Train Тo Busan
Карти и билети за проверка, моля!

Европа и Азия напоследък упорито се опитват да догонят Холивуд в продукциите с по-мащабен и зрелищен калибър, а (по-добрата) Корея не прави изключение. Даже съвсем следва тенденциите – преди дни в рамките на извънконкурсната програма в Кан се състоя първата публична прожекция на „Train To Busan“, който описва шеметна зомби вакханалия, тъпкана с адреналин, смърт и разруха. Cюжетът: след като мистериозна вирусна епидемия избухва в Сеул, група оцелели се качва във високоскоростен пътнически влак с надеждата, че ще избяга на сигурно в Пусан. Естествено, всичко се обърква… Вижте видео с кратки обръщения на актьорския екип (съжаляваме, но няма превод), в края на което е поместен и тийзър-трейлър:

https://www.youtube.com/watch?v=8Wx6P4Uk6OY

За съжаление, видяното ни прилича твърде много на микс с отпаднали сцени от „Z-та световна война“ на Марк Форстър, който пък си беше тотален rip-off на „Зората на мъртвите“ на Зак Снайдър – на пръв поглед липсва каквато и да е творческа идентичност или сюжетна уникалност в показването на инвазията, а и чисто стилистично нещата не правят кой знае какво впечатление. Проектът, оказва се, е продължение на пълнометражната анимация „Seoul Station“, но по-интересното е, че отзивите за филма са по-скоро положителни, което ни навежда на мисълта, че кадрите нарочно са скалъпени по такъв начин, че да се сторят примамливи на по-масовата публика, а не на някакви крайно изпушили и пребозили с жанра претенциозни маниачета като нас.

Кадър от „Train To Busan“
Кадър от „Train To Busan“

Откровено казано, бихме гледали „Train To Busan“… и ще си признаем в случай, че ни хареса. Твърди се, че социалният коментар вътре е недвусмислен, както и че е технически изпипан. Ако не друго, то поне за пореден път можем с ръка на сърцето да констатираме, че когато Изтокът имитира Запада, корейците са значително по-напред с материала от Япония и поне наравно адекватни с Китай. Ето и един доста никакъв постер, който сякаш оборва предното изречение:

Плакат на „Train To Busan“
Плакат на „Train To Busan“

Train To Busan“ (c opигинално заглавие „Busanhaeng“) е peжисиран от Сан-Хо Йон („The King Of Pigs“) и е с участието на Гон Ю, Дон-Сок Ма и Ю-Ми Джон. Очаква ce из южнокорейските кина през юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. „Доста никакъв“ е новото ми любимо описание. Ще го ползвам, за да правя добро на света!

  2. Дано да не е тотална имитация на Хамериканските филми. Поне актьорите тук са читави.

  3. Eдно от ревютата, които четох, критикуваше именно актьорската игра. Освен това изпълненията във филми като World War Z са повече от читави.