Терънс Малик на снимачната площадка на „Days of Heaven”
Терънс Малик на снимачната площадка на „Days of Heaven”

Знаем, че напоследък много хора не понасят Терънс Малик. След „Дървото на живота” филмите му наистина си приличат и някои откриват в това досадна повтаряемост, подсказваща за творческа инерция. Други откриват елегантна взаимосвързаност, оформяща цялостна картина, която през погледа на времето ще придобива все по-голяма плътност.

Оставяме настрана споровете за и против и минаваме към основното. Новият проект на режисьора ще се казва „Radegund”. Действието на филма ще се развива по времето на Втората световна война и ще проследи истинската история на австриеца Франц Йегерщетер, който поради убеждения отказва да участва във военните действия. В ролята на пацифиста ще видим Аугуст Дийл от любимия ни „Гадни копилета”. Снимките започват това лято в Германия.

Малик не е правил военен филм от 1998 г., когато излезе изключителния „Тънка червена линия”, който в същината си беше повече философско изследване, отколкото пукотевица. В „Radegund” той най-вероятно ще се придържа към героите си и ще използва добре познатата си стилистика, макар че  би било вълнуващо да видим поне една мащабна бойна сцена. Знаем, че Малик има потенциала да изненада с нещо различно и виждаме в сегашния проект добра възможност.

Началото на снимките това лято може би е индикация, че документалния „Voyage оf Time” и драмата „Weightless” вече са завършени. Надяваме се до края на годината да видим трейлъри и да получим премиерни дати. Интересно е да отбележим, че Мел Гибсън също снима филм за Втората световна война, в чийто център е човек, който отказва да убива. Отделно ни очаква и „Dunkirk” на Кристофър Нолан. Очакваме трите филма силно да се разграничават и да предложат нови попълнения в класиките по темата.

Каквото и да прави, Терънс Малик се е доказал с изключителното си творчество и фактът, че напоследък е толкова продуктивен, може само да ни радва. Междувременно успяхме да изровим документален филм за случая и ви предлагаме да му хвърлите едно око:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *