Бен Афлек/Агата Кристи
Бен Афлек/Агата Кристи

Кариерата на Бен Афлек е в сериозен възход. Един от най-епичните комерсиални филми на следващата година е с негово участие (припомняме ви трейлъра на мащабната суперпродукция „Justice League“ на Зак Снайдър), а в края на тази има шанс да дебютира не по-малко любопитният, макар и далеч от комиксовите зрелища „Live By Night“ – екранизация по едноименния криминален роман на Денис Лихейн, в която Афлек е едновременно режисьор, сценарист, продуцент и изпълнител на главната роля. Явно тенденцията звездата да съчетава научнофантастични мелета с по-скромни откъм размах, но не по-малко амбициозни като съдържание сюжети ще продължи и занапред – докато чакаме реализацията на следващия самостоятелен екшън, посветен на Батман, ще се оглеждаме за още един бъдещ хит, вдъхновен от литературна мистерия.

Кадър от „Свидетел на обвинението“ на Били Уайлдър
Кадър от „Свидетел на обвинението“ на Били Уайлдър

Става дума за адаптацията на „Свидетел на обвинението“ – разказ на Агата Кристи, който тя публикува в началото на 1925 г. под заглавието „Traitor Hands“ на страниците на сп. „Flynn’s Weekly“, описващ заплетен съдебен процес, иницииран по повод смъртта на богата възрастна дама. По-късно произведението е включено първо в един английски („Кучето на Ада“ от 1933 г.), а след това и в един американски сборник („Свидетел на обвинението и други разкази“ от 1948 г.) под името, с което е известно и днес. Кристи oбаче е имала проблем с развръзката на творбата си и затова след време я превръща в пиеса, променяйки финала. През 1957 г. самият Били Уайлдър успешно филмира „Свидетел на обвинението“ с Тайрън Пауър и Марлене Дитрих, но той далеч не е единственият, който посяга към него. Наред с няколкото театрални представления, има и няколко ТВ-версии, едната от които е с Доналд Плезънс и Дебора Кър:

Нещата не спират дотук – поводът за всичко, което изписахме горе, е, че продуцентите от 20th Century Fox ca привлекли интереса на Афлек и е напълно възможно той да се заеме с режисурата и продуцирането на нов „The Witness For The Prosecution”, където може да го видим и пред камерата. За сценарист се спряга Кристофър Кийсър, който има опит основно в телевизията (например покрай „Party Of Five“ и „Tyrant“), а премиерната дата все още не е обявена. На нас ни звучи най-малкото любопитно, така че ще следим развитието на проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Лотън мачка. 🙂 Още си спомням как слизаше по стълбите.

    В книгата с интервюта с Камерън Кроу Уайлдър казва, че това е най-великият актьор, с който някога е работил.

    Ето нещо в подкрепа на твърдението му:
    https://www.youtube.com/watch?v=Ll_-pnXC8NU

  2. Чарлз Лотън наистина е уникален. Тия дни мисля да изгледам версията на Били Уайлдър, че ми е пропуск. 🙂

  3. Witness For The Prosecution е много як, на второ място ми е в класацията за филми от жанра courtroom drama. Дано Афлек не се изложи.