Човешка комедия” на Уилям Сароян – точно тази творба на прочутия американски писател избира Мег Райън за своя дебют като режисьор в киното „Ithaca”. Сценарият е дело на Ерик Йендерсен, а историята ни връща във времето на Втората световна война и ни запознава с младия разносвач на телеграфни съобщения Омир Маколи (в ролята Алекс Нюстадтер) – качи ли се на колелото си, той е по-бърз от вятъра! Едно от тези писма ще го промени завинаги…

Филм в епоха, имаш чувството, че е заснет в сепия, вероятно присъстват всички задължителни елементи на „coming of age”-историите плюс известен сантимент за романтиците. От подобен трейлър, конструиран като пъзел да разкаже голяма част от историята и да запознае бъдещите зрители с героите й, няма как да се разбере става ли Мег Райън за режисьор – на първи поглед филмът изглежда супер-традиционно, в старовремски стил, който не може да се оприличи като „седемдесетарски” или „осемдесетарски”, а по-скоро като „военно-романтично-носталгичен” (ако въобще може да съществува подобна категория…). Определят го като „безобидна” инди-драма, а ние стискаме палци да не се окаже „cheesy”.

Ето какво споделя актрисата-режисьор пред EW.

В един момент си помислих – „О, боже, та аз не мога да предпазя детето си от всичко”. И си даваш сметка колко е трудно да приемеш този факт. Мисля, че може да се намери връзка с всички сложни промени, които се случват в момента в света, в контекста на различните общности и запазването на честността, почтеността на всеки отделен човек – според Сароян това са важни „противоотрови” срещу жилото на реалността. Надявам се с „Ithaca” да покажа колко жесток и крехък е всъщност животът.

Мег Райън е разпределила ролите така, че е оставила една и за себе си, а в актьорския екип са още синът й Джак Куейд, Хеймиш Линклейтър, споменатият младеж Алекс Нюстадтер (който изглежда страхотно), Моли Гордън, Габриел Басо, любимият ни Сам Шепърд, а се появява и Том Ханкс (очевидно в малка роля, защото името му не фигурира върху официалния плакат, а в онлайн изданията в Щатите почти навсякъде акцентът е „отново заедно” заради „Джо срещу вулкана”,  „Безсъници в Сиатъл” и „Имаш поща”).

Мег Райън и Том Ханкс
„Ithaca” е четвъртият съвместен проект на Мег Райън и Том Ханкс след „Джо срещу вулкана”,  „Безсъници в Сиатъл” и „Имаш поща”.

Когато по-големият му брат заминава да воюва във Втората световна война, 14-годишният Омир Маколи се хваща на работа като разносвач на телеграфни съобщения, за да помага за изхранването на семейството – овдовялата му майка, по-голямата му сестра и 4-годишния му брат Одисей. Омир доставя съобщения за любов, надежда, болка и смърт на добрите хора в Итака, но в един момент трябва да се справи с вест, която ще го промени завинаги… В основата на „Ithaca” е творба на носителя на „Пулицър” Уилям Сароян „Човешка комедия” от 1943 година (първата киноадаптация на тази история е от същата година, в която е публикувана, дело на Кларънс Браун, с Мики Руни в ролята на Омир), която разказва история за порастването, за въодушевлението на младостта, за внезапниите промени, сладостта от живота, за неумолимата смърт и за истинската доброта, която живее във всеки от нас.

Дали е случайна връзката между името на градчето в Калифорния и името на момчето – Итака е кръстен на острова на Одисей, където той копнее да се върне след десетилетия войни и пътешествия, а Омир е най-любимия ни и, разбира се, най-прочут древногръцки поет, разказал детайлно живота на същия този Одисей… Надали, вероятно има подтекст, чието търсене оставаме за друг път.

 

плакат постер

След премиерата на „Ithaca” през миналия октомври на фестивала в Мидълбърг (САЩ), Momentum Pictures ще пусне филма в широко разпространение на 9 септември 2016.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. всъщност трейлърът е доста приятен. ще го гледам това.

    баща ми си спомням като бях малка имаше брутален кръш по мег райън и когато даваха нещо с нея по телевизията, ме пляскаше през ръцете да не сменям канала 😀

  2. Хриси, искам да ме пляскаш, докато гледаме новия филм на Мег Райън.