Удава ни се случай да обърнем отново поглед към неуморния Кийоши Куросава – през тази година награденият с режисьорски приз в „Особен поглед” (Кан 2015) „Journey to the Shore” продължи фестивалната си обиколка; „Creepy” стартира от Берлинале и ще бъде представен на фестивалите в Лондон и Ню Йорк след месец, а най-новият му филм с фестивално заглавие „Daguerrotype” (или „The Woman in the Silver Plate”) го очаква премиера в Торонто – един от двата (заедно със Сънданс) най-авторитетни филмови форуми в Северна Америка, и единственият в „Голямата петорка” (Сънданс, Берлин, Кан, Венеция и Торонто), който няма състезателен характер и присъжда единствено награда на публиката. Това е първият френскоезичен филм на японския майстор, в който участва сериозен актьорски екип – любимия ни Тахар Рахим, Констанс Русо, Оливие Гурме, Матийо Амалрик и др.

Един фотограф (Гурме) е обсебен от идеята да прави портретни дагеротипи (образи, създадени от камера обскура, върху медна плоча с тънко сребърно покритие; преди експонацията се обработва с изпарения от йодни кристали, а след това – с живачни пари, за да се прояви изображението; изобретателят Луи Дагер използва за първи път „дагеротипия” през 1839 година). Фотографиите са в пълен ръст и реален размер. При този фотографски процес е необходима дълга експозиция, което означава, че обектите трябва да останат неподвижни през цялото време (според едно суеверие от 19 век процесът осигурява вечен живот в отвъдното на хората, снимани по този начин.) В лабораторията на фотографа идва нов човек, ангажиран като асистент (Рахим), който същевременно попада в странна, заплетена мрежа от отношения, в която се включва и дъщерята на работодателя му. Тя често позира на баща си, но тайно мечтае да се измъкне от своеобразния домашен затвор и вижда в асистента възможен съюзник. Между двамата припламват любовни искри, ала съдбата е непредвидима…

Макар трейлърът да е от „бъбривите”, както споделят колеги отвъд океана, видели вече филма, у нас остава усещането за разказ в романтичен стил в трилър-опаковка, с леки хорър-елементи. Разчитаме на всички тези съставки – ще ни бъде изключително любопитно да видим какъв „коктейл” е забъркал този път Куросава. За момента надали можем да разчитаме на среща с филма на голям екран у нас, но ако спечели наградата на публиката в Торонто, може би ще имаме шанс. Единствените сигурни територии за разпространение на „Daguerrotype” за момента са Япония – от 15 октомври, и Франция – от края на февруари 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *