Припомнихме си първия трейлър на втория филм с режисьорски подпис на Хонас Куарон, зачудихме се защо в рекламата ни приканват да го очакваме напролет и чак тогава си дадохме сметка, че новината сме я писали в края на… миналата година. Все едно беше през юли… Макар да беше показан миналата година в Торонто (удостоен с наградата на международната критика – FIPRESCI Prize) и в програмата на Лондонския филмов фестивал, разпространението на „Desierto” на кино в Щатите все още предстои – и това е причина за новия трейлър-акцент. Бихме го определили като по-ударен, от него струи концентриран трилър-съспенс и вероятно е по-подходящ за „зарибяване” на аудитория. Определението на The Guardian за филма е, че прилича на „порнографска мечта на американските ксенофоби”.

Винаги е освежаващо да видиш, че авторите на филма са вложили екстра-мисъл, за да те предизвикат да очакваш творбата им. При положение, че разполагат с цял филм екшън-гонитби, в които участват двама наши големи любимци – Гаел Гарсия Бернал и Джефри Дийн Морган (страхотен супер-злодей!), винаги могат да се изберат различни кадри, с които да ни запознаят с героите.

Desierto” започва като пътешествие, изпълнено с надежда за по-добър живот, което се превръща в опустошителна и първична битка за оцеляване, когато вманиачен и въоръжен жител на територията около щатско-мексиканската граница прави  околността огнеопасна и невъзможна за пресичане. А в пустинята няма места, където може да се скриеш от неумолим и безжалостен убиец…

Искрено се надяваме филмът да се е получил, защото „Desierto” е отдавнашен и много личен проект за 35-годишния творец – Хонас Куарон работи по него в продължение на 7 години, непосредствено след дебюта си през 2007 „Year of the Nail”, като той сам си е сценарист, режисьор, монтажист и продуцент. От (печален) опит знаем какво се случва на родна територия, когато някой реши да съчетае всички тези отговорности в едно, но все пак в случая е важна и сериозната семейна подкрепа – баща му и чичо му удрят рамо като продуценти на филма. Пожелаваме на Хонас възможно най-бързо да се измъкне от сянката на Алфонсо с добри и силни филми, за да не си остане цял живот „сина на Куарон”.

STX Entertainment предвиждат разпространението на филма да започне от 14 октомври 2016. И ако случайно Тръмп спечели президентските избори, нищо чудно патриотични ентусиасти да използват филма с обучителни цели, за „прочистване” в района на границата между САЩ и Мексико…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *