Дълго се чудихме дали ако не споменем идеята на Universal Cable Productions, тя няма да изчезне магически от само себе си. И понеже не се появиха потвърждения за хронологическите периоди, към които са се насочили телевизионните ентусиасти, но проектът съществува като „бъдещ творчески план”, най-накрая решихме, че е нечестно да не фигурира в новините ни.

И така: сключена е сделка със семейството на гениалния киномайстор да се работи по антология – поредица „в духа на класическия стил, създаден от Алфред Хичкок и неговото наследство”. „Welcome to Hitchcock” ще пресъздаде по нов начин класически истории, разказани от Хич, като всеки сезон ще се фокусира върху едно престъпление или загадка. Крис Кълъмбъс ще бъде режисьор на пилотния епизод и ще участва в „заверата” като изпълнителен продуцент, заедно с Майкъл Барнатан, Тими Томпсън, Тод Томпсън и семейството на Хичкок. Макар все още да не е ясно кои творби ще „минат под ножа”, според THR сред сигурните заглавия са „Психо”, „Птиците” и телевизионната поредица „Alfred Hitchcock Presents”.

Изпълнителният вице-президент на Universal Cable Productions Доун Олмстед споделя по темата:

Алфред Хичкок продължава да е един от най-обичаните и ценени творци в световен мащаб. За нас е чест да получим доверието на наследниците му и с този проект да отдадем почит на неговото творчество.

А ето и отговорът на Кейти О’Конъл-Фиала от страна на Hitchcock Trust:

Нашият дядо винаги е работил с най-добрите и талантливи сътрудници, които са му помагали да представи своята уникална визия за всяка история. Сигурни сме, че UCP ще бъдат наши искрени съюзници в каузата за съхраняване наследството на Хичкок.

Творбите на Хич безспорно са безценна част от световното кинонаследство. Съвсем наскоро бяха направени два биографични филма, посветени на него – „Hitchcock” с участието на Антъни Хопкинс в главната роля и „The Girl” с Тоби Джоунс, който беше дело на НВО; „Bates Motel” пък е идея за предистория на „Психо” и се излъчва по кабелно-сателитните платформи на A&E. Подготвяният „Welcome to Hitchcock” се вписва… прекалено удобно в тенденцията за съвременни римейк-версии за телевизия. Освен това форматът „антология” може да привлече интересни членове на екипа, по подобие например на „Fargo” или „True Detective”.

Въпреки всичките възможни позитиви, нашата дълбоко консервативна същност остава изпълнена със скептицизъм винаги, когато става дума за класика, а в случая с Хич говорим за легенда! Независимо от очакванията за вълна вдъхновени нови кинаджии, за момента оставаме крайно резервирани към идеята за „нов прочит” на Хичкок. Ако реалността ни опровергае, ще спечелят всички – да видим…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. За „Алфред Хичкок Представя“ аз лично нямам проблем, даже съм „за“ – според мен там доста добри епизоди на ниво идея/сценарий не са режисирани от Хич и има мегдан да бъдат подобрени откъм режисура и не само (е, не изключвам възможността да бъдат прецакани, това винаги го има 🙂 ). Що се отнася до историите, режисирани от Хичкок, независимо дали става дума за филми или тв епизоди – по мое мнение не бива да се пипат, особено ако иде реч за директен римейк. Защото перфектното няма как да стане по-перфектно 🙂 (макар че от новината разбирам, че май точно това ще се пънат да направят, обречени на неуспех, разбира се…)