Уолтър Кронкайт
Уолтър Кронкайт отразява убийството на Джон Ф. Кенеди

В момента, в който чуем за нов проект на Стивън Спилбърг, нямаме търпение да е започнал работа по него, за да можем да съкратим времето на очакване. Дали пък не останаха прекалено малко подобни режисьори, които безапелационно сме сигурни, че ще направят стойностен филм? Непосредствено преди да се появи „The BFG” и в момента, в който се подготвя за научно-фантастичната адаптация „Ready Player One”, Deadline споделят, че Спилбърг ще обедини сили със съавтора си от „Мостът на шпионите Мат Чарман и продуцента на същия филм Марк Плат, за да работи по филм за легендарния журналист Уолтър Кронкайт.

Идеята е този филм да не бъде традиционна биографична история, а да се фокусира върху ангажираността на Уолтър Кронкайт с войната във Виетнам. Журналистът изиграва сериозна роля в промяната на общественото мнение към този конфликт, тъй като влиянието му се простира чак до Белия дом и Линдън Джонсън. През 1968 година, в годината на убийствата на Малтин Лутър Кинг и сенатор Робърт Ф. Кенеди, след пътуване в югоизточна Азия и лично наблюдавайки резултатите от войната във Виетнам, Кронкайт прави едни от първите обзорни журналистически репортажи с авторова позиция, предавани по телевизията в Съединените Щати. Няколко седмици по-късно Джонсън обявява, че няма да участва в президетнските избори.

Чарман, по чиято версия на сценария за „Мостът на шпионите” работят братя Коен, предлага идеята за биографична творба, посветена на Кронкайт, на Стивън Спилбърг докато представят предишния си съвместен филм преди и по време на номинациите за „Оскар”. Все още има доста неща да се подготвят по проекта, като най-малкото Чарман трябва да напише сценария за новия им филм, а след това самият Спилбърг трябва да вземе решение дали лично ще режисира. Сигурно е, че той ще вземе участие в развитието и финансирането на проекта чрез Amblin Partners и Dreamworks.

Ако Спилбърг режисира този проект, това най-вероятно ще стане в по-далечно бъдеще – след „The BFG” и „Ready Player One” наред е „The Kidnapping of Edgardo Mortara” (история за еврейско момче в средата на 19 век, тайно покръстено и отделено от семейството си, за да бъде отгледано като християнин), а след това идва „Индиана Джоунс 5”, който трябва да излезе на екран през 2019 година. Чак след това може да се надяваме за нещо повече от повърхностна информация по темата „биографичен филм за Кронкайт”. Да се надяваме, че ще се хване с режисурата на този проект!

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *