Овациите за сценариста-режисьор Бари Дженкинс се сипят най-вече около пълнометражния му дебют „Medicine For Melancholy”, с който през 2008 година обикаля доста фестивали. Макар през годините да не спира работа по различни късометражни и/или телевизионни проекти, вторият му филм „Moonlight” е готов в момента и световната му премиера ще бъде на предстоящия фестивал в Торонто (знаете – единственият от петте големи – Берлин, Кан, Венеция и Сънданс, който не е със състезателен характер).

След първата среща с публиката в Канада през септември, „Moonlight” ще бъде представен и на филмовия фестивал в Ню Йорк през октомври. Компанията A24 определено има афинитет към дръзки истории и свеж подход към разказа – и работата им по този драматичен сюжет го доказва; допълнителен коз е включването на Брад Пит като изпълнителен продуцент. Вижте първия му трейлър!

Moonlight” проследява живота на един афро-американец в три различни периода от неговото съзряване – момче, тийнейджър и млад мъж, като трите роли са поверени на различни актьори. Първата ни мисъл беше свързана с това – как успяваш да изградиш образ, споен от изпълненията на три индивидуалности от три поколения? Те са се ангажирали с пресъздаването на този образ в съответната възраст, със съответните тегоби и неволи (защото вероятно това е реалността за един хомосексуален младеж с тъмен цвят на кожата в Маями…), но главната тежест – и отговорност – пада върху режисьора, който трябва да направи така, че публиката да повярва и съпреживее и с трите превъплъщения на главния герой.

Ето и официалния синопсис на филма, заедно с два постера.

Това не е традиционна драма за „порастването” не само защото темите, представени от автора на филма, обикновено се заобикалят и пренебрегваг. Представи и постулати за мъжественост и сексуалност, топлината на обичното семейство – всичко е пречупено през погледа на главния герой. „Moonlight” е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж, който се опитва да открие кой всъщност е той самият. Екстаз, болка, красотата от безпаметното влюбване – усещания и чувства го разкъсват, докато се мъчи да разбере и приеме своята сексуалност. Бари Дженкинс създава чувствено и опияняващо кино, което разкрива дълбоките истини за различни житейски моменти, които ни определят като личности; хората, които са играли най-важните роли в живота ни и съкровения копнеж за обич, който преследва всеки от нас, през целия му живот.

плакат moonlight-poster-2-20160812

Съвсем не е случаен фактът, че „Moonlight” ще участва в програмата на Торонто и след това ще бъде представен на Ню Йоркския филмов фестивал – който с направил впечатление с дебюта си на тези престижни форуми, макар и преди 8 години, получава отново и задължително покана (поне) да представи втория си филм.

Ролите в „Moonlight” са разпределени между Джанел Монае, Махершала Али, Треванте Роудс, Алекс Р.Хибърт, Джейдън Пайнър, Аштън Сандърс, Джарел Джером, Наоми Харис и Андре Холанд. Сценарият е дело на режисьора, по пиесата на Таръл Макрейни; визията на Джеймс Лакстън е възхитителна.

Филмът тръгва в ограничено разпространение в Ню Йорк и Лос Анджелис от 21 октомври 2016 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *