„They have overrun us, you know?“
„They have overrun us, you know?“

Денят на мъртвите“ излиза на екран през 1985 г. Той е трети в иконичната поредица на Джордж А. Ромеро, начената 17 години по-рано с „Нощта на живите мъртви“, в която цивилизацията ни се бори да оцелее в апокалиптичен свят, из който бродят гладни за човешка плът зомбита. Вторият филм от франчайза е сатиричният „Зората на мъртвите“ (1978), с право смятан за един от най-важните филми на 70-те години на миналия век. По-новите издания в сагата са далеч под утвърденото ниво и най-открояващ се от тях е „Земята на мъртвите“, който даже имахме късмета да гледаме по родните екрани през 2005 г. (останалите два са „Diary Of The Dead“ oт 2007 г. и „Survival Of The Dead“ от 2009 г. – единият става, но другият е откровено слаб).

кадър от „Денят на мъртвите“ на Джордж А. Ромеро
Кадър от „Денят на мъртвите“ на Джордж А. Ромеро

Акцентираме обаче върху „Денят на мъртвите“, защото се говори, че продуцентите от Nu Image/Millennium oтново ще се опитат да се изгаврят с класиката. Ключовата дума е „отново“ – през 2008 г. баш те сътвориха (с помощта на режисьора Стийв Майнър) ужасен римейк на хоръра, в който участваха Винг Реймс, Мина Сувари и Старк Сандс. Продукцията на всичкото отгоре си беше избрала трагичната България за снимачна площадка. Резултатът съответно се оказа агонизиращо плачевен, но по-плачевното е, че и сега нещата никак не са розови. Според предварителна информация сюжетът ще е постапокалиптичен (дотук добре) и ще следва историята на бивш студент по медицина, тормозен от зловещо същество (полу-човек/полу-зомби), решено на всичко, за да унищожи своята набелязана жертва (WTF?).

Kaдър от „Денят на мъртвите“ на Стийв Майнър
Kaдър от „Денят на мъртвите“ на Стийв Майнър

Хектор Ернандес Висенс, oтговорен за що-годе положително приетия „The Corpse Of Anna Fritz“, ще седне на режисьорския стол, кастингът вече е започнал, а продуцентско рамо ще ударят от Campbell Grobman Films, които в момента се трудят над тoва. Ако трябва да сме честни, вълнуваме се от тая калпава инициатива точно толкова, колкото бихме се развълнували, ако ни предложат да си инжектираме серопозитивна кръв. Най-тъжното e, че пак се пропуска златна възможност за смислена и оправдана нова версия на „Денят на мъртвите“ – оригиналният сценарий на Ромеро е бил толкова мащабен и кървав, че инвеститорите се паникьосват и отказват да осигурят нужната сума за бюджета, затова бива преработен, съкратен и съобразен с по-ниските финансови възможности, които се откриват пред екипа по онова време. Редно е да се подчертае, че дори при наличието на такива сериозни драми около проекта, в крайна сметка третата част е изключително силна, макар качествата й дa са оценени едва след години. Наистина е жалко, че Висенс няма да работи именно по първоначалната фабула, а ще си губи времето с поредната лишена от талант и вдъхновение Ромерова експлоатация, доближаваща и асоциираща се с творчеството му, само благодарение на заглавието си.

Джордж А. Ромеро
Джордж А. Ромеро

Haкрая се насладете на една от най-емблематичните гор-сцени в жанра – в компанията на Бъб, Роудс и чудесната музика на Джон Харисън:

https://www.youtube.com/watch?v=1kLbYI7qm8Q

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments