Goat

Унижението си има име – „hazing” в колежанските/университетски братства, и при това се ползва със завидна популярност, защото ако не си член на голямото (кретенско) момчешко семейство – ще бъдеш дамгосан и отритнат от всички вовеки. Така поне смятат стотици/или хиляди щатски момчета (там ли са най-тъпите тестостерони?!), които всяка година влизат в десетки учебни заведения – и им се стоварват невероятни гадости върху главите. Буквално!

Goat” на Андрю Нийл беше показан премиерно в програмата на Сънданс и „пожъна” впечатляващи ревюта. В центъра на историята е 19 годишен колежанин (в ролята е получилият сериозни похвали Бен Шнетцер), който се възстановява след брутално насилие – пожелал е да влезе в братство, в което членува неговия малко по-голям брат (Ник Джонас, най-малкия от Jonas Brothers), и скоро се оказва заобиколен от травматизиращи насилие, агресия и обиди, каквито не е подозирал, че съществуват. Всички „зайци” наоколо ги третират като „жертвени козлета”.

В основата на „Goat” са спомените на Брад Ланд, върху сценария е работил Дейвид Гордън Грийн, а за да се „подпечата” филма като инди-драма, едно от задължителните условия е да се появи Джеймс Франко – и той го прави, като камео, в ролята на един от дипломиращите се „стари пушки”.

Това е филм, чиято сила се съдържа по-скоро в добре написаните и прекрасно изиграни образи, отколкото в социологическия акцент, който поставя” – това е оценката на RogerEbert.com. По повод изпълнението на Шнетцер, The Hollywood Reporter споделя: „Фактът, че играе персонаж, който през цялото време наблюдава и не набира смелост да участва, прави така, че Брад да изглежда по-силен в сравнение със собствената му „пречупена” оценка за него самия. Именно уязвимостта на героя е истинското, кървящо сърце на филма.”

Напоследък Ник Джонас привлича доста погледи със своята артистична ангажираност – има роли в телевизионните поредици „Scream Queens” и „Kingdom”. Но от това, което се вижда в трейлъра, определено Шнетцер е „звездата” в „Goat”. Ще ни е любопитно да съберем още отзиви, защото надали подобен филм ще си пробие път към нашите киноекрани.

плакат

Премиерата на „Goat” в Ню Йорк, Лос Анджелис, още известно количество градове и в платформата VoD е на 23 септември.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *