Ясно е вече на всички, че няма измъкване от потока на супергеройски филми и сериали. Личи си обаче, че DC се опитват със сетни сили да държат сериалите си над водата. Сигурно им пари на краката, след като Marvel отново събра вниманието на всички след успеха на „Daredevil” и „Jessica Jones”. Много хора твърдят, че последният сезон на „Arrow” също не беше на очакваното ниво. Преди началото на трети сезон, нека обсъдим досегашните епизоди на „The Flash” и да видим кое беше сполучливо и кое не чак толкова.

The Flash” проследява историята на един от най-обичаните герои от комиксите на DC, като в сериала се разглеждат едни от най-интересните истории около него. Първи сезон наблегна на събитията около това как получава своите сили и се учи да ги контролира. Още на 9 години Бари Алън (Грант Гъстин) загубва майка си и баща му е бива пратен до живот в затвора за убийството. Бари е убеден, че престъплението не е извършено от баща му и в крайна сметка става криминален следовател. Той прави всичко възможно да разкрие убийството и да освободи баща си, но един ден ускорителят на частици, който се намира в родния му град, избухва. Като резултат Бари е ударен от светкавица и изпада в кома. Месеци след това той се събужда обграден от малък екип учени, а сред тях е създателят на ускорителя Харисън Уелс (Том Кавана). Скоро след това Бари и учените разбират, че е придобил свръхчовешка скорост като резултат от експлозията. Подобно на Бари из целия град има хора, облъчени от радиацията на експлозията, които също притежават суперсили, но не възнамеряват да ги ползват за добро. Заедно с помощта на тесен кръг от близки хора, Бари започва да спира тези мета-човеци, като същевременно продължава търсенето на убиеца на майка си.

flash-sereis-seson-1-2-review-img06-20161001

Всичко това постави един висок стандарт за „The Flash”, като последвалите обрати в първия сезон бяха неочаквани и с добър замисъл. Всичко стоеше на мястото си и рядко имаше скучен епизод, а краят беше едновременно неочакван, трагичен и емоционален. Визуалните ефекти бяха впечатляващи, като се има предвид ограничения бюджет на подобна телевизионна продукция. Също така,в почти всеки епизод получавахме нова препратка към комиксите или някой класически филм (всичко от второстепенни злодеи със странни имена, до препратки към „Челюсти“ и други класики). Представянето на повечето от главните актьори също бе по-добро от очакваното, като главно се отличиха Том Кавана (Харисън Уелс), Грант Гъстин (Бари Алън) и Джеси Л. Мартин (Джо Уест).

Тук обаче трябва да отбележа, че мелодрамата, която се развиваше между Бари и Айрис (негова приятелка от детството), не беше особено сполучлива и по-скоро стоеше като пречка пред останалата, по-интригуваща част от историята. Това беше нещо, което никога не изглеждаше на място, диалогът между героите често беше неловък, а и самият развой на събитията не предразполагаше подобна връзка. (След смъртта на родителите на Бари, той бива отгледан заедно с Айрис от баща ѝ, Джо Уест. Как да не е неловко, когато сценаристите се опитват да вкарат двамата в романтична връзка, след като те са израснали като брат и сестра?)

The Flash -- "Power Outage" -- Image FLA107c_0249b -- Pictured: Michael Reventar as Farooq -- Photo: Diyah Pera/The CW -- © 2014 The CW Network, LLC. All rights reserved.

Действието във вториясезон започва веднага след края на първия и без да задълбаваме с риск за някой спойлър, да кажем само, че „просто“ бе отворен портал към съседно измерение. Там надникнахме към паралелна реалност, която – много удобно за зрителя – бе наречена Земя-2. За съжаление на нашия любим герой, през този портал е преминал изключително бързият и свиреп Зуум. През по-голямата част от сезона много малко се знаеше за него, освен че иска да унищожи Земя-1 (нашата любима Земя-1, където се развива историята от първи сезон) и да открадне скоростта на Бари. Също така, през портала преминава и още един притежател на свръхчовешка скорост, Джей Герик (Теди Сиърс), а заедно с него и паралелната версия на Харисън Уелс от Земя-2. Герик обаче не притежава своята скорост, но все пак използва знанията си да помогне на екипа на Светкавицата и да се бори с многобройните мета-човеци.

Всичко това беше с цел да освежи историята и да даде по-голям залог за спирането на злодея. Напрежението уж трябваше да се покачи, но очевидно насоката не бе подходяща. Личната травма,върху която се фокусира първият сезон, бе много по-интересна и оригинална (доколкото може една адаптация да е оригинална). Вместо това, вторият сезон натовари нашия вече любим Светкавица със спасяването на целия свят от Зуум, който беше лошият лош злодей, защото е лош. Нямаше особена дълбочина в неговата история и определено не беше нещо невиждано. „Злодей иска да унищожи света, само защото е лош!“ не звучи особено интригуващо, нито пък свежо.

bkaq9hljoqcdsovvn4zi

Както подобава в една адаптация по комикс, и вториятсезон беше изпълнен с обрати в развитието на историята. Като изключим обаче голямото разкритие кой стои зад маската на Зуум, останалите обрати нямаха голям ефект върху развоя на събитията. Не бяха значими, а просто ги имаше. В този аспект втори сезон определено губи пред първия.

Друг негативен показател е безумното преиграване от страна на доста от главните актьори – Кейтлин Сноу (Даниел Панабейкър) постоянно въздишаше неубедително, а Джей Герик (Теди Сиърс) наподобяваше пън (поне беше красив). Ясно е, че не е задължително всичко в един комиксов сериал да е напълно реалистично, но все пак посоката, в която се стреми „The Flash”, е научно-фантастична. От това следва, чегероите не са ненормални, а учени с интригуващи суперсили.

Стига толкова негативи, нека разгледаме и положителната страна на този сезон. Хубаво беше да видим, че Том Кавана се завръща и дори скоро беше обявено, че ще бъде постоянна част и от 3-ти сезон. Неговият герой Харисън Уелс беше една от най-интересните части на сезона. За разлика от Сиърс и Панабейкър, Кавана представи своя герой в една достъпна светлина и беше лесно да застанеш зад него. Той беше уязвим, но готов на всичко за дъщеря си, беше способен също толкова колкото и в предишния сезон.

06-gorilla-flash-w1200-h630

Друга страхотна част, която не може да не споменем, е връзката на Бари (Грант Гъстин) с Пати Спивът (Шантъл Ван Сантън) още в началото на сезона, когато започват закачките между двамата. Впоследствие това се превръща във функционираща връзка, която бе много по-естествена и приятна от това, което се опитваха да ни налагат с „любовта“ между Бари и Айрис. Тук сценаристите заслужават похвала, тъй като това бе една от историите, към която бе подходено с изключително внимание и вкара още една капка трагизъм в героя на Бари Алън, докато той балансираше това да предпазва близките си от Зууми да поддържа връзка с човека, който най-добре го разбира.

Както очаквахме, доста от „easteregg”-овете бяха добре поставени, засадиха се основите на Уоли Уест и Джеси Куик като спийдстъри (те са ключова част от комиксите, като дори около 30 години наред Уоли Уест беше Светкавицата, след смъртта на Бари в поредицата комикси „Crisis on Infinite Earths”). Все пак не успяха да покажат силите си в този сезон, но може да сме сигурни, че точно те ще са в центъра на събитията след началото на трети сезон. Също така видяхме цяла армада от второстепенни комиксови герои, които по-върлите фенове могат да разпознаят. Визуалните ефекти отново изглеждаха по-добре от очакваното (доколкото добре могат да изглеждат визуални ефекти за един сериал) и видяхме доста повече от тях, което определено задоволява зрителите.

flash-season-2-images-poster

Беше въведена също и мултивселената, която е ключов елемент от комиксите. Наученото за паралелните вселени и това как всеки има двойник беше една от главните теми на целия сезон и добра стъпка от сценаристите, създавайки предпоставки за появата на многобройни нови образи. Определено по този начин сценаристите освежиха малко ситуацията и накараха всеки да се чуди: „Какъв ли е двойникът пък на този герой?“.

Като цяло втори сезон на „The Flash” беше микс от разколебаващи зрителите грешки и страхотно представени моменти от историята. Някои от обратите те карат да се замислиш, други просто те дразнят (същото се отнася и за главните герои). Наистина провокира смесени чувства у зрителя, но вече и на малкия екран съществува силна конкуренция срещу DC, което означава, че за третия сезон ще са се взели в ръце и ще се надпреварват по-оспорвано срещу продуктите на Marvel. Ние, като фенове, само може да се радваме на качествените продукти, които ни заливат отвсякъде.

Премиерата на трети сезон на „The Flash” е 4 октомври по CW, а на български може да го гледате от 13-ти октомври по Фокс.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

 1. Супер фен съм на сериалчето, може би защото нямам особени познания върху Ди Си вселената, не съм се хванал и за грешките.
  Ароу почна супер зарибяващо, но последния сезон го гледах, защото го почнах. Целият този тийм Ароу ми действа като Шумахеровия БАТМАН – батгърл, робин бла бла.
  Супер гърл нещо не ме спечели, а май ще имат кросоувъри със Светкавицата

 2. „The Flash“ e (поне засега) единственият ДиСи сериал, който се изкушавам да изгледам. Ако ще го почвам обаче, ще е по-натам.

 3. Хванах веднъж една серия от това и се зарекох повече да не повтарям. Някакви красиви хора се събрали с мисията да изглеждат добре и между другото да спасят света от други красиви хора, които по стечение на обстоятелствата са станали с гъза нагоре и точно в тоя ден са решили да бъдат зли.

  1. Реално, ако наистина отделиш времето, някои герои си заслужават похвалата, имат правдоподобни мотивации за действията си и им симпатизираш. Но наистина, когато се опитваш да сформираш цял отбор е хубаво да се отдели повече време зад кулисите, над сценария.

  2. Току-що описа около 90% от всички холивудски eкшън сериали 😀

 4. За мен и 2-та сезона са добри.Очаквам филмът да е доста по-добре направен от сериала 🙂

 5. Преди 15 години гледах някаква Светкавица по телевизията. Беше доста вълнуващо. Някаква идея какво ще да е било?

  1. Интересното е, че са взели актьора от старото предаване, който тогава е играл Бари Алън (Светкавицата) и са го сложили да играе бащата на героя в новия сериал. Ето такива детайли правят Светкавицата интересен сериал.

  2. A какво мислиш за кастването на Езра Милър в ролята? Какви са ти очакванията от кино версията на персонажа?

  3. Светкавицата от 90-те години на , която уводния епизод беше 90 мин. и става ,и като отделен филм ,беше леко мрачна и студена .А новата версия ми се струва,че ще е направят по-забавна и естествено с по-добри ефекти 🙂

  4. Ако въпроса беше насочен към мен мисля следното. Първоначално бях изненадан – неприятно. Изглеждаше странно и не на място: набития и рус Бари Алън игран от кльощав и дългокос брюнет?! Гледах няколко от по-новите филми на Езра и останах с впечатлението, че е доста добър актьор. В последствие той се обръсна, скастри косата и качи няколко кила и започна да добива вид. Аз съм огромен фен на новите интерпретации на комикси (за това и Флашпойнт ми е любимия) и вече съм доста заинтересован от Езеа, единствено се притеснявам да не наблегнат на комедийната му страна прекалено много и да се фокусират върху трагедията на героя.

   Аз ОБИЧАМ BvS и Man of Steel, надявам се Снайдър да пренесе красотата и символизма, които притежават в Justice League (за съжаление, съмнявам се, че вече има нещо освен Direction of Photography, което е в неговите ръце).

 6. Нещо 3-ти сезон започва доста…….. тегавко, до тук няма серия която да съм изгледал с кеф