Година и половина след премиерата на „Chronic” в програмата на Кан 2015, където получава наградата за най-добър сценарий, филмът на мексиканския режисьор Мишел Франко се очаква да излезе на кино в САЩ през септември. Главната роля в драматичната история ее поверена на Тим Рот, който е болногледач, отдаден на професията си, преследван от миналото си човек. Той допълнително се изолира от света чрез супер-личното отношение, което проявява към смъртно болните си пациенти.

Chronic” е вдъхновен от личните впечатления на режисьора и срещите му със сестрата, която се грижи за бабата на Франко. Възрастната жена получава удар през 2010 година и в продължение на половин година е прикована за леглото, преди да си отиде от този свят. Режисьорът открива, че болногледачите успяват да пердугадят всичко, което е нужно на хората, за които се грижат – и в известен смисъл те стават по-близки с тях, отколкото собствените семейства на пациентите. Самият Тим Рот се подготвя за образа си като прекарва няколко месеца с умиращи пациенти и техните болногледачи – учи се как да говори, как да поддържа хигиената на хора, които са неподвижни. По време на подготовката един от хората, за които се грижи Рот, умира и не успява да получи подаръка, който актьорът приготвиил за него. Малко по-късно той споделя с режисьора – „Ето, точно това е филмът, който правим!”…

В актьорския екип на „Chronic” участват още Майкъл Кристофър, Сара Съдърланд, Клер ван дер Бум, Елизабет Тълок, Тейт Елингтън,  Марибет Монро и др. Филмът има доста фестивални участия, награди и номинации и вече е видян от публиката във Франция, Великобритания, Мексико, Португалия, Полша, Гърция, Япония и Холандия, преди да тръгне на екран и в САЩ – Ню Йорк (23 септември) и Лос Анджелис (30 септември).

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *