Още една детска приказка ще се превърне във филм – комбинацията между игрално и анимационно кино, особено след успеха на „Книга за джунглата”, предлага много преимущества, пък и технологиите са на такова ниво, че режисьори и продуценти могат да си позволят всякакви неща. Буквално. В момента Columbia Pictures на Sony са решили да адаптират част от историите на британската писателка Биатрикс Потър за зайчето Питър, които са издадени за първи път през 1902 година. Между 1904 и 1912 година излизат още пет книжки и постепенно героите на Потър стават любими на милиони деца по света.

The Tale of Peter Rabbit” е сред книгите бестселъри на всички времена, а илюстрациите на авторката са тема за най-различни мърчандайз-продукти през целия ХХ-и век. В началото на 2016 година Британския монетен двор обяви, че се подготвят специални монети, с които да се ознаменува 150 годишнината от рождението на Биатрикс Потър. Върху четири монети се появяват образите на герои от нейните приказки, а върху специална колекционерска монета от 50 пенса е поставен цветен заек Питър – чаровен жест от страна на една империя към един от авторите, донесли огромна популярност на Великобритания през годините.

peter-rabbit-img02-20161003

Любопитно е, че още през 1938 година, след успеха на „Снежанка и седемте джуджета”, Уолт Дисни иска да направи анимационен филм по „The Tale of Peter Rabbit”, ала Потър отказва да даде правата поради нейни маркетингови съображения. След участие на прочутия заек в един балетен филм от 1971 година и рисувана мюзикъл-адаптация на НВО от 1991, през 1992 година ВВС правят анимационна антология „The World of Peter Rabbit and Friends”, която е издадена на носители за домашно ползване. От февруари 2013 по Nickelodeon се излъчва CGI-анимационна детска поредица „Peter Rabbit”, а в момента се подготвя екранизация, чиито режисьор ще бъде Уил Глук. Филмът ще бъде реализиран в Australia’s Animal Logic animation and visual effects studio, Сидни, където е направен и „The Lego Movie” – очакванията са за страхотен интерес, особено от страна на най-малките зрители.

Дейзи Ридли и Елизабет Дебики
Дейзи Ридли и Елизабет Дебики

Страхотен актьорски екип участва в проекта – сензацията-водещ на „The Late Late ShowДжеймс Кордън (харесахме го с Емили Блънт във „Вдън горите”) ще даде гласа си на заека Питър, Дейзи Ридли и Елизабет Дебики също ще получат роли на някои от рисуваните герои, а Роуз Бърн ще се включи в ролята на Беа, която най-вероятно не присъства като персонаж в книгите и няма да бъде нарисувана. Сценарият е дело на Роб Либер („Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day”, нова адаптация на „The Cat in the Hat”), а снимките на „Peter Rabbit” трябва да започнат след няколко месеца – през януари 2017 година

Sony работят съвместно с Penguin Random House UK и издателската компания Frederick Warne & Co., които контролират бранда и всички публикации, свързани със заека Питър още от 1902 година, за да могат да реализират идеята за страхотна мърчандайзинг кампания преди да бъде пуснат филма на екран. А това, според предварителните планове, трябва да се очаква през април 2018.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *