Все още няма развитие по биографичния филм „Мраколес“, посветен на бащата на фентъзито Дж. Р. Р. Толкин, за който писахме преди пет години. Знаехме си, че след успеха на двете трилогии, в крайна сметка няма да избегнем онуй, що не може да се избегне.

Според Deadline Джеймс Стронг, в чието резюме откриваме телевизионни продукции като „Broadchurch” и „Downton Abbey” е застанал начело на филм за Толкин. Заглавието засега е „Middle Earth” и ще бъде продуциран от Unique Features – компания, създадена от двама от бившите шефове на New Line Cinema.

Сценарият е поверен на Ангъс Флетчър, прекарал шест години в проучвания и събиране на материали за живота на писателя. Последният проект на Флетчър е адаптация на романа „The Longest Journey” на Е.М.Форстър, която скоро ще влезе в пре-продукция.

Ужасът в окопите по време на Първата световна война
Ужасът в окопите по време на Първата световна война

Middle Earth” ще се фокусира върху събитията, вдъхновили Толкин да напише епоса „Властелинът на пръстените” и детската книга „Хобит”. Ще се обърне внимание на романтичната му връзка с Едит Брат, както и на четирите му години, прекарани на фронта по време на Първата световна война.

В случая избираме да бъдем ентусиазирани, защото Толкин е един от любимите ни писатели, а животът му се простира от пясъците на Африка и бойните полета в Европа до уединението на Оксфорд и предлага достатъчно материал за богато кинематографично преживяване. Надяваме се да получим заслужено качествена продукция, а не поредното отбиване на номера.

Съвсем скоро попаднахме на една от най-добрите биографии за автора, написана от Хъмфри Карпентър и издадена на български от изд. „Колибри”. Ревю за нея (с риск за самореклама) можете да прочетете тук.

tolkienbio3-book-bg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *