Фестивалът в Телюрайд приключи преди два дни, а в програмата му присъстваха важни, очаквани и провокативни заглавия. Един от документалните филми, представени там, беше продуцираният от Стивън Спилбърг и Франк МаршалFinding Oscar” – разказ, който хвърля светлина върху едно ужасяващо клане – в малкото градче Dos Erres, в провинция La Libertad, в северната част на Гватемала. В края на 1982 година правителството провежда „чистка” на земите, в която командосите унищожават над 200 000 местни жители и представители на племето Маи. Режисьор на документалния филм е Райън Съфърн („Out & Around”), асистент-продукция в екипа на Спилбърг в работата му по „Мюнхен”, „Война на световете” и „Терминалът”.

Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

През 1982 година идва на власт чрез преврат военна диктатура в Гватемала, подкрепяна активно от правителството на Рейгън – целта на политиката й е да премахне всеки намек за леви идеи и бунтарско поведение. В последвалата гражданска война армията унищожава 200 000 селяни. Документалният филм на Райън Съфърн, продуциран от Франк Маршал, започва със забележителното откритие на свидетел на едно от ужасяващите кланета. Това дава възможност на активисти, защитаващи гражданските права, да потърсят правосъдие. В тази поразителна история режисьорът се фокусира върху внимателната работа на детективите, която е от съдбоносно значение за установяване на мащаба на зверствата, и върху неуморната работа на адвокатите, които успяват да предизвикат съдебно производство и да изправят извършителите на съд. По иронично стечение на обстоятелствата, дори американското правителство играе роля в каузата за въздаване на справедливост…

Finding Oscar” все още няма разпространител и липсва информация за следващи фестивални участия, но темата неволно събужда спомени за филмите на Джошуа Опенхаймер „The Act of Killing” (чиято премиера беше в програмата на Телюрайд 2012 и бе номиниран за Оскар за документален филм през 2013 година) и „The Look of Silence” (получил наградата на журито на 71-ия фестивал във Венеция и още четири награди преди две години и също така номиниран за Оскар за документален филм през 2015 година).

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *