителите на галактиката, той просто щял да им задигне кораба и да отпраши. Кърт Ръсел споменава още, че положил всички усилия през 80-те и 90-те да се създаде ансамблов филм с всички тогавашни екшън икони, но именно Егото попречило. Тук е моментът да се спомене, че по някаква причина Силвестър Сталоун участва в „Пазители на галактиката Vol.2”, но появата му е особено забравима.

gotg-vol-review-img13-20170505

Включването на нови Пазители пък е доста успешно: въпреки че в продължението липсва Адам Уорлок, който ни бе обещан от Джеймс Гън, персонажната система е подкрепена от Мантис, която при физически контакт разчита и усеща чуждата емоция. Нейните интеракции с Дракс са някои от най-запомнящите се моменти във Vol.2, като Дракс е един от най-убедителните екшън герои във Вселената на Марвел: неволно героят се е превърнал в идол на децата от аутистичния спектър, поради невъзможността за разбиране на метафори. Изненадващо, герои като Уанду се оказват много по-интересни от очакваното; Ракетата, озвучен от Брадли Купър и изигран от брата на Джеймс Гън – Шон (Шон Гън играе и друг герой – Краглин) отново е сред най-готините персонажи във филма и именно някои от паралелите с Уанду допълнително осмислят персонажната система.

Основните характеристики на „Пазители на галактиката Vol. 2” са три: 1) повече, много повече цветове, 2) повече (и по-циничен) хумор и 3) повече емоционални моменти. Както например „Rogue One” показа кътчета от вселената на „Междузвездни войни“, които не бяхме виждали до този момент, така и „Пазители на галактиката Vol. 2” показва много повече планети, кораби, барове, извънземни, и не е изненада, че в надписите се срещат екипите на „Lucasfilm“. Във визуално отношение „Пазители на галактиката 2“ е зависим и от „Доктор Стрейндж“, чиито психеделични и сюрреалистични цветове разчупиха визуалната рамка на филмите на Марвел: така и в „Пазители на галактиката“ се виждат палитри, каквито никога не сме виждали досега както във филм за супергерои, така и в научни фантастики.

gotg-vol-review-img15-20170505

На второ място, „Пазители на галактиката Vol.2” е също толкова, ако не и по-забавен от предшественика си, но с една голяма разлика: хуморът си позволява да бъде доста по-циничен, ако не и направо вулгарен на моменти. Това, естествено, не е критика, а хвалебствие, защото в post-„Дедпул” комиксовото кино има необходимост от рискове във всякакви форми.

На последно място, продължението на „Пазители на галактиката“ е и по-емоционално: затова спомагат отношенията между Гамора и Звездния повелител, които са като „в ситком, в който двамата не си признават чувствата един към друг, за да не падне рейтингът“; заради Ракетата и Уанду, заради Звездния повелител и бащите му и в голяма степен заради всичко, което съпреживяваме с бебето Грут. Vol. 2 е емоционален, без да е сантиментален, и искрен без напъни.

gotg-vol-review-img11-20170505

Пазители на галактиката Vol.2“ е 15-ият филм на Marvel Studios, а Джеймс Гън ще режисира и третия от поредицата за „Пазители на галактиката“, като той е и продуцент на „Отмъстителите: Infinity War”, работи заедно с братята Русо и почти всеки ден е на снимачната площадка. Несъмнено срещата между Пазителите и Отмъстителите (и Доктор Стрейндж, и Спайдър-Мен…) ще бъде една от най-важните и амбициозни стъпки на Marvel. Дотогава ни очакват „Тор: Рагнарок“ и „Черната пантера“, но с „Пазители на галактиката Vol.2”, който е забавен и зрелищен, и красив, и емоционален, Marvel доказват за пореден път, че знаят как се правят чудеса.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 Comments

 1. тъкмо го гледах. супер е! май ми хареса колкото първия. за съжаление към края отновонми дойде малко байгън, но Йонду и Его бяха чудесни. бих гледал всвка година по един филм за Пазителите. :))

 2. Хареса ми, но докато го гледах, на места ми беше доста so-so – малко са се престарали тук-там, за да са хем като предния път, хем с по-развит свят. Първата част е по-консистентна, но тази действително е по-емоционална. Жестока хореография, дизайн и детайли, кастът е предимно чук, но за съжаление няма как да се повтори същото усещане 1:1. Йондо ми е любимият герой, а саундтракът е на repeat non-stop. 🙂 Като aftertaste ми въздейтваше сякаш повече, затова му меткам едно 7.5/10.

  PS Най-сетне „марвълски“ филм с по-различен и изненадващ злодей. Време беше.

  1. Само някой бот да не издаде злодея 🙂

  2. Ти си злодеят. Идваш от планетата Moron.

  3. Да ,Узи злодеят е добър. С всичко съм съгласен без оценката 8,5 🙂

 3. Уау, точно след всичките разностранни мнения, очаквах точно вие да го разчлените, пък то ви харесал! 😀 Якост, аз утре съм на влака!

  1. Аз нямам душа! Нямах никаква проявена емоция през целия филм.

 4. Току-що го изгледха и аз. Пръсна! Даже не ми се занимава да споменавам някакви смешни недостатъци. Ебаси епиката, ебаси драмата. Въобще не го очаквах. Редно е да споменем и изненадващите залитания в някои доста дарк и дистърбинг дълбини, в няйкои от сцените. Определено нещо, което не съм очаквал от Марвъл/Дисни филм. Едно стабилно 8.5/10

 5. Първо искам да похваля Начев за ревюто, което е страхотно. Като цяло плюя умишлено по повечето филми на Марвел, защото заради тях грозно сринаха DC, но както Toto спомена- който не хареса филма, значи няма душа 🙂 . Според мен продължението надминава оригинала във всяко едно отношение, а и тук имаме ебаси неочаквания злодей, чиито действия го правят абсолютно ужасяващ . Много шибано, че не можем да обсъдим някои неща за филма без да си спойлнем 😀

 6. Доста е хубав филма, според мен първата част превъзхожда единствено с това, че беше нещо ново и по-непознато за аудиторията. Тука си има надграждане във всяко отношение и в героите като цяло, хумора, бойните сцени, като цяло светът е много по-шарен и пъстър. Хуморът е в пъти повече и много на място, не искам да цитирам ДРАКС, но е култов ….. Всички герои са адски симпатични и им е отделено достатъчно време, да може човек да им симпатизира и анализира. За мен само Саундтрака е по-слаб от първата част. Хубавите песни бяха заложени в трейлъра още , особено на Флитууд Мак и Суит, останалите парчета не бяха точно по мой вкус, но пък бяха точно вплетени в самия филм и оставаха на място. Може би от вселената на Марвел тези симпатяги и Дедпуул са ми много на сърце 😉

 7. If you have the desire to watch the movie at home, but as in the cinema?
  I have a great suggestion for you,
  HD quality movie, open this link ==> GODMOVIES123.BLOGSPOT.COM
  feel the sensation of your home theater
  with a clear picture and amazing sound
  you certainly won’t regret
  Open the link now and good luck
  non buffer
  best recommended
  easy download
  high quality film
  play IN TV, PC, phone, IPHONE IPOD, MAC, ANDROID, MACINTOSH, BB, playstation and etc.

 8. На това му викам Епик Мемори Стар Уорс Комеди или „ЕМСУК“, хахахха…., новите стар уорси пасти да ядат и като за капак драматичния завършек във Vol.2, бе епичен с Юсуф Ислям и „Father and Son“!

 9. 🙂 чнг! Да ни е честита новата 2018 г. Обичайте се хора!
  Управление
  ХаресванеПоказване на още реакции · Отговор · 2h

 10. Де да бяха повече комиксови филми като този… пропуснах го като излезе, тъй като първият ми беше горе-долу, но (чак) сега като го гледах, останах доста доволен – готин хумор, смислена и добре структурирана история и качествен екшън – какво повече е необходимо… (всъщност първият също имаше тези елементи, но поне в моите очи – в по-слаба степен). И определено е разочарование случката с Гън. Бива го доста.