Дензъл Уошингтън и Виола Дейвис във „Fences” на Бродуей
Дензъл Уошингтън и Виола Дейвис във „Fences” на Бродуей

Fences” е пиеса на американския драматург Огъст Уилсън, която представлява шестата част от неговия „Цикъл Питсбърг”, съставен от десет пиеси. Всички те разказват за различни детайли от променящите се във времето отношения, свързани с расови различия. Излязла през 1983 година, пиесата печели „Пулицър” в категория „Драма” и награда „Тони” за най-добра пиеса, плюс още три награди „Тони” – за главни актьори и режисура през 1987 година. Постановката на Бродуей, която е играна 525 пъти в продължение на 15 месеца от март 1987 до юни 1988 година, е режисирана от Лойд Ричардс, а главната роля е поверена на Джеймс Ърл Джоунс.

Първото „възраждане” на пиесата на Бродуей се случва в рамките само на 13 седмици през 2010 година, а в главните роли влизат Дензъл Уошингтън и Виола Дейвис. Постановката получава десет номинации за „Тони”, като печели три от наградите – за най-добър нов прочит на пиеса, за най-добър актьор и най-добра актриса. И ето че, окуражен от това признание и най-сетне намерил време и възможност да реализира идеята си, Дензъл Уошингтън се захваща с киноверсия на „Fences”.

„Нямах нужда от никакво убеждаване, за да започна работа по този проект – той събуди отново у мен желанието да се отдам на творческия порив и да „дълбая” все по-дълбоко, да открия всички нюанси на своя герой. Причината, поради която се ангажирах и режисьорски с „Fences”, е фактът, че получих от продуцента Скот Рудин сценария, написан лично от Огъст Уилсън. Това е единствената негова пиеса, на която той е написал сценарий! Наистина исках да повторя ролята си пред камера, но исках и да режисирам този филм!”

Дензъл Уошингтън и Виола Дейвис Fences

Главен герой в историята е Тони Максън (Уошингтън), на 53 години, работник в службите, отговорни за хигиената – той живее в Питсбърг с любящата си, добра съпруга Роуз (Дейвис). Преди време Макстън се е смятал за добър бейзболист, роден в грешното време. Той не успява да се „класира” сред професионалистите и не може да забрави този свой пропуск – тази болка плюс някои други негови лични проблеми влияят на най-близките му хора, сред които са двамата му сина – Лион (Ръсел Хорнби) и Кори (Джован Адепо).

Максън е предизвикателен персонаж – често е стресиран и окаян, но преживял и изстрадал доста, а освен това притежава и определен чар. Сигурни сме, че Уошингтън ще пресъздаде този добре познат (за него – и от сцената) образ и резултатът се надяваме да бъде увлекателен и завладяващ разказ. Все пак това му е трети режисьорски опит– време е вече да се е усъвършенствал и в тази, допълнителна професия „зад кадър”.

В ролите се „завръщат” всички актьори от екипа, играл на сцена пиесата през 2010 година – Виола Дейвис, Майкълти Уилямсън, Стивън Хендерсън, Ръсел Хорнби. Снимките са стартирали в края на април в Питсбърг, Пенсилвания – където се развива действието в историята, където е роден и израсъл авторът на пиесата и сценария Уилсън. Дензъл Уошингтън има намерение да реализира целия „Цикъл Питсбърг”, като е предложил тази идея на НВО и ще разчита на помощта на Тони Къшнър („Angels in America”). „Fences” първоначално също е бил замислян като проект на НВО, но в момента се очертава като надежден участник в сезонната надпревара за големите награди, затова Paramount Pictures ще го пуснат на екран на 16 декември 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *