Част от екипа на „Train to Busan“ по време на премиерата през лятот
Част от екипа на „Train to Busan“ по време на премиерата през лятото

Още през пролетта обърнахме внимание на южнокорейския хорър „Train to Busan“. Преди няколко дни успяхме най-сетне да го изгледаме (при това нелегално; не ни издавайте), а ако вие още не сте, имайте предвид, че настоящата новина съдържа тук-там спойлери. Филмът се оказа точно каквото трейлърите обещаваха – кадърно заснет и интензивен зомби екшън, редуващ напрежението с драмата и дори успяващ да отдели достатъчно внимание на своите персонажи и на развитието им. Останахме сравнително доволни, най-вече защото заглавието е отлично дирижирано и изиграно, но безспорно режисьорът Сан-Хо Йон дължи всичко на Зак Снайдър и Марк Форстър, тъй като редица сцени са директни визуални и сюжетни заемки от „Зората на мъртвите“ и „Z-та световна война“ (не го казваме като нещо лошо, просто констатираме). Освен адекватен като жанрово кино, „Train to Busan“ беше и изключително успешен финансово – баснословните му постъпления изненадаха и зарадваха продуцентите, което автоматично доведе до обсъждане на възможността за продължение.

 Гон Ю
Гон Ю

Преди дни актьорът Гон Ю, изпълняващ една от главните роли, сподели в социалните мрежи, че втората част е в кърпа вързана. Той дори изрази желание да участва, ако ще и да е като един от ордата заразени (героят му така и не успя да оживее до финала); другият вариант е да се появи под формата на видения или спомени, продължавайки по някакъв по- трансцендентен начин комуникациятa си с невръстната си дъщеря… или пък може да видим самата нея вече пораснала и събитията да се разгърнат години по-късно, когато тя ще търси трескаво лек за зловещия вирус. Стои като възможност следващият „Train to Busan“ да върне в играта и Дон-Сок Ма, който също загина, жертвайки се, за да спаси бременната си съпруга, но фабулата би могла да представи някои сегменти от събитията през неговата гледна точка (било то приживе, или след като бива заразен). Всичко това обаче са все спекулации и ще трябва да почакаме, преди да научим каква ще е творческата посока на проекта.

Кадър от „Train to Busan“
Кадър от „Train to Busan“

Вече се слухти кои нови имена ще попълнят актьорския списък на втория „Train to Busan“, но няма абсолютно нищо потвърдено, затова ще ви ги спестим засега. Дори не е ясно кой всъщност ще седне на режисьорския стол, тъй като Йон не е обявявал никъде официално, че ще се завърне. Е, ако продукцията се закучи, винаги може да се разчита, че САЩ ще спретнат набързо някой микровълнов римейк… Kaкто и да е, нека завършим със смях – оставяме ви с едно потресаващо култово интервю с изпълнителите от азиатския кинохит:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

 1. Ето един филм, който като изживяване в киносалона мот-а-мот е филмът, който Холивуд се опитва да направи всеки път…..
  даже без да броим някои от имплицитнните коментари (във филма) относно успеха като фетиш и проблем в нашето съвременно общество…
  Как тези корейци стигат до подобен брилянтен резултат е много интересно нещо, защото за да стигнат до него са минали по друг (различенн от този на Холивуд) път – а магията се е случила….С други думи – няма формула за това чудо, въпреки, че толкова милиони се инвестират на такава (форму-лаична) база всяка година …

  Филмът е дебют на режисьор на анимации и драго става на душата на човек да види
  1) как един филм надскача жанра си без да му изневерява….и
  2) колко е яко да се ходи на кино …защото киното си е кино на кино.

  Горното интервю бе много интересно, благодарности, защото то пък показва как хората си уважават публиката и не се взимат насериозно.

 2. Завиждам ти, че си го гледал на кино. 🙂 Иначе, да – корейците (от южната част, ъф коорс) са адски адекватни в киното, а и не само там; при това по един много свой си начин.

 3. Беше последната вечер и финалната прожекция на тазгодишния Фантази Филм Фест – пълен до дупка салон, вкл. с много корейци, които са както знаем супер скромни и уважителни като присъствие. Интересно е да се види на едно място world-level размаха на една кинематография и скромността на зрителите от същата страна …

  За който му е интересно – да споделя, че следните три филма бяха отличени/избрани от публиката – по ред на номерата като първи, втори и трети:

  1. UNDER THE SHADOW, IRAN
  https://www.youtube.com/watch?v=kHVFP80Upxw

  2. THEY CALL ME JEEG ROBOT, ITALY
  https://www.youtube.com/watch?v=y8nHHmSiKzM

  3. THE PRIESTS, KOREA
  https://www.youtube.com/watch?v=S4tBEVvSzSk