Kaдър от „The Girl With All the Gifts“ (2016)
Kaдър от „The Girl With All the Gifts“ (2016)

Често из нашия виртуален офис летят заплахи за тежки глоби, сексуални препратки към роднини и сочни клетви, а една от основните причини е, че даден предстоящ проект не е отразен навреме или изобщо. Няма да се оправдаваме, извиняваме или отбягваме въпроса, а ще кажем, че съзнаваме колко много неща се пропускат, като се надяваме вие пък да разберете колко трудно се работи в садистичния, стресов и експлоататорски робовладелски строй на този сайт. Повод за искрения и личен увод е поредното заглавие, появило се на хоризонта ни, което вече си има трейлър, а досега не сме му обръщали внимание – даже става дума за екранизация на произведение, което всъщност харесваме. Вижте:

Xeм ни допада, хем не. Романът „Момиченцето с всички дарби“ е интересен поглед върху изтъркания зомби поджанр, показващ апокалиптичната пандемия през погледа на един от заразените – малката Мелани. Също така авторът Maйк „М. Р.“ Кери, подобно на създателите на гейминг-шедьовъра „The Last Of Us“, се е опитал да предложи алтернативна и научно издържана причина за зомбификацията, силно повлиян от биологията на паразитните гъби Ophiocordyceps unilateralis, които чрез спорите си покосяват мравките, обитаващи тропическите гори на Тайланд и Бразилия (великият Дейвид Атънбъроу ни показва зловещия процес тук). Видяното по-горе обаче ни лишава от усещането за достоверност, а и като че ли един от най-силните елементи на фабулата, гледната точка на инфектираната Мелани, отсъства или е значително редуциран. Освен това всичко изглежда по-чисто и лъскаво, по-„живо“, отколкото би следвало да бъде при такива обстоятелства. Не сме уверени и в каста, а цялостното усещане е, че се рекламира генеричен хорър по темата, но името на Кери като сценарист на адаптацията ни дава надежда, че тя все пак ще е близка до първоизточника.

Тези впечатления може да се променят по-натам – често маркетингът подвежда или обърква, така че тепърва ще си кажем тежката дума. Междувременно, можете да си потърсите книгата, която има съвсем адекватно българско издание с чудесно оформление; препоръчваме я, а ето и официалният синопсис, взет от издателство „Студио Артлайн“:

Мелани е специално момиченце. Доктор Колдуел я нарича „нашия малък гений“. Всяка сутрин Мелани чака да бъде изведена от своята килия за началото на учебните часове. Когато дойдат за нея, сержант Паркс я държи на прицел с оръжието си, докато двама от хората му я привързват към инвалидната количка. Тя смята, че те не я харесват. Шегува се, че няма да ги ухапе, но те не се смеят. Мелани обича училището. Тя обича да учи граматика, математика, за света извън класната стая и за килиите на останалите деца. Казва на любимата си учителка всички неща, които ще направи, когато порасне голяма. Мелани не разбира защо това натъжава толкова много мис Жустиню.

The Girl With All The Gifts“ е режисиран от Koлм МакКарти (името му нашумя в телевизията покрай „Peaky Blinders“, „Doctor Who“ и „Sherlock“), а в ролите са Глен Клоуз, Пади Консидайн, Джема Артъртън, Анамария Маринка, Доминик Типър, Ейми Флойд, Сениа Нануа и Антъни Уелш. Премиерата в САЩ все още не е обявена, но във Великобритания се очаква на 26-ти септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *