Носителят на наградата за режисура в конкурса „Особен поглед” в Кан през 2015 година (за „Journey to the Shore”) Кийоши Куросава продължава с постоянните си ангажименти – след дебюта си за 40 творчески години режисьорът има във филмографията си над 40 заглавия – пълнометражни, кратко кино и телевизионни проекти. Той е любимец на Кан, а през септември се очаква премиерата на „The Woman in the Silver Plate” с участието на Тахар Рахим и Констанс Русо – още една творба с фентъзи и хорър елементи, при все уж старомодната любовна история.

Предишният филм на Куросава „Creepy” дебютира преди половин година на Берлинале и оттогава е показан на известен брой фестивали, като междувременно се планира разпространение в Ню Йорк в края на октомври, а месец по-късно – и във Великобритания и Ирландия. За момента това са единствените неазиатски държави, които ще експериментират с показ на този типично японски трилър и явно разчитат, че има достатъчно публика, която ще оправдае разходите за пускане на филма на екран и е навита да чете субтитри, докато от екрана се лее мелодична японска реч.

В историята се случват много неща, най-вече на бившия детектив и криминален психолог Такакура и милата му съпруга, чиито щастлив и тих живот е нарушен от подозрения – възможно е съседът на семейството да се окаже психопат, който влиза в чуждите къщи и отнема живота на хората. В основата на сценария е роман на Ютака Маекава, а самият режисьор твърди, че „всеки актьор излъчва тайнствена изтънченост, но и свирепост – и камерата някак си имаше възможност да улови това. Крайният резултат е този трилър, който ви оставя без дъх…”

С увлекателното си напрежение и приковаваща вниманието история на „Creepy”, Куросава се завръща в хорър-жанра. И според спецове, успели да гледат вече филма, той предлага „точно богатата, пикантна, изобретателно извратена и забавно нелепа кулминация, която може да се очаква от японски хорър-филм”.

плакат

Ролите в „Creepy” са разпределени между Хидетоши Нишиджима, Теруюки Кагава (със зловещата нахилена физиономия), Юко Такеучи, Харуна Кавагучи и Масахиро Хигашиде. Заедно с излизането на екран във Великобритания, филмът ще бъде на разположение и в платформата VOD от 25 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *