Дръзко е да посягаш към Рей Бредбъри и неговите „451 градуса по Фаренхайт” – гениална творба, милиони почитатели, филм на Франсоа Трюфо от далечната 1966 година. И след като вече е минал половин век, идва ред на телевизионна компания (защото именно те са продуцентите на десетки стойностни филми и поредици в последните години) да посегне към романа и да възложи писането и режисирането на адаптацията на Рамин Барани („99 Homes”). Компанията е НВО и именно защото под този лейбъл са направени най-успешните „пробиви” в телевизията, сме сигурни, че и тази екранизация няма да е нещо случайно.

Надяваме се уменията на Барани да не му изневерят – не само заради предизвикателния „99 Homes” (Майкъл Шанън и Андрю Гарфийлд), или добре приетия във фестивалните среди „Goodbye Solo”, или сериозния „At Any Price” (с участието на Денис Куейд и Зак Ефрън), но и поради факта, че НВО са му доверили един толкова важен проект. Режисьорът ще трябва да пусне на воля въображението си, за да бъде достоен за творческия размах на Бредбъри. По принцип в новина за екранизация сега бихме сложили синопсиса на романа, но този път няма да го добавяме, защото не искаме да ви обидим.

Ако ни позволите едно лирическо, да не кажем поетично отклонение: прозренията и пророческите идеи на Рей Бредбъри само чакат удобен момент, за да се материализират, а възможните дистопични бъдеща не са чак толкова далеч от реалността. Затова е важно да четем книгите му и да гледаме филмите по тях, за да застанем на пътя на горелките, ако имаме нещастието да се окажем в такива времена…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Не съм чел книгата, но филма Equilibrillum със Крисчън Бейл преди 15-на години не е ли с подобна тематика?
    И така и така спамя – да сте чули нещо ново за ТВ версията за Фордацията на Азимов?

    1. Не ми е проблем четенето, обожавам такъв тип антиутопии, но просто нямам време напоследък. Иначе ако сериала е поне наполовина толкова добър, колкото зверски подценения Equilibrillium (най-вероятно навремето са били толкова настръхнали заради беглите му прилики с Матрицата, че никой не се е потрудил да му вникне в идеята) ще се гледа с удоволствие.