От май миналата година, когато „Miss Hokusai” излиза на екран в Япония, до юли 2016 филмът на Кейчи Хара обикаля доста фестивали в цял свят, повечето от които посветени на японското изкуство. Причината да го представяме сега е дебютирането на щатски трейлър в мрежата, предшестващ старта на разпространението на тази традиционна анимация в САЩ – 14 октомври.

Историята на „Miss Hokusai” връща зрителите в 1814 година, а във фокуса й попада един от може би най-известните японски художници от миналото – Тетсузо Кацушика, прочут с прозвището си Хокусай. Перипетиите в живота му са предадени през погледа на неговата дъщеря О-Ей, която се опитва да прави всичко възможно баща й да рисува необезпокояван,… което включва и нейното собствено участие в творческия процес…

„И така, образът на смъртта. Голямата вълна, която се навива отгоре, стоварва се долу, готова да погълне крехките корабчета. Единствената гравюра на Хокусай, която всеки познава…”

– Роджър Зелазни, „24 изгледа от планината Фуджи на Хокусай

Хокусай е истински виртуоз на изображенията. Художник, гравьор и автор на укийо-е („картини на плаващия свят” – отпечатък върху дървено клише и живопис), той създава стотици образи на епохата, с които и до ден днешен са емблема на японската култура. Може би най-прочути са неговите творби (печатни графики) от серията „Тридесет и шест изгледа към Фуджи”, представящи свещената планина от различни гледни точки, в различни сезони и климатични състояния. Един от тези образи е и световно известният шедьовър „Голямата вълна при Канагава”. Оригиналните 36 картини стават толкова популярни, че художникът е принуден да добави в поредицата още десет.

misshokusai_img03-20160828 misshokusai_img02-20160828 misshokusai_img04-20160828

Miss Hokusai” е поредното доказателство за специалното внимание и почтително отношение на всички поколения творци в Япония към традициите, историята и възможността да запазиш частица от спомена за миналото, като я предадеш на бъдните поколения. Един аниме-филм, дори и с поукрасена фабула, е много по-ценен за младата аудитория, която може и да се отегчи от четене на исторически факти, но никога няма да откаже да види рисувано приключение. И ето как неусетно образите на великия Хокусай могат да се запечатат в съзнанието на хората, видели този филм. Така се възпитава уважение към традицията, а също и вкус към изкуството.

Както споменахме, режисьор на „Miss Hokusai” е Кейчи Хара („Summer Days with Coo”, „Colorful”); компанията, отговорна за филма, е Production I.G. („Ghost In The Shell”), сценарият е дело на Михо Маруо по комикса на Хинако Сугиура, а във филма участват с гласовете си Анне Уатанабе, Ютака Мацушиге, Кумико Есо, Гаку Хамада, Кенго Кора. Очевидно GKids са насторени оптимистично в очакванията за филма, след като ще го пускат в широко, не лимитирано, разпространение. Завиждаме благородно…

плакат

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *