Отдавна не сме виждали Еди Мърфи и даже бяхме забравили, че има „Златен глобус” и номинация за „Оскар” за ролята си в „Dreamgirls”. Споменаваме го най-често покрай слуховете за продължение на „Ченгето от Бевърли Хилс”, защото (почти) всички други негови изяви са/бяха доста посредствени, вече от доста години. А за новия филм на Брус Бересфорд сме споменавали преди повече от година и половина, когато са започвали снимките и все още беше с работно заглавиеCook”. Предлагаме ви да видите трейлър на готовия „Mr. Church”, в който за Еди Мърфи е отредена една от главните роли, а разказът очевидно ще бъде воден от младата героиня на Брит Робъртсън.

Както стана ясно, един готвач е нает от споминалия се глава на семейството да се грижи за малката му дъщеря и нейната умираща майка (Наташа Макелоун). Отношенията им неусетно и сигурно прерастват истинско приятелство. Странно е усещането да гледаш реклама на мелодрама, която очевидно разчита на сантименталната публика (може би са останали фермери в Средния Запад?) – работата на Брус Бересфорд носи рутината на миналия век и надали ще си намери достатъчно зрители.

Дори да се разчита на това, че трейлърът въобще не бива да се ползва за инструмент за оценка на филмите, „Mr. Church” изглежда старовремски. Ама не в златна сепия или с кодошлийско намигване (както „работи” например Уди Алън), а като преповтаряне на познати мелодраматични клишета; дори в някои от ревютата на филма след премиерата му в програмата на Трайбека се споменава за „остарял поглед върху расовите различия”, което за момента не знаем как да го разбираме. Може би защото Еди Мърфи е в ролята на готвач, а на тази „позиция” е имало стотици цветнокожи слуги в семействата от Юга по време на Гражданската война?! Seriously?!

Ако оставим настрана (предполагаемите) качества на филма, ролята на Мърфи си изглежда изиграна по всички правила на доброто актьорско майсторство. Може би, ако се потруди сериозно за още и повече драматични филми, той ще успее да се върне за овации под светлините на прожекторите. Дано да му стигнат силите, че вече навърши 55 години…

Сценарист на „Mr. Church” е Сюзан Макмартин, режисьор е Брус Бересфорд (който вчера празнува 76-ия си рожден ден). В актьорския екип са Еди Мърфи, Брит Робъртсън („Утреландия”), Наташа Макелоун, Натали Кофлин, Хавиер Самюъл, Люси Фрай и др. Филмът ще тръгне на екран в САЩ на 16 септември 2016 година.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Изглежда като мелодраматично клише, но току-виж се оказало хубаво. Will definitely check it out