Ако следите новините за екранизацията на magnum opus-а на Стивън КингТъмната кула”, значи знаете, че в своя генезис проектът беше изключително амбициозен и включваше няколко филма и сериала – нещо, което е необходимо, ако човек иска качествено да се обхванат всичките осем романа, новелата и комиксите. Подобни проекти обаче трудно се финансират и този вариант така и не стига до продукция.

Но след доста мъки (включващи смяна на студия и творчески екипи) „Тъмната кула” все пак успя да оцелее и както вероятно знаете, следващата година очакваме филма под режисурата на Николай Арсел и с Идрис Елба и Матю Маконъхи като Роланд Дисчейн и Човека в черно – даже вече сме виждали и как точно ще изглеждат двамата в ролите. А добрата новина е, че и идеята за филмова трилогия и сериал(и) също не е изоставена и сега научаваме подробности какво можем да очакваме.

Entertainment Weekly съобщават, че Media Rights Capital започват работа по сериала „Тъмната кула”, който ще бъде между 10 и 13 епизода – процедурата с одобрението на пилот ще бъде пропусната. Очаква се снимките да започнат през следващата година (най-вероятно след като се види успеха на филма) с идея за премиера през 2018-та. Изпълнителни продуценти ще бъдат Акива Голдсман, Рон Хауърд, Брайън Грейзър и Джеф Пинкнър. Николай Арсел ще напише сценария заедно с Андерс Томас Йенсен. Засега все още не е ясно кой ще бъде шоурънър.

Идрис Елба на снимачната - „Тъмната кула”, площадка - „Тъмната кула”,
Идрис Елба на снимачната площадка – „Тъмната кула” (2017)

Тук идва по-интересната част от информацията. EW разкриват, че в сериала Идрис Елба ще се завърне като Роланд, както и Том Тейлър като Джейк Чеймбърс, но ще трябва да се търси нов актьор за ролята на младия Роланд, тъй като по-голямата част от действието ще следва събитията в романа „Тъмната кула IV: Магьосникът”, който се явява предистория и разказва за първата мисия на Роланд като стрелец с ранния му ка-тет, включващ приятелите Алан Джонс и Кътбърт Олгуд – мисия,  която го среща с голямата му любов Сюзан Делгадо и с ужасната вещица Рия от Кьос. Събития, които го белязват завинаги.

Ето и какво споделя Акива Голдсман:

Роланд преживява огромна загуба. Най-реалната, лична, екзестенциална мъка, която може да изживее човек. Ако филмът проследява финалния му път към връщането на надеждата, то телевизионният сериал е загубата на тази надежда.

За тези, които се интересуват, понеже вече знаем, че филмът „Тъмната кула” няма да следва плътно „Тъмната кула I : Стрелецът”, а ще ползва сюжети, герои, теми и идеи от цялата поредица, сериалът от своя страна ще е по-точна екранизация. Или както казва самият Голдсман: „Този проект е доста по-верен на историята, така както Кинг я е написал”.

Ами, хубаво. Доволни сме, че се работи по проекта и ще видим една от любимите ни части от историята в „Тъмната кула”, но предпочитаме да видим какво ще се получи с филма, преди да се зарадваме истински. Макар че, ако филмът не става, сериал с различен актьорски състав може да става. Ще издържим една рамка с Елба и Тейлър – сигурни сме, че няма да са чак толкова много на екран.

За финал ви предлагаме една груба карта на мястото на действието на „Тъмната кула IV: Магьосникът” и ви приканваме да отскочите до Entertainment Weekly, които предлагат още доста подробности за сериала и за проекта „Тъмната кула” като цяло.

груба карта на мястото на действието на „Тъмната кула IV: Магьосникът”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. Вероятно скоро ще видим трейлър на филма и ще е малко по-ясно какво да очакваме от проекта, но засега продължавам да съм ужасно скептичен.

  2. Kнигите са седем + един midquel poман + една новела, както и още редица други произведения на Кинг, пряко или косвено свързани със света на Роланд.

  3. Аз мислих да започна от 1-ва книга,но Дрини е написал ,че 4-та е предистория 🙂

  4. Основните седем романа от поредицата трябва да се четат хронологично, започвайки от първи том.

  5. В първия момент, когато разбрах за екранизацията на Тъмната Кула, се израдвах страхотно. Във втория момент, когато разбрах кои ще са актьорите – също. Казах си – ех, Матю Маконъхи е (относително) добър избор за Роланд. Напразни надежди! И малко по-късно, когато разбрах, че местата са разменени и всъщност Роланд ще се играе от … знаете кой, изживях културен шок. Не ме разбирайте погрешно – нямам нищо против човека или цвета на кожата му, но това пренаписване на историята променя целия смисъл на начинанието и прекроява идеята на книгата с още неясно какъв краен резултат. И още – смятам, че се прекалява с т.нар. политическа коректност (термин, навяващ ми спомени за тоталитарното минало) и тази страна на нещата ще даде горчив плод в не много далечно бъдеще.