Пираня 3D

„Пираня 3D” е най-добрият и забавен „exploitation”, “B-movie” хорър, който съм гледал от не знам колко време. Това е филм, за който англоговорящите имат прекрасна дума – preposterous. Има си всичко – безобразен сюжет, евтини CGI ефекти, готини голи мадами и безчет цици, едно-две известни актьорски имена и сериозни, ама наистина сериозни гор-ефекти. И цялото това нещо е опаковано като един поклон пред жанра, направен с дълбоко разбиране и уважение, но в същото време с намигване и пародиране на клишетата му.

Просто не можете да си представите радостта ми от възможността да кажа всичко това, при положение, че бях изключително зле настроен към филма, тъй като „Пираня” на Джо Данте заема специално място в сърцето ми – той е един от най-ярките спомени от детството ми. Гледах го по „Сръбската” телевизия заедно със баба, докато й бях на гости през лятната ваканция, и изживяването беше страховито – и не исках да го видя опорочен по начин, по който трейлърите предполагаха, че ще бъде. Закачките със „Челюсти” – плаката и Ричард Драйфус, чиито герой дори има същото първо име като образа му от класиката на Спилбърг – също не бяха от полза. Единственото нещо, което ме крепеше, бе, че „Пираня 3D” имаше според мен невиждания за подобен род филм 75% свеж рейтинг в RottenTomatoes.

Пираня 3D / Piranha 3D

Да ви кажа, нямам никакво намерение да влизам в подробности и дълбоки псевдоанализи на филма, защото това е все едно да пишеш ревю на някой зверски купон с простотии – колкото и добре да ви го представя просто трябва да си бил там за да ги усетиш нещата. А „Пираня 3D” не е обикновен купон, а направо мега оргия, при това с ексцесии. Все пак, нека с две думи да кажа за какво става въпрос, ако случайно заглавието „Пираня 3D” не ви е достатъчно.

В разгара на пролетната ваканция, земетресение разцепва дъното на езеро и от съществуващия самостоятелен воден басейн отдолу нахлуват кръвожадни праисторически пирани, които нападат туристите. Ами, това е основното. Другото е разхвърляни образи, които са точно такива, каквито си мислите, че биха присъствали във филм с подобна тематика. Безотговорният влюбен тийнейджър, който иска да се забавлява вместо да гледа братчето и сестричето, печеният местен шериф (в ролята сексапилната Елизабет Шу, която уви, единствена във целия филм остава с дрехите си през цялото време), лудият учен (кой друг, ако не Кристофър Лойд), помощник шерифът, младият и симпатичен сеизмолог, който да помага когато стане напечено и не на последно място, задължителният образ с безобразно нисък морал, който да умре подобаващо.

Райли Стийл и Кели Брук

За цвят са сложени Кели Брук и Райли Стийл, който сгорещяват положението с един гол подводен балет, след който ще благославяте 3D-то за вечни времена. Тук трябва да отбележа, че сред множеството анонимни цици разхвърляни няколко се мярват порно звездите Джиана Майкълс и Ашлийн Брук. Към порното принадлежи и камеото на Илай Рот, но това е друга тема.

Това, което в крайна сметка се оказа важно за мен, бе, че усмивката не слезе от лицето ми през цялото време. Освен разбира се, в моментите на екстремните ужасии. Защото колкото и тонът на целия филм да не е сериозен, в него има неща, които дори и аз имам проблеми да приема. И нямам предвид повръщането срещу камерата или оригнатия от една пираня пенис, а споменатите гор-ефекти, които колкото и да са „over the top” и колкото и да са умишлено представени почти като карикатура, са наистина брутални и сериозни, особено пък когато започва мега касапницата в последната третина на филма – все пак режисьор е един от първопроходците на френската нова вълна в ужаса Александър Ажа („Високо напрежение”, „Очи на скалите” и „Огледала”), който има репутация да пази.

Адам Скот и Елизабет Шу

Тази крайност в кървищата обаче, силно ограничава аудиторията на филма, особено у нас. Затова искам да изразя благодарността и уважението си към „A+ филмс”, че дават шанс на хора като мен, които си позволяват да имат вкусове и извън елитарното или конвенционалното филмово изкуство, да се насладят на такъв филм на голям екран. Те така и така поемат сериозен риск с разпространението му, още повече, че голяма част от хората, които по принцип биха го гледали, вече са го направили по втория начин.

Ако си падате по такова кино, отидете да го гледате на голям екран. Така ще спомогнете у нас да идват повече разнообразни филми. Дори и да не ви хареса, следващия път ще имате право на истински избор, а не между поредните конвейерни боклуци, чиито процент спрямо всички останали заглавия идващи у нас заплашително расте. И накрая едно лично обръщение към моите приятели, който са гледали филма в къщи, пък било то и на супер-дуперската си домашна кино система. Скъпи приятели, преебали сте се!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

41 Comments

 1. Хвала за ревюто г-н Дринов 🙂

  Аз такъв род филми не гледам, а при положение, че и за теб е бил прекалено брутален, то трябва много пари да ми дадат, за да го издържа.

  Иначе на 100% подкрепям, че публиката трябва да покаже желание за гледане на заглавия извън мейнстрийма.

  Само тогава ще може повечко заглавия, които излизат на редовни прожекции в САЩ и Европа, да се появяват и тук.

  В противен случай рано или късно ще фалират разпространителите на независимо кино в България, а двете големи фирми ще вкарват по един "Булевард Лондон" или "Просто секс" от време на време.

  Категорията на филма у нас е Х, същата като на Убийствен пъзел 7, който все пак пожъна близо 360 лева бокс офис.

  Ти можеш да кажеш кой е по-брутален, но ако Пиранята изкара и половината на това, то вкарването и у нас ще е повече от оправдано.

 2. "Пираня 3D" е изключително gorey филм и май това беше едно от малко неща, които на мен лично ми допаднаха (другото беше т. нар. "подводен балет"; останало – more or less – едвам издържах). Държа да отбележа обаче, че гледах филма на средно качество у нас, което може би до голяма степен е убило 'експириънса'. И все пак… 4/10

 3. Казвам ти човек – 8/10, сериозно! Само да можеше да ми видиш тъпата нахилена физиономия. 🙂 Весето иска да го гледа на кино и ще те влача с нас. Трябва да го гледаш на голям екран. Не може тъпни като Заразно зло 534" да гледаш, а този не!

  "Убийствен пъзел 7" няма никакъв гор в сравнение с това. Ама никакъв! 🙂

 4. Да не съм чул лоша дума за "Заразно зло", освен ако не е двойката! За останалото ще си помисля. 🙂

 5. Хехе интересно… мда… За "Заразно зло" с пет ръце подкрепям Узи :Р (четворката беше баси и якият фен сървис просто :Д)… А този… аз нещо го не харесах, ама сигурно щото си го гледах на монитора в къщи… Обаче исках да видя големите пирани, жалко, че само в края дадоха една за малко :Д

 6. Който е гледал филма у кашти, няма право на коментар. 🙂 По-добър е от "Заразно зло 4" като "фен сървис" в пъти. 🙂

  А за поздрава нямам думи. Точно за това ми е приказката! 🙂 🙂 🙂

 7. Бла, да 'е, видях коментара, ама все пак… щом е за пишки – трябва да се повтори, за да не стават грешки! 🙂 lol

  А и се сетих как Дринов супер пламенно обясняваше за плаващия (към камерата) пенис. Или това беше ти, Бла?

  😛

  Когато двама мъже коментират кур (независимо на коя дата е) ми става объркващо!

  😀

  Хубаво, че не съм се родил жена… вагиналните приключения нямаха да имат край сигурно. И по-лошо… нямаше да им се помни началото.

  Поздравкинята е чудесна!

  😉

  Enough cocks!

 8. Е, то е пределно ясно, че ако бехме жени с тебе, не само щяхме да сме ебати курвите, ами и щяхме да се 'земем. 😀

 9. Дринов: Пламенний Куре, стани, юначен, стани!

  Курът: Прегря ми главата от това твое мило отношение без лосион, бе, фашист!

  О, аз също искам да го гледам това!

  Колко сълзи изплаках, докато чета ревюто 🙂 Представям си на филма ще ми е още по-забавно!

  So. Кога отиваме?!

  🙂

 10. Кино, йей!!! 3D, рибки, кървища, мацки и Илай Рот ще умре!

  Събота е добър ден за всичко това 🙂

 11. След онази сцена с Ейми Адамс в "Огледала",се чудя дали въобще да го гледам този филм! 😀

 12. За малко! 😛 Не мога да опиша каква гнусотия е тази сцена… (блякс).. 😀

 13. Сега вече може ли да говорим за пениси?

  Или не за всички, поне за този конкретния. Плаващ.

  А може и за този на Дринов, че да е пламенно!

  🙂

  lol

 14. Дано да е гледан, но преди всичко – дано да става за гледане, а снобите да се ебат, разбира се.

 15. Извинявайте, но по-добре пишлеметата да гледат такива филми, отколкото да четат хороскопи!

 16. Bla и Елфът да коментират.

  Е сори, ама това е по-забавно дори от поредната дузина разфасовани янки. 🙂 Единствено циците на Кели Брук са по-големи от вас.

  Иначе за филма и аз 8/10. Непретенциозна, разтоварваща касапница.

 17. Филмът е идеален, ако човек иска да се позаблява и да се нагледа на зрелищни сцени. От него може и да се научи нещо : ) Би бил от страшна полза за авторите на „How to Make Movies, for Dummies“. Лентата трябва да фигурира като пример в главата „Как да правим кървави филми на ужасите с нескопосан сценарий“. Ами, ето как. Взимате нископлатени, начинаещи актьори, справящи се със задачата си по-зле и от кух дънер, прибавяте някоя поувехнала телевизионна или кинозвезда, снабдявате се с тонове кетчуп ( лютеница, доматено пюре, боровинков сок или каквото там имате), купища фалшиви разпорени, откъснати, оглозгани човешки анатомични части/израстъци, яки мацки на килограм (допълнително предимство е, ако са с алергия към дрешките), плюс майстори на спецефектите. Да не забравите да си намерите и някое евтино местенце с гъвкаво законодателство, където да заснемете сцените, които изискват естествени декори (например България). А, и най-важното, открийте някой богат чичко, който се чуди по какво да си изпотроши парите (в идеалния случай той ще има дъщеря, племенница, внучка, десета съпруга с амбиции за кинокариера, бел. ав. бащата на Парис Хилтън е добър вариант) и го изнудете да ви финансира. Ето, сега вече е налице всичко необходимо за получаването на сносен продукт.

 18. Надявам се, че актьорите, които подбереш, ще имат поне някакви наченки на талант (имам предвид таланта да се превъплъщават що-годе успешно в образ, а не този да крещят така, сякаш току-що са разбрали, че единствената им мозъчна клетка е умряла и наистина им пука за това). : ))

 19. Тука не съм коментирал, но само да ви кажа, че този филм е една върховна простотия и тотална боза… Ебаси глупостите. Децата растат, става идиоти. Както е казал Шишо Бакшишо….
  Ако питате мен. децата не трябва нито да четат хороскопи, нито да гледат такива бози, защото и в двата случая затъпяват адски.. Честно казано те вече дори не го и осъзнават 🙂

 20. @every second is a highlight
  Където няма талан ще компенсирам цици! 🙂

  @heinrich
  По добре да не беше коментирал. Гледай си „Джони Инглиш 2“, който развива творческото мислене, морала и какво ли още не у малките деца и остави жанровото кино на тези, които го разбират. 🙂

 21. @Дринов
  Този филм е абсолютна тъпня и нищо неможе да му попречи да си остане такава. Точка.
  П.С. Аз съм мъж като вас, но вие май имате типичното мъжко мислене. Видите ли цици на екран сте готови да продадете и душата си. Ако беше така то най яките филми в историята ще са порно филмите….

 22. Успех с филма, Дринов. Но не разчитай само на циците. Все пак, те не са всичко. Задниците ще ти свършат също толкова добра работа : ) А как ще привлечеш женската аудитория? И ти ли ще наемеш внучето на Стийв Маккуин?

 23. @heinrich
  Че те не са ли? 🙂
  И да филмът е тъпня, но в същото време е отличен.

  @every second is a highlight 0
  Разбира се, че и задници ще има. 🙂
  За женската аудитория ще поканим някоя звезда, по която са луднали. Даже има едно има не ум. 🙂