Появило се е нещо ново на телевизионния небосклон? Не се учудвайте, сигурно е дело на Netflix. Имаме чувството, че компанията се опитва да работи по нови екранизации на всякакви култови творби – и в случая предлагат осъвременена трактовка на „Анн от фермата „Грийн Гейбълс” (позната и като „Анн от „Зелените покриви”).

Канадската писателка Луси Мод Монтгомъри издава своята първа книга, посветена на Анн Шърли през 1908 година – в нея разказва за 11-годишното сираче, изпратено по погрешка на брат и сестра Кътбърт, които имат огромно желание да си осиновят момче, за да им помага с работата във фермата на остров Принц Едуард. Напук на всички обстоятелства и пречки, които изникват пред нея, Анн се бори самоотвержено за място под слънцето, за обич и приемане. С времето момичето успява да преобрази живота на ръбатото си приемно семейство и дори на хората от градчето – благодарение на уникалния си дух, изключителен интелект и буйно въображение. В приключенията й са преплетени вечни теми: за собствената ни идентичност, феминизма, непрестанния тормоз и всевластните предразсъдъци…

Освен факта, че историята на Анн има няколко (цели пет) продължения, които проследяват живота й до 40-годишна възраст (което може да означава, че Netflix са погледнали далече в бъдещето…), не бива да забравяме, че това е една от прочутите т. нар. детски книги, която има и значителен брой екранизации. Началото е още през 1919 година, когато излиза един ням филм, след който има две черно-бели версиии от 1934 и 1940 година, а вероятно се очаква някога да стане готова и мюзикъл-версия на историята (мюзикълът е поставен за първи път през 1965 година по музика на Норман Кембъл), по която се работи от 2013 година. Телевизионните филми по книгата са над 10, като първият е от 1956, а телевизионните поредици стартират четири години по-рано в ВВС, като част от тях са анимирани, а подготвяният от Northwood Entertainment сериал от осем части за Netflix и CBC (които ще излъчват в Канада) трябва да бъде готов… следващия месец. Премиерната дата е обявена – 12 май.

Ролите в „Anne” са разпределени между Еймибет МакНълти – тя ще се превърне в чаровната червенокоса героиня на майсторката-разказвачка Монтгомъри; Джералдин Джеймс ще бъде Марила Кътбърт, а в ролята на брат й Матю ще влезе Р. Х. Томсън. Showrunner-а Мойра Уоли-Бекет („Breaking Bad”, „Flesh and Bone”) и Миранда де Пенсиер („Thanks For Sharing”, „Beginners”) са изпълнителни продуценти на проекта; Сюзан Мърдок е продуцент. Фактът, че шефският екип е съставен предимно от дами, е леееко подозрителен, но за момента ще го пренебрегнем – и ще очакваме готовите серии с нетърпение.

Напомняме готината подробност – премиерата в Netflix е „наведнъж”, не се налага да чакаме следваща, и следваща седмица, за да видим поредната серия!

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *