Ако трябва да сме съвсем честни – в случая с „The Sense Of An Ending” името на режисьора беше първият и най-важен подтик да обърнем внимание на първия трейлър на новия му филм. Дебютът на Ритеш Батра носи името „Кутия за храна” и буквално избухна преди три години в „Седмицата на критиката” на Кан – публика и спецове го посрещнаха с овации и беше продаден светкавично за разпространение в десетки държави по света, което не се беше случвало с индийски филм от мнооого години (дори и у нас – все още – може да бъде видян на голям екран!). Логично е в следващия си филм 37-годишният индиец да има възможност да работи с екип от актьори, какъвто виждаме тук – начело на „The Sense Of An Ending” са Джим Броудбенд и Шарлот Рамплинг, а им партнират Емили Мортимър, Мишел Докъри, Хариет Уолтър и Матю Гуд.

The Sense Of An Ending” е екранизация по едноименния роман на Джулиан Барнс („Предчувствие за край”, издаден у нас през 2012 година от „Обсидиан”) и разказва – чрез препратки в миналото и късчета от настоящето – една история за любов и как паметта действа в услуга на съзнанието, коригирайки и дори изличавайки някои спомени… Сигурни сме, че актьорите, които е имал щастието да покани Батра, създават забележителни роли! Единственото, което ни смущава в трейлъра, е прекомерното преплитане на минало и бъдеще (поне с такова впечатление оставаме от тези 150 секунди), но понякога кратките форми не са силна страна на режисьора. Предлагаме ви анотацията на романа, която е малко по-подробна от двете изречения „log-line” за филма.

Тони Уебстър и Ейдриан Фин стават неразделни приятели в училище. Зажаднели за секс и книги, те си споделят шеги, емоции, слухове и остроумия. Може би Ейдриан е малко по-сериозен и по-интелигентен от съучениците си, но никой от тях не подозира, че скоро той ще сложи край на живота си. Както и че самите те ще се постараят да го забравят…

Сега Тони е пенсионер с прилична кариера зад гърба си, с един брак и един кротък развод. Никога не е наранявал никого. Но паметта не е безпогрешна. Тя винаги може да поднесе изненади, както ще докаже едно писмо за наследство. Неочакваното завещание подтиква Тони да се разрови в спомените за младостта си и да осъзнае колко ненадеждни са те…

„Предчувствие за край” е историята на един човек, който иска да се помири с миналото си. Изящен и мъдър роман за времето и паметта и как те се променят взаимно.

Очакваме с нетърпение възможност за среща с новия филм на Ритеш Батра, който CBS Films пускат на екран в САЩ на 10 март 2017, а във Великобритания ще бъде разпространяван от 24 март 2017.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. рамплинг е най-красивата жена над средна възраст, заклевам се. единствено редгрейв й е конкуренция.

    1. Аз гласувам за Изабел Юпер за най-красива жена над средна възраст.

  2. Още една книга, която бих прочел преди филма, но до която едва ли някога ще стигна 🙂